70 százalékkal csökkent a marosvásárhelyi könyvvásár büdzséje a deficitcsökkentő kormányrendelet miatt

2023. november 6. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

Költségvetésének 70 százalékát veszítette el a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, miután az október 27-én elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében nem kaphat támogatást a helyi és a megyei önkormányzattól, derül ki a szervezők hétfői közleményéből.

A november 16. és 19. közötti időszakra tervezett könyves szemlét szervező egyesületek elnökei – Káli Király István, Krisár Ildikó, és Szepessy Előd – közös sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy a deficitcsökkentő céllal hozott sürgősségi kormányrendelet következményeként (a tervezetről itt írtunk) a vásár elveszítette azt a támogatást, amit a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és Maros Megye Tanácsa biztosított volna.

Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke erkölcsi és társadalmi melléfogásként jellemezte a kormányrendeletet, amely több ezer nem kormányzati szerv munkáját tette egy tollvonással hiábavalóvá. „Nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen az irodalmi és gyerekprogramjaink kizárólag támogatásból valósulnak meg. 50 000 lej hiányzik, ahhoz, hogy ezeket a programokat megszervezzük, a marosvásárhelyieknek tett vállalásainkat állni tudjuk” – fogalmazott a főszervező, aki hangsúlyozta az irodalmi és gyermekprogramok mellett az önfenntartó, jegyköteles előadások csak abban az esetben fedezik saját költségüket, ha teltházasok lesznek.

Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen lemondani az irodalmi programokról, ne kelljen visszamondani a már meghívott vendégeket. Egyrészt támogató cégeket, mecénásokat keresnek, másrészt lemondanak a vásár színvonalát emelő, a könyvek, kiadók népszerűsítését szolgáló terveik nagy részéről, így a vásár lapjának kiadásáról, a színház épületét hangulatossá tévő arculati elemekről, az erdélyi kiadók idén megjelent köteteiről készült videókról, a meghívott szerzőkkel online felületekre szánt interjúkról, beszélgetésekről, vagy épp a könyvbemutatók, író-olvasó találkozók során készült írott és képes beszámolókról, valamint a szervezők, bedolgozók honoráriumáról.

„Mindezt azért, mert számunkra a megváltozott körülményekben is az a legfontosabb, hogy egyetlen szerzőt se mondjunk vissza, hogy azokat a költőket, írókat, akiket meghívtunk, olyan feltételek mellett tudjuk fogadni, ahogy eredetileg terveztük. Ugyanilyen fontos, hogy az Év szerzője díjat is méltó módon tudjuk átadni” – mondta Szepessy Előd.

Több mint 50 szerző lesz jelen a vásáron, amelynek egy része a gyerekprogramok keretében találkozik a legkisebbekkel. „Kiemelten fontos számunkra, hogy tartsuk magunkat az ígéreteinkhez, és örömet szerezzünk a gyerekeknek, hogy találkozhassanak kedvenc szerzőikkel, hogy azok számára, akik bejelentkeztek a vetélkedőre, akik az elmúlt időszakban a versenyre készülve olvastak és feladatokat oldottak meg, lehetővé tegyük a könyvek szerzőivel való találkozást, hogy munkájukat jutalomkönyvvel ismerhessük el” – fogalmazott Krisár Ildikó, a Pro Kaart Egyesület elnöke.

A megszorítások következményeként programváltozással is számolni kell, a péntek esti, november 17-i Pokorny LiaLIAison előadása helyett a Válótársas címet viselő előadást nézhetik meg az érdeklődők. Ezt a darabot is Pokorny Lia neve fémjelzi, de Nagy Sándor, Gönczi Dorka és Varga Zsolt is színpadra állnak, hogy sok humor és improvizáció segítségével mutassanak rá a párkapcsolati és válási buktatókra. A LIAison című előadására váltott jegyek érvényesek a Válótársas című előadásra is, akik viszont visszalépnének, a színház jegypénztárában vásárolt jegyüket ugyanott válthatják vissza. Online vásárlás esetén a [email protected] címre kell visszaküldeni a jegyeket, amelyet követően visszautalják azok ellenértékét, közölték a szervezők.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!