Románia helyett Írországban tervezik forgatni a Wednesday második évadát

2023. november 15. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Tim Burton által rendezett népszerű Netflix-sorozat, a Wednesday második évadát már nem Romániában forgatják, a produkciót egy másik európai országba költöztetik – írja a Variety magazin és a Deadline forrásaira hivatkozva a Hotnews portál.

A Wednesday volt az első eredeti Netflix-sorozat, amelyet Romániában forgattak, azóta, hogy 2016-ban a streaming platform a román piacra is betört, a Tim Burton által rendezett sorozat pedig világszerte hatalmas sikert aratott.

A forgatáshoz használt és a sorozatban látható helyszínek között volt a bușteni-i Cantacuzino kastély, a sinaiai vasútállomás, a bukaresti Monteoru-ház, a fővárosi botanikus kert régi üvegháza és a Buftea-stúdió is.

Azonban már tavaly decemberben felröppent a hír, hogy a nagysikerű sorozat második évada már nem itt fog forogni. Amint a Transtelexen is megírtuk a helyszínváltoztatás hátterében – amennyiben a bukaresti médiában megszellőztetett iparági pletykáknak van valós alapjuk – az állhatott, hogy a sorozat producerei elégedetlenek voltak azzal, hogy a román fél „felduzzasztotta” a költségeket, amikor megtudták, hogy Netflix-produkció készül.

A HotNews azonban akkor megtudta, hogy valójában sem a Netflix, sem a rendező Tim Burton nem hozott hivatalos döntést ez ügyben, főleg, hogy ő maga azt nyilatkozta, rendkívül elégedett volt a Romániában zajló forgatással.

Most azonban mind a Variety, a szórakoztatóipar egyik legnagyobb magazinja, mind a Deadline, az egyik legnépszerűbb filmes weboldal forrásai egymástól függetlenül megerősítették, hogy a Wednesday 2. évadát Írországban fogják forgatni.

Bár a Netflix hivatalosan még nem nyilatkozott az ügyben, az információt olyannyira megbízhatónak tartják, hogy az ITFN (Irish Film and Television Network) és olyan kiadványok is átvették, mint a The Economic Times.

A döntést állítólag a hollywoodi színészek sztrájkjának végeztével hozták meg, a Netflix pedig azt szeretné, ha a sorozat második évadának forgatása, amelyet idén év elején megerősített, 2024 áprilisában elkezdődne. Ez azt jelentené, hogy a sorozat következő évada a jövő év vége felé vagy legkésőbb 2025 elején kerülne a mozikba.

A román filmiparban dolgozó szakemberek már a tavaly decemberi pletykák felröppenésekor úgy nyilatkoztak, hogy Romnia nem használja ki eléggé azokat a lehetőségeit, amelyek által az amerikai és nyugat-európai producerek keresett helyszínévé válhatna. Bár Romániában ugyan létezik egy kerettörvény, amely lehetővé tenné az országimázs erősítése szempontjából hasznos produkciók támogatását, a jogszabály jelenleg hatályon kívül van helyezve. A gyártók így nem véletlenül választanak olyan országot a forgatásokra, ahol sokkal kedvezőbb anyagi feltételek mellett dolgozhatnak.

A Wednesday első évadát, amit 2021 szeptembere és 2022 márciusa között forgattak Romániában, és a Netflix tavaly novemberben tette közzé, és a sorozat több nézettségi rekordot is megdöntött az amerikai streaming platformon, köztük a legjobb angol nyelvű sorozatbemutatót és a legtöbb nézettségi órát egy héten. A megjelenés első hónapjában több mint egymilliárd nézett órát regisztrált, ezt a teljesítményt korábban csak a Squidgame (Nyerd meg az életet) és a Stranger Things 4. évada érte el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!