Dénes Petra medvés dokumentumfilmje nyerte el a Filmgalopp fődíját

2023. október 8. – 13:50

Dénes Petra medvés dokumentumfilmje nyerte el a Filmgalopp fődíját
Dénes Petra a díjátadón – Fotó: Blága Eszter / Filmtettfeszt

Másolás

Vágólapra másolva

Dénes Petra Szomszédok című, 24 perces dokumentumfilmje nyerte el a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle fődíját és a közönségdíjat is.

A sepsiszentgyörgyi származású Dénes Petra METU-n készített alkotása az online szavazás alapján a közönség kedvencének is bizonyult. A fődíj egymillió forint, a Nemzeti Filmintézet felajánlása, valamint egy trófea, amelyet a bukaresti Liszt Intézet támogatott.

„A székely panoráma mindig is medvés volt, de mostanában még medvésebb lett. Bár Robi és Géza bácsi nem ismeri egymást, összeköti őket a tény, hogy mindkettejüket megtámadta a medve. A Romániában oly visszás témának számító medvekérdés a háttérben meghúzódó érdekek miatt folyamatos misztérium. Egy dolgot messziről látunk: a vadásztársaságok és a zöldszervezetek az összhangtól távol állnak, míg a pistabácsiknak néha akaratukon kívül kell összeverekedniük a medvével. A színfalak mögött meg zuhanunk” – állapítja meg a Szomszédok szinopszisa.

A zsűri különdíját a Street-Legal című portréfilm kapta, a 16 perces alkotást a temesvári születésű Székely Péter, a BBTE Magyar Film és Média Intézetnének hallgatója rendezte.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 200 000 forintos különdíja Szatmári Lorettáé lett, aki a Preludiu című filmet rendezte.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!