Elkezdődött a közönségszavazás a Filmgalopp-filmek versenyében

2023. október 4. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délután kezdődik a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle, amelyen számos játékfilm mellett öt doksit is bemutatnak. A 23. Filmtettfeszt a 20 éves Kontrollal veszi kezdetét. A fizikai vetítéseket online mozizással lehet kiegészíteni:

éjfélkor elérhetővé váltak a Filmgalopp versenyfilmjei mindazok számára, akik nem tudják vásznon megnézni a filmeket, és egyúttal megnyílt a közönségszavazás is.

A szervezők közleménye szerint a Filmgalopp versenyfilmjeit Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon lehet megnézni, de a szervezők online adatlapjaikon is elérhetővé tették valamennyit október 6-a éjfélig.

Filmtett Egyesület előzsűrije idén nyolc filmet válogatott versenybe. Íme a lista a rendezők neve szerinti ábécérendben:

  • Birtalan Albert: Az emlékezet őrzője, Gergely Erzsébet (Zilah, 2023, 22 perc, gy. Video Pontes, BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar)
  • Csiki Zsuzsanna: Kallódó hagyatékaink (Gyergyócsomafalva, 2023, 48 perc, gy. Minerva Művelődési Egyesület)
  • Dénes Petra: Szomszédok (Sepsiszentgyörgy, 2023, 24 perc, gy. Budapesti Metropolitan Egyetem)
  • Fábián Andor: Hangszerhúrok, sorsfonalak (Székelyudvarhely, 2022, 41 perc, független produkció)
  • László Barna: A tűz és víz útján (Székelyudvarhely, 2023, 25 perc, gy. Picture Lock Coproduction)
  • Simó Boglárka: Albert vágya (Székelyudvarhely, 2023, 21 perc, gy. BBTE Magyar Film és Média Intézet)
  • Szatmári Loretta: Preludiu (Nagyvárad, 2023, 9 perc, gy. Sapientia EMTE Média Tanszék)
  • Székely Péter: Street-Legal (Temesvár, 2023, 16 perc, gy. BBTE Magyar Film és Média Intézet)

A fenti linkekre kattintva tehát megnézhetőek az idei mezőny rövid dokumentumfilmjei, és ugyanitt lehet szavazni a legjobbnak ítélt alkotásra. A közönségdíj értéke 1000 lej.

A szekcióban szakmai zsűrije idén:

  • Gergely Zsuzsa kulturális újságíró, rádiós szerkesztő, 1996 óta a Kolozsvári Rádió Románia magyar szerkesztőségének oszlopos tagja. Több száz színvonalas interjú szerzője, aki „kifulladásig” néz filmeket egy-egy fesztiválon, hajnalig olvas egy könyvbemutató után, elsőként számol be egy színházi premierről, de szívesen kutatja a képzőművészet vagy a tánc rejtelmeit is. Érdeklődése, lelkesedése, kíváncsisága, szakmai profizmusa példakép fiatalabb kollégák tucatjai számára.
  • Váró Kata Anna debreceni filmesztéta, film- és színházkritikus, egyetemi oktató. A Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézete és a Debreceni Egyetem oktatója, valamint az egyetemen Művészeti Központjában működő Művészeti Tanács tagja. Tagja a Csokonai Színház Nívódíj-bizottságának és a nemzetközi kritikusszövetségnek is. A Malter Filmfesztivál állandó zsűritagja és szervezője, a felvidéki Cinematik Piestany állandó programválogatója. 2004 óta a Filmtett rendszeres szerzője, a 2022-es Fám Erika-díj nyertese.
  • Vízkelety Márton szabadúszó operatőr, rendező. Középiskolás korában fotózással kezdte, majd az SZFE filmoperatőr szakán végzett 2007-ben. Főképp rövidfilmekkel és egészestés dokumentumfilmekkel foglalkozik, utóbbiakkal visszatérő vendég többek közt a szarajevói, a TriBeCa, a ZagrebDox és a DokLeipzig filmfesztiválokon. 2013 óta Ugrin Julianna állandó alkotótársa, operatőr-producer párosként együtt dolgoztak például a Reményvasúton (2015) és a Folyékony aranyon (2019). Rendezőként első közös munkájuk a 2022-ben bemutatott A döntés.

A Filmtettfeszt szakmai zsűrije egy 12 800 lejes fődíj és egy trófea sorsáról dönt. Ünnepélyes eredményhirdetésre szombaton, október 7-én, a kolozsvári Győzelem moziban kerül sor.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!