„Elfelejtődött” az etnikai konfliktus Nagybányán, jóváhagyta az önkormányzat, hogy szobrot állítsanak a művésztelep alapítóinak

2023. január 3. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Elfelejtődött” a szeptemberben kirobbant etnikai konfliktus a romániai Nagybányán, ezt bizonyítja, hogy a helyi önkormányzati testület jóváhagyta, hogy szobrot állítsanak a nagybányai művésztelep alapítóinak, nyilatkozta az MTI-nek Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei elnöke.

Nem teljes a béke,

értékelte a helyzetet Pintér, mert Cătălin Cherecheș polgármester nem adta vissza RMDSZ-es helyettese, Pap Zsolt István alpolgármesteri hatásköreit.

Nagybányán szeptemberben robbant ki etnikai színezetű botrány, miután a városünnepen a polgármester trikolórral takarta le a székelyföldi kürtőskalácsárus bódéjának magyar feliratát. RMDSZ-es helyettese a zászlók eltávolítását javasolta az árusoknak, mire felettese megfosztotta alpolgármesteri hatásköreitől.

Pintér Zsolt elmondta: az alpolgármester azóta sem kapta vissza hatásköreit, de dolgozik, csupán aláírási joga nincs. Az RMDSZ nem is kéri a visszaállításukat, mivel álláspontjuk szerint a polgármesternek nem volt oka elvenni, tőle várják a kezdeményezést. A nagybányai önkormányzati képviselői mandátummal is rendelkező területi elnök elmondta, a korábbi konfliktus ellenére a helyi tanács december végén jóváhagyta, hogy szobrot állítsanak a nagybányai művésztelep alapítóinak.

A máramarosi megyeszékhelyen a magyarság számaránya tíz százalék.

„Az, hogy a polgármester támogatta a szoborállítási tervet, mégis egy jel, ami arra mutat, hogy van további együttműködés. Racionális politikusok vagyunk, át tudunk lépni bizonyos vitákon és tovább tudunk dolgozni a városért” – fogalmazott az MTI-nek Pintér Zsolt.

A Nagybányai Művésztelep alapítóiról tervezett szoborcsoport nyertes pályázata – Forrás: a nagybányai RMDSZ Facebook oldala
A Nagybányai Művésztelep alapítóiról tervezett szoborcsoport nyertes pályázata – Forrás: a nagybányai RMDSZ Facebook oldala

Rámutatott: a szórványban a politikai képviselet „kötéltáncos” feladat, folyamatosan egyensúlyozni kell. „Itt nem működik az, hogy valakire megharagszunk, valakivel rosszban vagyunk. Nekünk mindig józanul kell dönteni, nyugodtnak kell maradni, nem kell háborúskodni sokáig, mert az sehova nem vezet” – mondta. Hozzátette, hogy „lassú léptekkel, de kitartóan” meglesznek az eredmények.

Egyébként korábban felmerült feltételezések szerint a nagybányai polgármester folyamatban lévő korrupciós ügye összefüggésben lehet a nagybányai kürtőskalácsbotránnyal. Cătălin Cherecheș polgármestert tavaly februárban öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a kolozsvári törvényszék csúszópénz elfogadása miatt, és ha a kolozsvári ítélőtábla megerősíti az elsőfokú döntést (a következő tárgyalási időpont január 27-re van kiírva), valamelyik alpolgármesternek kell átvennie ideiglenesen a polgármesteri teendőket az új választások kiírásáig. Akkori sajtóértesülések szerint Papp Zsolt István lett volna a legesélyesebb ideiglenesen átvenni a polgármesteri feladatkört. Az etnikai vita kirobbantásával és Papp Zsolt István „leváltásával”, illetve feladatkörének átalakításával, úgy tűnik, ezt akarta a jelenlegi polgármester ellehetetleníteni.

A művésztelep alapításának két évvel ezelőtti, 125. évfordulóján szerette volna felállítani az RMDSZ.

Hollósy Simon, Réti István, Iványi-Grünwald Béla, Thorma János és Ferenczy Károly szobrát. A szoborcsoport költségeit viszont csak 2021 végén sikerült belefoglalni a költségvetésbe, majd az összeget tavaly júliusban 960 ezer lejre emelték. December végén az önkormányzat a felállítást is átvállalta, a siker egyetlen szavazaton múlott.

A szoborcsoport alkotója Deák Árpád nagyváradi szobrászművész. Hét beérkezett pályaműből választották ki még tavaly tavasszal. Deáknak több erdélyi városban van köztéri szobra, a legismertebb a nagyváradi Holnapos szoborcsoport. A nagybányai köztéri alkotás is interaktív lesz, az öt alak nem áll talapzaton, melléjük lehet állni vagy ülni.

A tervek szerint májusban avatnák majd fel a szoborcsoportot. Pintér azt reméli, a kifizetése sem lesz akadály, hiszen a projektet művészetpártolóként Cătălin Cherecheș polgármester is támogatja. A művésztelep a város védjegye, „nem csak magyar ügy” – mondta.

„Azoknak az embereknek állítunk emléket, akik Nagybányát feltették a térképre, világhírű művészeti központot teremtettek” – fogalmazott Pintér Zsolt.

A szoborcsoport 5 méterszer 3,5 méter alapterületű és 2,1 méter magas lesz, bronzból készül. Az életnagyságúnál nagyobb szobrokat a turisták által kedvelt régi főtéren állítják fel, a művésztelep felé vezető Híd utcára néznek.

Az 1896-ban alakult nagybányai művésztelep óriási jelentőségű a modern magyar képzőművészetben. Tagjai közül eddig egyedül Hollósy Simonnak van egy igen emlékezetes szobra Erdélyben, melyet 2021-ben állítottak szülővárosában, Máramarosszigeten.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!