Nem jött össze a nagybányai polgármesternek az etnikai feszültségkeltés, most már koncentrálhat a korrupciós ügyére is, mert 5 év börtön várhat rá

2022. szeptember 30. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

A legutóbbi tanácsülésen már magyarul kívánt boldog szülinapot a korábban kitámadott Pap Zsolt István alpolgármesternek, aki a jelek szerint átveheti majd tőle a stafétát, ha kimondják a jogerős ítéletet, és Cătălin Cherecheșnek börtönbe kell vonulnia. Azon már nem segít a trikolór sem.

A gesztenyefesztiválon történtek óta először ülésezett szeptember 29-én a nagybányai önkormányzat. Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke helyi tanácsosként vett részt a gyűlésen és egy hat pontos politikai nyilatkozatban tért vissza az etnikai feszültségre, amelyet Cătălin Cherecheș polgármester akciója robbantott ki a városban. Amint a Transtelexen beszámoltunk róla a széles nyilvánosságot kapott konfliktus akkor robbant ki, amikor a polgármester arra utasította az egyik magyar kürtőskalács árust, hogy tegye ki a román zászlót a standjára. Az RMDSZ-es alpolgármester viszont levétette a lobogót, amiért Cherecheș megvonná tőle a feladatköreit.

Ebben a nyilatkozatban a helyi RMDSZ-es politikus a következőket szögezte le:

  • „A nemzeti jelképek nem arra valók, hogy provokációs célokra használjuk.
  • Elfogadhatatlan, hogy 2022-ben arra használják a nemzeti zászlót, hogy különbséget tegyenek ugyanazon ország polgárai között, hogy kettős mércét alkalmazzanak csak azért, mert valaki más nemzethez tartozik
  • Felháborítónak tartjuk megbélyegezni egy etnikai csoportot az identitása és a nyelve miatt – ilyesmire volt már példa 80 évvel ezelőtt, és mindannyian ismerjük annak a következményeit. Emiatt elvárjuk, hogy bocsánatot kérjenek!
  • A Kürtőskalács elnevezést lefedni – amelyet egyébként Brăilatól Suceavaig mindenki így ismer – teljesen érthetetlen, mivelhogy nem takarjuk el a hot-dog, fast-food, pizza elnevezéseket sem.
  • Visszautasítjuk azt a médiában széles körben hangoztatott félretájékoztatást is, miszerint az alpolgármester nemzetellenes cselekményeket követett el. Pap Zsolt István kötelességének tett eleget azzal, hogy tájékoztatta a kereskedőket: nincs szerződéses kötelezettségük arra, hogy nemzeti jelvényeket vagy egyéb feliratokat helyezzenek el a standjaikon, annál is inkább, mivel csak néhányukat kérték erre, mégpedig etnikai alapon. Meg kell említeni, hogy a kereskedelmi standok arculatát korábban a városesztétikai bizottság jóváhagyta.
  • Az alpolgármester nem kapott semmiféle hivatalos indoklást arra, hogy miért vonták vissza a hatásköreit. Mivelhogy a közigazgatási törvénykönyv szerint Pap Zsolt István törvényesen járt el, és nem történt részéről visszaélés, kérjük a hatáskörök visszaállítását.”

Pintér Zsolt beszéde végén a város lakóit felszólította, hogy ne hagyják magukat manipulálni etnikumközi ellenségeskedésekkel, amelyek károsak az egész közösségre nézve. Az RMDSZ-es politikus zárásként megfogalmazta, hogy „a normalitás jegyében haladjunk előre, térjünk vissza a normális kerékvágásba, és dolgozzunk együtt egy 21. századi városért.”

Értesüléseink szerint a román tanácsosok jól fogadták Pintér beszédét, sőt maga a polgármester is, a tanácsülés megnyitásakor magyarul kívánt boldog születésnapot az alpolgármesternek, Pap Zsolt Istvánnak, akit korábban kitámadott a nemzeti zászlók levétele miatt.

Bizonyos feltételezések szerint a nagybányai polgármester folyamatban lévő korrupciós ügye összefüggésben lehet a nagybányai kürtőskalácsbotránnyal. Cătălin Chereches polgármestert februárban öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Kolozsvári Törvényszék csúszópénz elfogadása miatt, és nagy a valószínűsége annak, hogy a fellebbviteli bíróság küszöbön álló ítélete (a következő tárgyalás időpontja október 6-án van) megerősíti az elsőfokú döntést, vagyis Cătălin Cherecheșnek börtönbe kell vonulnia. Ebben az esetben valamelyik alpolgármesternek kell átvennie ideiglenesen a polgármesteri teendőket az új választások kiírásáig. Mivel a városban nagyobb népszerűségnek örvendő politikai alakulatok nem akarják egymást helyzetbe hozni, sajtóértesülések szerint Pap Zsolt István volna a legesélyesebb ideiglenesen átvenni a polgármesteri feladatkört. Az etnikai vita kirobbantásával és Pap Zsolt István „leváltásával”, illetve feladatkörének átalakításával, úgy tűnik, ezt akarta a jelenlegi polgármester ellehetetleníteni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!