Berekméri Katalin felügyeli ideiglenesen a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat művészeti tevékenységét

2022. október 5. – 16:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Berekméri Katalin felügyeli ideiglenesen színészi munkája mellett a Tompa Miklós Társulat művészeti tevékenységét, közölte szerdán a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház megbízott vezérigazgatója. Pál D. Attila megkeresésünkre pontosított: a művészeti igazgatói posztot egyelőre nem töltötték be, informális, de – mint fogalmazott – annál komolyabb együttműködésről van szó.

Pál D. Attila közleményében leszögezte, ideiglenes, 120 napra kinevezett vezetőként nem szándékszik hosszú távú döntéseket hozni, viszont „minden olyan döntést meghoz, mely erősíti a társulat működési feltételeit, többek között mindent megtesz azért, hogy a munkaszerződés nélkül maradt színészeket, rendezőket, vagy az alkotói folyamatot kisegítő személyzetet újra alkalmazza – többek között Nagy István, Varga Andrea, Tamás Fábián Csanád színészeket, illetve Keresztes Attilát, alkalmazott rendezői státuszba.”

A megbízott vezérigazgató a Transtelexnek elmondta, kérte a kulturális minisztériumtól egy rendezői poszt létrehozását, erre szeretné majd Keresztes Attilát alkalmazni. Ez Pál D. Attila reményei szerint október 15-ig meg is történhet. Az említett színészekkel kapcsolatban elmondta, volt közöttük olyan eset, amikor az illető művész nem akart új szerződést kötni a színházzal, és olyan is, amikor a színház, de jelenleg mindhárman ismét a társulat tagjai, azok mellett, akiknek az alkalmazásáról még Gáspárik Attila döntött.

A korábbi megbízott vezérigazgató, Gáspárik Attila azzal kapcsolatban, hogy Keresztes Attilával az évad elején nem kötött újabb egyéves szerződést korábban a Transtelexnek hangsúlyozta, törvényesen járt el, továbbá Keresztes Attilának már több mint két évvel korábban jelezte, hogy elégedetlen a művészeti igazgatói teljesítményével. A kettejük közötti konfliktus volt az egyik probléma, ami miatt a Tompa Miklós Társulat színészeinek többsége augusztus végén petíciót fogalmazott meg, jelezve, hogy ilyen körülmények között nem tudják folytatni a művészi tevékenységet. Gáspárik Attila végül beadta a felmondását, amit a végleges vezérigazgatói poszt meghirdetésének és a színházépület felújításának halogatásával indokolt.

Az épület évek óta esedékes felújításával kapcsolatban a korábbi vezérigazgató és a kulturális minisztérium egymásra mutogatott: míg Demeter András RMDSZ-es államtitkár azzal vádolta Gáspárik Attilát, hogy elmulasztotta elkészíttetni a felújítás elkezdéséhez elengedhetetlen megvalósíthatósági tanulmányokat, addig Gáspárik Attila közzétette azokat a válasz nélkül maradt a folyamodványokat, amelyekkel korábban többször is támogatást kért a minisztériumtól a tanulmányok elkészítésére.

Pál D. Attila ideiglenes vezérigazgatói mandátumának egyik prioritásaként nevezte meg a színház épületének felújítását célzó előtanulmányok elkészítését, ezek megvalósítását 2023 közepére látja lehetségesnek. Jelenlegi mandátuma január közepén jár le. „Ha eljutunk odáig, hogy az igényen rajta vannak a jóváhagyások, illetve elindul a hatástanulmány és a tervek közbeszerzési folyamata, akkor úgy érzem, hogy a célkitűzést el is értük” – mondta.

A Tompa Miklós Társulatnál eddig az Ármány vs. Szerelem (rendező: Fehér Balázs Benő) és a Szentivánéji álom (rendező: Mohácsi János) című előadások bemutatása várható ebben az évadban, illetve tárgyalások zajlanak további előadásokról Ilja Bocsarnikovsz, Dobrovszki Dóra, Keresztes Attila, Ricz Ármin és Alexandru Dabija rendezőkkel, áll a közleményben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!