Berekméri Katalin felügyeli ideiglenesen a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat művészeti tevékenységét

2022. október 5. – 16:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Berekméri Katalin felügyeli ideiglenesen színészi munkája mellett a Tompa Miklós Társulat művészeti tevékenységét, közölte szerdán a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház megbízott vezérigazgatója. Pál D. Attila megkeresésünkre pontosított: a művészeti igazgatói posztot egyelőre nem töltötték be, informális, de – mint fogalmazott – annál komolyabb együttműködésről van szó.

Pál D. Attila közleményében leszögezte, ideiglenes, 120 napra kinevezett vezetőként nem szándékszik hosszú távú döntéseket hozni, viszont „minden olyan döntést meghoz, mely erősíti a társulat működési feltételeit, többek között mindent megtesz azért, hogy a munkaszerződés nélkül maradt színészeket, rendezőket, vagy az alkotói folyamatot kisegítő személyzetet újra alkalmazza – többek között Nagy István, Varga Andrea, Tamás Fábián Csanád színészeket, illetve Keresztes Attilát, alkalmazott rendezői státuszba.”

A megbízott vezérigazgató a Transtelexnek elmondta, kérte a kulturális minisztériumtól egy rendezői poszt létrehozását, erre szeretné majd Keresztes Attilát alkalmazni. Ez Pál D. Attila reményei szerint október 15-ig meg is történhet. Az említett színészekkel kapcsolatban elmondta, volt közöttük olyan eset, amikor az illető művész nem akart új szerződést kötni a színházzal, és olyan is, amikor a színház, de jelenleg mindhárman ismét a társulat tagjai, azok mellett, akiknek az alkalmazásáról még Gáspárik Attila döntött.

A korábbi megbízott vezérigazgató, Gáspárik Attila azzal kapcsolatban, hogy Keresztes Attilával az évad elején nem kötött újabb egyéves szerződést korábban a Transtelexnek hangsúlyozta, törvényesen járt el, továbbá Keresztes Attilának már több mint két évvel korábban jelezte, hogy elégedetlen a művészeti igazgatói teljesítményével. A kettejük közötti konfliktus volt az egyik probléma, ami miatt a Tompa Miklós Társulat színészeinek többsége augusztus végén petíciót fogalmazott meg, jelezve, hogy ilyen körülmények között nem tudják folytatni a művészi tevékenységet. Gáspárik Attila végül beadta a felmondását, amit a végleges vezérigazgatói poszt meghirdetésének és a színházépület felújításának halogatásával indokolt.

Az épület évek óta esedékes felújításával kapcsolatban a korábbi vezérigazgató és a kulturális minisztérium egymásra mutogatott: míg Demeter András RMDSZ-es államtitkár azzal vádolta Gáspárik Attilát, hogy elmulasztotta elkészíttetni a felújítás elkezdéséhez elengedhetetlen megvalósíthatósági tanulmányokat, addig Gáspárik Attila közzétette azokat a válasz nélkül maradt a folyamodványokat, amelyekkel korábban többször is támogatást kért a minisztériumtól a tanulmányok elkészítésére.

Pál D. Attila ideiglenes vezérigazgatói mandátumának egyik prioritásaként nevezte meg a színház épületének felújítását célzó előtanulmányok elkészítését, ezek megvalósítását 2023 közepére látja lehetségesnek. Jelenlegi mandátuma január közepén jár le. „Ha eljutunk odáig, hogy az igényen rajta vannak a jóváhagyások, illetve elindul a hatástanulmány és a tervek közbeszerzési folyamata, akkor úgy érzem, hogy a célkitűzést el is értük” – mondta.

A Tompa Miklós Társulatnál eddig az Ármány vs. Szerelem (rendező: Fehér Balázs Benő) és a Szentivánéji álom (rendező: Mohácsi János) című előadások bemutatása várható ebben az évadban, illetve tárgyalások zajlanak további előadásokról Ilja Bocsarnikovsz, Dobrovszki Dóra, Keresztes Attila, Ricz Ármin és Alexandru Dabija rendezőkkel, áll a közleményben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!