Gáspárik Attila: lemondásom kapcsán hamis állításokat fogalmazott meg Demeter András

2022. szeptember 8. – 18:22

frissítve

Gáspárik Attila: lemondásom kapcsán hamis állításokat fogalmazott meg Demeter András
Gáspárik Attila – Fotó: Tompa Miklós Társulat Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Koholmánynak és lejárató szándékú, hamis állításnak nevezi a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház leköszönő igazgatója, Gáspárik Attila Demeter András államtitkárnak a sajtóban megjelent nyilatkozatait. A Kulturális Minisztérium képviselője szerint Gáspáriknak nagyon fontos lépéseket kellett volna megtennie a marosvásárhelyi színházépület felújításának elkezdése érdekében, azonban elmulasztotta ezeket megtenni.

Gáspárik Attila két nappal ezelőtt, szeptember 6-án Klaus Iohannis államelnöknek címzett nyílt levelében tárta fel a marosvásárhelyi színház kétségbeejtő helyzetét, és ugyanebben a levélben jelentette be lemondását. Döntésének okait is felsorolta: a színházat sújtó anyagi és infrastrukturális gondokat, de azt is, hogy a Kulturális Minisztérium folyamatosan halogatja a versenyvizsga kiírását az igazgatói tisztségre.

A Transtelex által megkeresett színházigazgató részletesen beszámolt a lemondásához vezető körülményekről. A színházvezető elmondta, hogy amióta kritikusan szemléli a magyar érdekképviselet, az RMDSZ működését, azóta „megritkult körülötte a levegő”. Évek óta nyílt titok, hogy a szövetség vezetősége le szeretné váltani a marosvásárhelyi színház éléről. Informális beszélgetések alkalmával többen figyelmeztették arra, hogy:

„meg vannak számlálva napjai.”

A marosvásárhelyi színházigazgató lemondása kapcsán a Transtelex Demeter András államtitkárt is megszólaltatta, aki azt nyilatkozta, hogy Gáspárik nem tette meg azokat a lépéseket, amelyek biztosíthatták volna a színház rehabilitációjának elkezdését:

„Egyrészt nem történt meg az előtanulmányok elkészítése, amely egy ilyen átfogó fejlesztési projekt megvalósításához szükséges lépés, és amely nélkül a fenntartó nem utalhatja ki a szükséges pénzeket” – jelentette ki a Transtelexnek Demeter.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója a szerkesztőségbe eljuttatott levelében helyesbítést kért ezzel a kijelentéssel kapcsolatban, az alábbiakban ezt a levelet közöljük módosítások nélkül:

„A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatósága ezúton helyesbíti az elmúlt napokban a sajtóban megjelent téves információkat. Bár a vezérigazgató ellen indított lejárató kampány keretében fogalmazódtak meg a félrevezető, hamis állítások, a megtévesztő információk az intézmény hitelét is csorbítják, ezért tartjuk fontosnak pontosítani a következőket: ellentétben Demeter András művelődésügyi államtitkár sajtóban közzétett állításával (lsd. Krónika, 2022. szeptember 6. és 7.-én közölt cikkek), a marosvásárhelyi Nemzeti Színház több alkalommal is kérvényezte a Minisztériumtól, mint fenntartó hatóságtól, az épület rehabilitációját előkészítő megvalósítási tanulmány költségeinek fedezésére a támogatást – ezeket a következő iktatószámokkal regisztrálták a Minisztériumban: 681/11.06.2021; 698/15.06.2021; 738/22.06.2021; 788/08.07.2021; 40/26.01.2022; 384/.11.03.2022; 807/27.05.2022. A felsorolt dokumentumok megtekinthetők a Marosvásárhelyi Színház titkárságán! (Az említett dokumentumokat a szerkesztőségünk is megkapta – szerk. megj.)

Az iktatott támogatás kérésekhez tételesen összeállított költségvetést, a sürgős felújításra szoruló épületrészek szakmai leírását mellékeltük. A marosvásárhelyi Nemzeti Színház fel van készülve a halaszthatatlan épületfelújításra, melynek elodázása nap mint nap veszélyezteti az alkalmazottak, a művészek és a közönség biztonságát.

Fontosnak tartjuk pontosítani, hogy a műszaki és pénzügyi dokumentációk elkészítése befektetési alapokból történik, amire a marosvásárhelyi Nemzeti Színház, dacára az alaposan argumentált kéréseknek nulla lejt kapott, míg a kolozsvári színház 60.000 eurót.

Visszautasítjuk a koholmánynak minősülő, lejárató szándékú állítást, miszerint a marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatójának mulasztása miatt nem kezdődött el a rendkívül rossz állapotban lévő épületnek a felújítási folyamata.

Tekintettel arra, hogy a Minisztérium egyetlen ízben sem válaszolt a tervezési költség fedezésre vonatkozó támogatás kérésre – jóllehet Demeter András államtitkár az átiratokat láttamozta! –, a Színház épületének felújítására vonatkozó egyéb szervezési előkészületeket sem volt indokolt elkezdeni.

Kérjük a helyesbítést közölni, illetve az érintett nyilatkozóktól is a nyilvános helyesbítést. Tisztelettel, Gáspárik Attila-Csaba vezérigazgató”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!