Gáspárik Attila: lemondásom kapcsán hamis állításokat fogalmazott meg Demeter András

2022. szeptember 8. – 18:22

frissítve

Gáspárik Attila: lemondásom kapcsán hamis állításokat fogalmazott meg Demeter András
Gáspárik Attila – Fotó: Tompa Miklós Társulat Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Koholmánynak és lejárató szándékú, hamis állításnak nevezi a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház leköszönő igazgatója, Gáspárik Attila Demeter András államtitkárnak a sajtóban megjelent nyilatkozatait. A Kulturális Minisztérium képviselője szerint Gáspáriknak nagyon fontos lépéseket kellett volna megtennie a marosvásárhelyi színházépület felújításának elkezdése érdekében, azonban elmulasztotta ezeket megtenni.

Gáspárik Attila két nappal ezelőtt, szeptember 6-án Klaus Iohannis államelnöknek címzett nyílt levelében tárta fel a marosvásárhelyi színház kétségbeejtő helyzetét, és ugyanebben a levélben jelentette be lemondását. Döntésének okait is felsorolta: a színházat sújtó anyagi és infrastrukturális gondokat, de azt is, hogy a Kulturális Minisztérium folyamatosan halogatja a versenyvizsga kiírását az igazgatói tisztségre.

A Transtelex által megkeresett színházigazgató részletesen beszámolt a lemondásához vezető körülményekről. A színházvezető elmondta, hogy amióta kritikusan szemléli a magyar érdekképviselet, az RMDSZ működését, azóta „megritkult körülötte a levegő”. Évek óta nyílt titok, hogy a szövetség vezetősége le szeretné váltani a marosvásárhelyi színház éléről. Informális beszélgetések alkalmával többen figyelmeztették arra, hogy:

„meg vannak számlálva napjai.”

A marosvásárhelyi színházigazgató lemondása kapcsán a Transtelex Demeter András államtitkárt is megszólaltatta, aki azt nyilatkozta, hogy Gáspárik nem tette meg azokat a lépéseket, amelyek biztosíthatták volna a színház rehabilitációjának elkezdését:

„Egyrészt nem történt meg az előtanulmányok elkészítése, amely egy ilyen átfogó fejlesztési projekt megvalósításához szükséges lépés, és amely nélkül a fenntartó nem utalhatja ki a szükséges pénzeket” – jelentette ki a Transtelexnek Demeter.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója a szerkesztőségbe eljuttatott levelében helyesbítést kért ezzel a kijelentéssel kapcsolatban, az alábbiakban ezt a levelet közöljük módosítások nélkül:

„A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatósága ezúton helyesbíti az elmúlt napokban a sajtóban megjelent téves információkat. Bár a vezérigazgató ellen indított lejárató kampány keretében fogalmazódtak meg a félrevezető, hamis állítások, a megtévesztő információk az intézmény hitelét is csorbítják, ezért tartjuk fontosnak pontosítani a következőket: ellentétben Demeter András művelődésügyi államtitkár sajtóban közzétett állításával (lsd. Krónika, 2022. szeptember 6. és 7.-én közölt cikkek), a marosvásárhelyi Nemzeti Színház több alkalommal is kérvényezte a Minisztériumtól, mint fenntartó hatóságtól, az épület rehabilitációját előkészítő megvalósítási tanulmány költségeinek fedezésére a támogatást – ezeket a következő iktatószámokkal regisztrálták a Minisztériumban: 681/11.06.2021; 698/15.06.2021; 738/22.06.2021; 788/08.07.2021; 40/26.01.2022; 384/.11.03.2022; 807/27.05.2022. A felsorolt dokumentumok megtekinthetők a Marosvásárhelyi Színház titkárságán! (Az említett dokumentumokat a szerkesztőségünk is megkapta – szerk. megj.)

Az iktatott támogatás kérésekhez tételesen összeállított költségvetést, a sürgős felújításra szoruló épületrészek szakmai leírását mellékeltük. A marosvásárhelyi Nemzeti Színház fel van készülve a halaszthatatlan épületfelújításra, melynek elodázása nap mint nap veszélyezteti az alkalmazottak, a művészek és a közönség biztonságát.

Fontosnak tartjuk pontosítani, hogy a műszaki és pénzügyi dokumentációk elkészítése befektetési alapokból történik, amire a marosvásárhelyi Nemzeti Színház, dacára az alaposan argumentált kéréseknek nulla lejt kapott, míg a kolozsvári színház 60.000 eurót.

Visszautasítjuk a koholmánynak minősülő, lejárató szándékú állítást, miszerint a marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatójának mulasztása miatt nem kezdődött el a rendkívül rossz állapotban lévő épületnek a felújítási folyamata.

Tekintettel arra, hogy a Minisztérium egyetlen ízben sem válaszolt a tervezési költség fedezésre vonatkozó támogatás kérésre – jóllehet Demeter András államtitkár az átiratokat láttamozta! –, a Színház épületének felújítására vonatkozó egyéb szervezési előkészületeket sem volt indokolt elkezdeni.

Kérjük a helyesbítést közölni, illetve az érintett nyilatkozóktól is a nyilvános helyesbítést. Tisztelettel, Gáspárik Attila-Csaba vezérigazgató”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!