Új ideiglenes vezérigazgatója van a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak

2022. szeptember 20. – 10:36

frissítve

Új ideiglenes vezérigazgatója van a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak
Pál D. Attila – Fotó: Dombóvári Tamás

Másolás

Vágólapra másolva

Pál D. Attila korábbi produkciós igazgatót nevezte ki a kulturális minisztérium szeptember 19-étől 120 napra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház élére.

„Annak a felelősségnek a tudatában mondok igent erre a felkérésre, hogy egy normálisan működő színházban az igazgató van a színházért és nem fordítva. Így tekintve, a tévedési lehetőség is kisebb, azonban ez nem ment fel az alól, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek ezért az intézményért.

Számomra biztonságérzetet nyújt az, hogy ismerem az egész csapatot – egyrészt mert úgy érzem, mindenki mellettem van, másrészt mert pontos ismeretében vagyok az adott erőforrásoknak, amelyekből ki tudunk indulni a közös munkánk során” – idézte a kinevezett vezérigazgató nyilatkozatát a színház Tompa Miklós Társulatának Facebook-oldala.

Mint a közleményben írták, Pál D. Attila 2011-től dolgozik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznál, 2013-tól produkciós igazgatói pozíciót tölt be. Korábban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház menedzsmentjében dolgozott, valamint számos nemzetközi fesztivált szervezett, többek között a szarajevói Winterfest, a sepsiszentgyörgyi Reflex vagy a kolozsvári Interferenciák fesztiválokat. 2019-től óraadó tanárként dolgozik a Marosvásárhely Művészeti Egyetemen.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház korábbi vezérigazgatója, Gáspárik Attila szeptember 6-án mondott le, miután már év eleje óta kinevezett igazgatóként dolgozott, ugyanis második öt éves mandátumának kiértékelőjén nem kapta meg a hosszabbításhoz szükséges minősítést. A volt vezérigazgató a Transtelexnek lemondását azzal indokolta, hogy a miniszter ígérete ellenére nyár végén sem írták ki a versenyvizsgát az igazgatói posztra, valamint nem kezdődött el az épület évek óta esedékes felújítása sem. Gáspárik Attila arról is beszélt, hogy amióta kritikusan szemléli a magyar érdekképviselet, az RMDSZ működését, azóta „megritkult körülötte a levegő”.

Demeter András, a kulturális minisztérium RMDSZ-es államtitkára korábban a Transtelexnek azt mondta, hogy azért nem írták ki még a versenyvizsgát év eleje óta, mert ahhoz, hogy az igényeknek megfelelő pályázatokat kapjanak, egy feladatfüzet összeállítására van szükség, ezt pedig Bukarestből, helyismeret nélkül nem lehet megvalósítani. „Azt fogom javasolni a miniszter úrnak, hogy úgy határozzuk meg a megbízott igazgató mandátumának hosszát, és a személyének a kiválasztása is úgy történjen, hogy aktív partnerünk legyen egy feladatfüzet összeállításában” – mondta akkor az államtitkár.

Demeter András szerint ugyanakkor a színház épületének felújítása azért nem került még napirendre, mert az előző vezérigazgató, Gáspárik Attila nem készíttette el az ehhez szükséges előtanulmányt. Az államtitkár állítására válaszul Gáspárik Attila a Transtelexhez is eljuttatott levélben kért helyesbítést, hangsúlyozva, hogy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház több kérvényt is benyújtott a minisztériumhoz az előtanulmány költségeinek fedezésére.

Gáspárik Attila lemondása előtt egy héttel a Tompa Miklós Társulat színészeinek egy része petíciót nyújtott be a vezetőségnek, amelyben jelezték, hogy nem tudnak már együtt dolgozni vele. Henn János, a magyar társulat alkalmazottainak képviselőjeként azt közölte, hogy a levelet a 34 társulati tag közül 30-an írtak alá, és többek között a megbízott vezérigazgató alkalmazottak felé tanúsított nem megfelelő magatartását, a vezetőségben uralkodó konfliktusokat (amelyek következtében Gáspárik Attila nem hosszabbította meg a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatójának, Keresztes Attilának a szerződését), valamint a személyes politikai és intézményvezetői vélemény összemosását nevezték meg fő problémaként. A színművész a Transtelexnek ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a petíció megírását szakmai, és nem politikai okok vezérelték.