Új ideiglenes vezérigazgatója van a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak

2022. szeptember 20. – 11:36

frissítve

Új ideiglenes vezérigazgatója van a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak
Pál D. Attila – Fotó: Dombóvári Tamás

Másolás

Vágólapra másolva

Pál D. Attila korábbi produkciós igazgatót nevezte ki a kulturális minisztérium szeptember 19-étől 120 napra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház élére.

„Annak a felelősségnek a tudatában mondok igent erre a felkérésre, hogy egy normálisan működő színházban az igazgató van a színházért és nem fordítva. Így tekintve, a tévedési lehetőség is kisebb, azonban ez nem ment fel az alól, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek ezért az intézményért.

Számomra biztonságérzetet nyújt az, hogy ismerem az egész csapatot – egyrészt mert úgy érzem, mindenki mellettem van, másrészt mert pontos ismeretében vagyok az adott erőforrásoknak, amelyekből ki tudunk indulni a közös munkánk során” – idézte a kinevezett vezérigazgató nyilatkozatát a színház Tompa Miklós Társulatának Facebook-oldala.

Mint a közleményben írták, Pál D. Attila 2011-től dolgozik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznál, 2013-tól produkciós igazgatói pozíciót tölt be. Korábban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház menedzsmentjében dolgozott, valamint számos nemzetközi fesztivált szervezett, többek között a szarajevói Winterfest, a sepsiszentgyörgyi Reflex vagy a kolozsvári Interferenciák fesztiválokat. 2019-től óraadó tanárként dolgozik a Marosvásárhely Művészeti Egyetemen.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház korábbi vezérigazgatója, Gáspárik Attila szeptember 6-án mondott le, miután már év eleje óta kinevezett igazgatóként dolgozott, ugyanis második öt éves mandátumának kiértékelőjén nem kapta meg a hosszabbításhoz szükséges minősítést. A volt vezérigazgató a Transtelexnek lemondását azzal indokolta, hogy a miniszter ígérete ellenére nyár végén sem írták ki a versenyvizsgát az igazgatói posztra, valamint nem kezdődött el az épület évek óta esedékes felújítása sem. Gáspárik Attila arról is beszélt, hogy amióta kritikusan szemléli a magyar érdekképviselet, az RMDSZ működését, azóta „megritkult körülötte a levegő”.

Demeter András, a kulturális minisztérium RMDSZ-es államtitkára korábban a Transtelexnek azt mondta, hogy azért nem írták ki még a versenyvizsgát év eleje óta, mert ahhoz, hogy az igényeknek megfelelő pályázatokat kapjanak, egy feladatfüzet összeállítására van szükség, ezt pedig Bukarestből, helyismeret nélkül nem lehet megvalósítani. „Azt fogom javasolni a miniszter úrnak, hogy úgy határozzuk meg a megbízott igazgató mandátumának hosszát, és a személyének a kiválasztása is úgy történjen, hogy aktív partnerünk legyen egy feladatfüzet összeállításában” – mondta akkor az államtitkár.

Demeter András szerint ugyanakkor a színház épületének felújítása azért nem került még napirendre, mert az előző vezérigazgató, Gáspárik Attila nem készíttette el az ehhez szükséges előtanulmányt. Az államtitkár állítására válaszul Gáspárik Attila a Transtelexhez is eljuttatott levélben kért helyesbítést, hangsúlyozva, hogy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház több kérvényt is benyújtott a minisztériumhoz az előtanulmány költségeinek fedezésére.

Gáspárik Attila lemondása előtt egy héttel a Tompa Miklós Társulat színészeinek egy része petíciót nyújtott be a vezetőségnek, amelyben jelezték, hogy nem tudnak már együtt dolgozni vele. Henn János, a magyar társulat alkalmazottainak képviselőjeként azt közölte, hogy a levelet a 34 társulati tag közül 30-an írtak alá, és többek között a megbízott vezérigazgató alkalmazottak felé tanúsított nem megfelelő magatartását, a vezetőségben uralkodó konfliktusokat (amelyek következtében Gáspárik Attila nem hosszabbította meg a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatójának, Keresztes Attilának a szerződését), valamint a személyes politikai és intézményvezetői vélemény összemosását nevezték meg fő problémaként. A színművész a Transtelexnek ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a petíció megírását szakmai, és nem politikai okok vezérelték.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!