A Makulátlan című filmet jelöli Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Románia

2022. szeptember 20. – 17:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia a Makulátlan (Immaculate) című filmet jelöli Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában – közölte a román Országos Filmközpont.

A Monica Stan és George Chiper-Lillemark által rendezett alkotás – amely tavaly három díjat kapott a Velencei Filmfesztiválon – az Ana Dumitrascu által alakított 18 éves Daria történetét meséli el, aki heroinfüggősége miatt rehabilitációs központba kerül. A lány naiv és ártatlan, még őrzi a jó családból hozott tulajdonságokat, érettségizni szeretne, de a rehabilitációs központban olyan világgal szembesül, amely átalakítja.

A nevezésre esélyes alkotások közül öttagú bizottság választotta ki a Romániát képviselő filmet. A Makulátlan mellett esélyes volt még a Cristian Mungiu által rendezett RMN című film is.

Mostanig egyetlen román produkciónak sikerült eljutnia az Oscar-jelölésig: Alexander Nanau Colectiv című dokumentumfilmje 2021-ben írt történelmet azzal, hogy egyből két kategóriában, a legjobb idegennyelvű film és a dokumentumfilmek kategóriájában is Oscarra jelölték.

Az Amerikai Filmakadémia december 21-én teszi közzé az Oscar-jelölésre esélyes filmek rövid listáját, a 95. Oscar-gálát pedig március 12-én rendezik Los Angelesben. (MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!