Egy díjat már hoztak a román filmek Cannes-ból, díjazták a Metronom rendezőjét

2022. május 28. – 11:04

Egy díjat már hoztak a román filmek Cannes-ból, díjazták a Metronom rendezőjét
Fotó: a Metronom Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan az Aranypálma (és a versenyszekció győzteseinek) kihirdetésére szombat estig még várni kell, de már így is biztos, hogy kapnak díjat a román filmek a 75. cannes-i fesztiválon. Péntek este kihirdették az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű – második legfontosabb – szekció díjazottjait, ahol a legjobb rendezőnek járó díjat Alexandru Belc kapta a Metronom című filmjéért.

A szinopszisa szerint a film 1972-ben játszódik Bukarestben. A 17 éves Ana szerelemről és szabadságról álmodik. Egy este elmegy a barátaival egy buliba, ahol elhatározzák, hogy levelet küldenek a Metronomnak, a Szabad Európa Rádió zenei műsorának. És ezzel megjelenik a színen Ceaușescu titkosrendőrsége, a Securitate.

A film főszerepeit Mara Bugarin, Şerban Lazarovici, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin és Andreea Bibiri játsszák. Operatőr Tudor Vladimir Panduru.

Az Un certain regard fődíját a Lise Akoka és Romane Gueret rendezte Les Pires (A legrosszabb) című francia film kapta, míg a zsűri díját a pakisztáni Saim Sadiq Joyland című rendezése érdemelte ki.

Alexandru Belcnek ez az első játékfilmje, korábban két dokumentumfilmet rendezett. A Libertatea összefoglalója szerint a rendező eredetileg most is egy dokumentumfilmet akart készíteni azokról a fiatalokról, akik a Szabad Európa Rádió Vasárnapi metronóm című műsorát hallgatták, de azt a Securitate archívumában kutatva elegendő anyagot talált egy régóta érlelődő felnövéstörténet megvalósításához.

A film világpremierje május 24-én volt Cannes-ban, a romániai bemutatója pedig Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon lesz június 23-án, a Főtéren szervezett vetítésen.

A 75. cannes-i filmfesztivál versenyszekciójának díjait szombat este adják át. Ebben a szekcióban a Cristian Mungiu rendezte R. M. N. versenyez, ami a „ditrói pékek” esetéből ihletődött film. A rendező erdélyi magyar színészekkel, erdélyi környezetben, Torockón forgatta filmjét, és a nemzetközi sajtó egyértelműen a fődíjra esélyesek között tartja számon. A főszereplő Judith Stateval készült interjúnkat itt olvashatjátok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!