Egy díjat már hoztak a román filmek Cannes-ból, díjazták a Metronom rendezőjét

2022. május 28. – 11:04

Egy díjat már hoztak a román filmek Cannes-ból, díjazták a Metronom rendezőjét
Fotó: a Metronom Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan az Aranypálma (és a versenyszekció győzteseinek) kihirdetésére szombat estig még várni kell, de már így is biztos, hogy kapnak díjat a román filmek a 75. cannes-i fesztiválon. Péntek este kihirdették az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű – második legfontosabb – szekció díjazottjait, ahol a legjobb rendezőnek járó díjat Alexandru Belc kapta a Metronom című filmjéért.

A szinopszisa szerint a film 1972-ben játszódik Bukarestben. A 17 éves Ana szerelemről és szabadságról álmodik. Egy este elmegy a barátaival egy buliba, ahol elhatározzák, hogy levelet küldenek a Metronomnak, a Szabad Európa Rádió zenei műsorának. És ezzel megjelenik a színen Ceaușescu titkosrendőrsége, a Securitate.

A film főszerepeit Mara Bugarin, Şerban Lazarovici, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin és Andreea Bibiri játsszák. Operatőr Tudor Vladimir Panduru.

Az Un certain regard fődíját a Lise Akoka és Romane Gueret rendezte Les Pires (A legrosszabb) című francia film kapta, míg a zsűri díját a pakisztáni Saim Sadiq Joyland című rendezése érdemelte ki.

Alexandru Belcnek ez az első játékfilmje, korábban két dokumentumfilmet rendezett. A Libertatea összefoglalója szerint a rendező eredetileg most is egy dokumentumfilmet akart készíteni azokról a fiatalokról, akik a Szabad Európa Rádió Vasárnapi metronóm című műsorát hallgatták, de azt a Securitate archívumában kutatva elegendő anyagot talált egy régóta érlelődő felnövéstörténet megvalósításához.

A film világpremierje május 24-én volt Cannes-ban, a romániai bemutatója pedig Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon lesz június 23-án, a Főtéren szervezett vetítésen.

A 75. cannes-i filmfesztivál versenyszekciójának díjait szombat este adják át. Ebben a szekcióban a Cristian Mungiu rendezte R. M. N. versenyez, ami a „ditrói pékek” esetéből ihletődött film. A rendező erdélyi magyar színészekkel, erdélyi környezetben, Torockón forgatta filmjét, és a nemzetközi sajtó egyértelműen a fődíjra esélyesek között tartja számon. A főszereplő Judith Stateval készült interjúnkat itt olvashatjátok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!