Ők azok a klassz nők, akiknek azt is köszönhetjük, hogy még van remény

2022. október 28. – 00:32

Ők azok a klassz nők, akiknek azt is köszönhetjük, hogy még van remény
Nagy Szilvia LMBTQ-aktivista – Fotó: Fábián Évi

Másolás

Vágólapra másolva

Minden Heller Ágnessel kezdődött. Fábián Évi 2004-ben, az akkori portáljának fotózta a filozófust, és annyira megragadta őt a karaktere, hogy kért tőle egy újabb lehetőséget, immár egy művészibb portré elkészítésére.

„Ekkor döntöttem el, hogy olyan nőket akarok fotózni, mint Heller Ágnes.”

2007-re a hasonló női portrékból egy könyvre való is összeállt. Bár a fotós ezután néhány évre Berlinbe költözött, úgy érezte, „tartozik a hazának” annyival, hogy folytassa a projektet. A Nők Magyarországon első kötetében mások mellett Polcz Alaine, Szabó Magda, Maurer Dóra, Eszenyi Enikő és Nagy Kriszta Tereskova portréját találjuk, a másodikban többek között Geréb Ágnes, Gryllus Dorka, Jakabos Zsuzsanna, Király Júlia és Al Ghaoui Hesna kapott helyet.

A most megjelent harmadik kötet készítésébe hazaköltözése után négy évvel, a koronavírus-járvány közepén vágott bele Fábián Évi, ekkor tudatosan böngészni kezdte a hír- és közösségimédia-oldalakat, jelenleg kik azok a példamutató női karakterek, akik az ő érdeklődését is felkeltik. Mivel a könyvek saját kiadásában készülnek, azon kívül, hogy Horváth Zsuzsanna jegyzi a szövegeket, Fábián Évi a projekt fotósa, gyártásvezetője és producere is egy személyben: a felkéréseken át a fotózás megszervezésén keresztül a büdzsé előteremtéséig minden az ő feladata. Fotósként aztán maximális teret enged az alanyainak, akik a helyszínt is maguk választhatják meg: volt, aki a hálószobáját vagy a munkahelyi irodáját ajánlotta fel, más a kedvenc kávézóját, temetőjét vagy egy közeli erdőt nevezett meg.

A fotós azt meséli, néha megkérdezik tőle, mit csináljanak a kamera előtt, ő viszont pont arra kíváncsi, maguktól hogyan viselkednek. „Meg kell találnunk egy olyan összhangot, ahol felesleges bármilyen instrukció – sőt az instruálással csak tönkrevágnám az egész fotózást.

Ezek a nők tisztában vannak a társadalmi fontosságukkal és a szakmai megbecsültségükkel, és ehhez egészséges a viszonyuk. Rendben vannak magukkal, ami szerintem a legfontosabb.”

A mostani könyv egyik legnagyobb sztárja Karikó Katalin, akivel kilenc hónapnyi levelezés után jött össze a fotózás. „Meghívott az MTA díjátadó ünnepségére, illetve előtte kaptam tőle kettő percet. Én már előre kinéztem ezt a két oszlopot az előtérben, de az már Katalinon múlott, ahogyan elkapta az egyiket, és kedvesen felém mosolygott.”

A sorozat talán legerősebb darabját Horváth M. Judit fotográfus portréja adja, pedig ez a felvétel már egyfajta ráadásként készült – pont, amikor a kutya is belenézett a kamerába. Egy másik fotó pedig utólag kapott szomorú színezetet: az LMBTQ-aktivista Nagy Szilvia két évvel ezelőtt meghalt, ezért róla egy még 2000-ben készült fotó került a válogatásba – egy olyan kép, amin szivárványzászlót lenget a Duna-parton. „Szilvi mozgalmári szerepe és emberi karaktere számomra nagyon fontos, ezért mindenképp szerettem volna emléket állítani neki.”

Az idei sorozat egyik szereplője a Telex alapító főszerkesztője, jelenlegi tartalomfejlesztési vezetője, Munk Veronika is, akit a fotográfus példaértékű újságírónak tart. „Az előző szerkesztőség felmondása idején nagyon jó volt figyelni őt, ahogyan kiáll magáért és a kollégáiért, Vera igazi csapatjátékos.”

Fábián Évi úgy fogalmaz, 88 nő természetesen nem képes reprezentálni az ország teljes női társadalmát, inkább csak azt szeretné, ha a hozzájuk hasonló emberekből jó sok lenne Magyarországon. „Mostanában különösen fontos, hogy vannak olyanok, akik rengeteget tesznek azért, hogy ez a társadalom jobban működjön: felkarolnak kisebbségeket vagy bizonyos ügyek mellé állnak, még akkor is, ha ehhez jókora erőre is szükségük van. A könyv szereplői között is találunk olyat, akinek bedarálták a mesekönyvét, vagy akit a tanári állásából távolítottak el nemrég. De ők a megpróbáltatások ellenére is teszik tovább a dolgukat. Szóval ők azok a klassz nők, akiknek azt is köszönhetjük, hogy még van remény.”

Horváth M. Judit fotográfus – Fotó: Fábián Évi
Horváth M. Judit fotográfus – Fotó: Fábián Évi
Saly Noémi történész – Fotó: Fábián Évi
Saly Noémi történész – Fotó: Fábián Évi
Zsiga Melinda kick-boxos – Fotó: Fábián Évi
Zsiga Melinda kick-boxos – Fotó: Fábián Évi
Munk Veronika újságíró – Fotó: Fábián Évi
Munk Veronika újságíró – Fotó: Fábián Évi
Karikó Katalin biológus – Fotó: Fábián Évi
Karikó Katalin biológus – Fotó: Fábián Évi
Szécsi Noémi író – Fotó: Fábián Évi
Szécsi Noémi író – Fotó: Fábián Évi
Rabóczky Judit szobrász – Fotó: Fábián Évi
Rabóczky Judit szobrász – Fotó: Fábián Évi
Sándor Mária ápoló – Fotó: Fábián Évi
Sándor Mária ápoló – Fotó: Fábián Évi
Pelsőczy Réka színész, rendező – Fotó: Fábián Évi
Pelsőczy Réka színész, rendező – Fotó: Fábián Évi

Fábián Évi Nők Magyarországon III. című kiállítása október 29-ig megtekinthető az Art Salon Társalgó Galériában. A könyvet a fotós saját oldalán lehet megvásárolni.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink