Giorgia Meloni elítéli a lappangó antiszemitizmust, és azonnali tűzszünetet kér

2024. október 7. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az október 7-i évfordulóra emlékezve meglátogatta a római zsinagógát. Meloni azt mondta, elítéli az egy év alatt kialakult „lappangó és burjánzó antiszemitizmust”.

Az olasz miniszterelnök külön kitért a hétvégén Olaszországban tartott palesztinbarát tüntetésekre. Rómában szombaton lépett életbe a biztonsági készültség, miután harmincezer embert vártak egy palesztinbarát tüntetésre, amit a hatóságok betiltottak. A hivatalos tiltás ellenére mintegy ötezren gyűltek össze a római Ostiense téren, a Palesztina mellett tüntetők összecsaptak az olasz rendőrökkel. Rómában és több más olaszországi városban január elseje óta már több mint ötvenszer vonultak utcára palesztinbarát tüntetők.

Tüntetők és rendőrök Rómában, 2024. október 5-én – Fotó: Yara Nardi / Reuters
Tüntetők és rendőrök Rómában, 2024. október 5-én – Fotó: Yara Nardi / Reuters

Meloni szerint Izraelnek joga van ahhoz, hogy határain belül biztonságban éljen, de sajnálatát fejezte ki a Gázai övezetben okozott pusztítás miatt. Szerinte a gázai palesztinok kétszer is áldozatok lettek: először a Hamász használta fel őket emberi pajzsként, aztán Izrael támadta őket.

Olaszország továbbra is az azonnali tűzszünetért, az izraeli túszok szabadon engedéséért és az izraeli-libanoni határ stabilizálásáért fog dolgozni.

(Times of Israel)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!