Észak-Gázában nagy az elkeseredettség, amiért megint menekülni kell

2024. október 7. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael az október 7-es évforduló előtti napokban újabb offenzívát indított Gázában, ezúttal az övezet északi részén, Dzsabaliánál, mert közlésük szerint arról kaptak információkat, hogy a Hamász arrafelé kezdte magát újjászervezni. AZ IDF szombat éjszakától kezdődően légicsapásokat hajtott végre északon „fegyverraktárak, földalatti infrastrukturális létesítmények, terrorista sejtek és további katonai infrastrukturális létesítmények” ellen.

A Dzsabaliában lakó civileknek azt mondták, menjenek át Hán-Júniszban található al-Mavaszi humanitárius övezetbe, a CNN helyi tudósítása szerint azonban a sokan nem bíznak benne, hogy ez garantálni fogja a biztonságukat a múltbeli izraeli csapások miatt a kijelölt zónákban.

„Nem tudom, hová menjek” – mondta egy idős férfi a CNN-nek, aki állítása szerint 20 rokonát próbálja megvédeni a bombázástól. „Mit csináltunk? Vannak gyerekeink, asszonyaink, vannak idősek. Hová menjünk mindannyian? Mit kellene tennünk? Öljük meg magunkat? Ellenállunk, nem hagyjuk el északot, még akkor sem, ha itt halok meg” – mondta a tévéstábnak.

Fotó: Hamza Z. H. Qraiqea / Anadolu / AFP
Fotó: Hamza Z. H. Qraiqea / Anadolu / AFP

Az izraeli offenzíva tavaly őszi kezdete óta a Gázai övezetben az ENSZ becslése szerint 1,9 millió embernek kellett elhagynia lakóhelyét. Soknak azóta rendszeresen helyet kell változtatniuk, sátrakba élnek. Vasárnap az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége arra figyelmeztetett, hogy a szétbombázott övezet területe mára „emberi lakhatásra alkalmatlan hellyé vált” az ott végbement pusztítás, az éhezés és betegségek miatt.

(CNN)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!