AZ EP-választások szupervasárnapján este hét óra körül közlik az első részleges európai eredményeket

2024. június 9. – 14:22

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a szavazás csütörtökön kezdődött Hollandiában, és pénteken és szombaton folytatódott néhány más országban, a választók többsége vasárnap megy az urnákhoz. Az Európai Unió 27 tagállamából 21-ben várják szavazni a választókat, és egyes esetekben, mint például Romániában, az európai választásokat a helyhatósági választásokkal is egybekötötték. Vasárnap este és az éjszaka folyamán az előzetes eredmények megmutatják majd, hogy valóban kitolódik a jobbra az EP összetétele, ahogy ezt a brüsszeli változást sulykoló jobboldali pártok szeretnék, vagy marad a centrista többség, mint eddig is volt. Mindenképp Európa-szerte izgatottan várják az eredményeket, amelyek előrevetítik, hogyan fog kinézni az Európai Unió politikája a következő öt évben.

A News.ro összeállítása szerint az EU 27 országában körülbelül 200 pártból pályáznak politikusok európai parlamenti képviselőségért. Mintegy 373 millió választójoggal rendelkező szavazó dönt arról, hogy kiket küldenek a következő öt évre az európai törvényhozó testületbe. Összesen 720 képviselői hely van, ami 15-tel több, mint az előző választásokon, de így is kevesebb, mint a Brexit előtt volt, amikor az Egyesült Királyság delegációjával együtt 751 képviselője volt a brüsszeli testületnek. Az újonnan megválasztott képviselők július közepén foglalják el helyeiket az első plenáris ülésen. Az első kihívásuk talán a legnehezebb is egyben: az EU következő öt évének vezetéséért felelős csapatát kell megválasztaniuk.

A szavazási program és az egyes országok képviselőinek száma

Hollandia: Az urnák csütörtökön zárultak, és az ország 31 képviselőt küld az EP-be. Az exit-pollok szerint a szélsőjobboldali Szabadság Pártnak (PVV) növekedett a népszerűsége, de nem érte el az első helyet, amelyet Frans Timmermans volt európai bizottsági alelnök szociáldemokratái tartanak – számolt be az AFP. Timmermans szövetsége 8 mandátumot szerzett, míg Geert Wilders szélsőjobboldali Szabadságpártja (PVV) 7 mandátumot. A hivatalos eredmények viszont csak vasárnap este válnak ismertté, miután a többi uniós tagállamban is lezárult a választási folyamat.

Írország: Pénteken 7:00 és 22:00 között szavaztak, az ország 14 képviselőt küld az EP-be.

Csehország: Az urnák két napig, pénteken és szombaton voltak nyitva, de csak vasárnap este teszik közzé az eredményt. A csehek történelmük során ötödik alkalommal járultak az urnákhoz, mintegy 30 párt vagy koalíció jelöltjei közül választhattak. 21 európai parlamenti képviselői helyéért összesen 674 jelölt indult. A közvélemény-kutatások szerint az Andrej Babis volt populista miniszterelnök vezette párt jóval megelőzi Petr Fiala jelenlegi miniszterelnök konzervatív Polgári Demokrata Pártját. A harmadik helyen a fiatal liberális szavazóknak szóló programmal rendelkező Kalózpárt állhat.

Lettország: Szombaton zajlott a szavazás, és az ország 9 képviselőt választ.

Máltában is szombaton szavaztak, és 6 képviselőt küldenek az EP-be. A Europe Elects közvélemény-kutatási aggregátor szerint az EU legkisebb országában a választásra jogosultak 72,8 szavazott szombaton. Az előzetes becslések szerint az Európai Parlament hat képviselői helye egyenlő arányban oszlik majd meg a Munkáspárt és a Nacionalista Párt között. A máltai miniszterelnök, Robert Abela a csekély előny ellenére a baloldali Munkáspárt győzelmét hirdette meg a máltai TVM-ben. A Munkáspárt főtitkára, Michael Piccinino szerint pártja előnye az ellenzéki Nacionalista Párttal szemben mindössze 15 ezer szavazat.

Szlovákia 15 képviselőt küld az EP-be. A szombati szavazásnak már itt is megvannak az előzetes eredményei, a Magyar Szövetség nem jutott mandátumhoz.

Olaszország: Két napon keresztül, szombaton és vasárnap szavaznak az olasz választópolgárok. Az ország 76 képviselőt választ.

Ausztria: Vasárnap szavaznak, és az ország 20 képviselőt küld az EP-be. A szavazóhelyiségek nyitvatartása változó, de a legtöbb 7:00 és 17:00 között van nyitva.

Belgium: Vasárnap mindössze 8:00-tól 14:00-ig szavaznak, és 22 képviselőt választanak. Az elektronikus szavazás 16:00-ig lehetséges.

Bulgária: Vasárnap 7:00-tól 20:00-ig szavaznak, és 17 képviselőt küldenek az EP-be. Az országban az európai választásokkal egy időben törvényhozási választások is lesznek.

Horvátország: Vasárnap 7:00-tól 19:00-ig szavaznak, és az ország 12 képviselőt választ.

Ciprus: Vasárnap 7:00 és 18:00 között szavaznak, és az ország 6 képviselőt küld az EP-be.

Dánia: Vasárnap 9:00-tól 20:00-ig szavaznak, és az ország 15 képviselőt választ.

Észtország: Az urnák hivatalosan vasárnap nyílnak, bár a szavazás június 3-án kezdődött. Az ország 7 képviselőt küld az EP-be.

Finnország: Vasárnap 9:00-tól 20:00-ig szavaznak, és az ország 15 képviselőt választ.

Franciaország: Vasárnap 8:00-tól 18:00-ig szavaznak, és az ország 81 képviselőt választ az EP-be.

Németország: Vasárnap 8:00-tól 18:00-ig szavaznak, és az ország 96 képviselőt küld az EP-be.

Görögország: Vasárnap 7:00-tól 19:00-ig szavaznak, és az ország 21 képviselőt választ az EP-be.

Litvánia: Vasárnap 8:00-tól 20:00-ig szavaznak, és az ország 11 képviselőt választ.

Luxemburg: Vasárnap 8:00-tól 14:00-ig szavaznak, és az ország 6 képviselőt küld az EP-be.

Lengyelország: Vasárnap 7:00-tól 21:00-ig szavaznak, és az ország 53 képviselőt választ az EP-be.

Portugália: Vasárnap 8:00-tól 20:00-ig szavaznak, és az ország 21 képviselőt küld az EP-be.

Románia: Vasárnap 7:00-tól 22:00-ig szavaznak, és az ország 33 képviselőt küld az EP-be.

Szlovénia: Vasárnap 7:00-tól 19:00-ig szavaznak, és az ország 9 képviselőt választ.

Spanyolország: Vasárnap 9:00-tól 20:00-ig szavaznak, és az ország 61 képviselőt küld az EP-be.

Svédország: Vasárnap 9:00-tól 20:00-ig szavaznak, és az ország 21 képviselőt választ.

Magyarország: Vasárnap 6:00-tól 19:00-ig szavaznak, és az ország 21 képviselőt küld az EP-be.

Az éjszaka eseményei

A négy napos szavazás június 9-én este éri el csúcspontját, amikor az országok összeállítják az első eredményeket. Akkor lesz egy első képünk arról, kik a nyertesek és a vesztesek egész Európában.

  • 18:15-kor, brüsszeli idő szerint (ez 19:15 romániai idő szerint) jelennek meg az első, országokra lebontott exit pollok.
  • 20:15-kor, brüsszeli idő szerint várhatóan nyilvánosságra hozzák az új Európai Parlament első becsült összetételét.
  • 23:15-kor az intézmény közzéteszi az első előzetes választási eredményeket, röviddel az olasz urnazárás után.
  • Ursula von der Leyen és más főbb jelöltek szándékoznak éjfél körül beszédet mondani az európaiaknak.
  • Hétfő reggel 1:00 órakor (2:00 romániai idő szerint) az Európai Parlament közzéteszi a legfrissebb választási eredményeket, majd egy kis pihenés következhet.

Az első eredmények fényében már látható lesz, hogy melyik politikai erők kapták a legtöbb támogatást, és kik alakítják az Európai Parlament következő ciklusát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!