Biden: Az Egyesült Államok is részt vett a csapás elhárításában

2024. április 14. – 06:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Fehér Ház magyar idő szerint hajnali öt óra körül kiadott közleménye szerint az amerikai elnök „a lehető leghatározottabban” elítéli a támadást. Joe Biden azt is közölte, hogy az elmúlt hetekben a régióba átcsoportosított repülők és hadihajók részt vettek a mintegy 200 rakétával és drónnal végrehajtott iráni csapás elhárításában. Biden szerint amerikai érdekeltségeket ezúttal nem ért támadás (2023 október 7-e után Iránnal szövetséges iraki milíciák több amerikai bázist támadtak rakétákkal és drónokkal).

Az amerikai elnök az elmúlt órákban telefonhívásban biztosította „megingathatatlan támogatásáról” Benjamin Netanjáhut. Azonban az NBC értesülései szerint a Fehér Ház attól tart, hogy az izraeli miniszterelnök – akinek gázai háborús politikáját Biden és demokrata politikusok egyre keményebben támadják – kész belerángatni az Egyesült Államokat egy Irán elleni háborúba. A CNN pedig úgy tudja, Biden egyértelművé tette,

az USA nem kíván részt venni egy Irán elleni támadó hadműveletben

Joe Biden közleményében azt is bejelentette, hogy vasárnapra összehívta a nagy liberális demokráciákat tömörítő G7-ek vezetőinek találkozóját, hogy „összehangolhassák az Irán arcátlan támadása elleni diplomáciai lépéseket”.

(BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!