Gázai orvos: Kifogytunk a fájdalomcsillapítókból és az altatókból, a betegek órákon át üvöltenek

2024. február 19. – 23:31

Másolás

Vágólapra másolva

Kifogytunk a fájdalomcsillapítókból, kénytelenek vagyunk hagyni, hogy betegeink órákon át üvöltsenek.

– illusztrálta a BBC-nek egy gázai orvos, milyen is az, amikor egy sebesültekkel és menekültekkel túlzsúfolt kórházban, hónapok óta tartó gyógyszer- és felszereléshiány közepette kéne gyógyítani. A brit lap az Egészségügyi Világszervezet alapján azt írja, hogy a 2,3 millió lakosú Gázai övezetben 23 kórház vált működésképtelenné, 12 részlegesen tudja ellátni feladatait, egy pedig „minimális” ellátást képes csak biztosítani. A WHO-nál már elfogytak a jelzők a helyzet érzékeltetésére, a szervezet vasárnap már csak annyit tudott közölni, hogy „nincsenek szavak” az egészségügy állapotára. A valamennyire működőképes intézmények is minden téren hiánnyal küszködnek, a BBC-nek nyilatkozó dolgozók altatás nélküli operációkról, krónikus betegségekkel hazaküldött páciensekről és fertőtlenítő nélkül kezelt elfertőződött sebekről számoltak be.

A relatíve enyhébb sebekkel kórházba kerülő gázaiaknakcsak a kórházi folyosón jut hely. Ezeket a gyerekeket egy 2024. február 19-i izraelilégicsapás után kellett a Deír al-Balah-i kórházba szállítani Fotó: Ashraf Amra/ Anadolu via AFP
A relatíve enyhébb sebekkel kórházba kerülő gázaiaknakcsak a kórházi folyosón jut hely. Ezeket a gyerekeket egy 2024. február 19-i izraelilégicsapás után kellett a Deír al-Balah-i kórházba szállítani Fotó: Ashraf Amra/ Anadolu via AFP

A gázai egészségügy az izraeli blokádnak és a civil infrastruktúrát sem kímélő bombázásoknak köszönhetően a háború első hónapjának végére lényegében összeomlott, és azóta csak a minimálisnál minimálisabb ellátásra képes. Ahogy az izraeli offenzíva folyamatosan végiggördül az enklávén, újabb és újabb kórházak válnak csatatérré – ez mondjuk nagyban köszönhető a civil létesítményekben rejtőző, a civil lakosság között elvegyülő palesztin terroristáknak is.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!