Az Orbán család egyik cégének az ügyvédje védte a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját

2024. február 11. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

Szmulai István, az Orbán családhoz köthető cégek jogi képviselője védelmébe vette a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját – számol be a 444 nyomán a Telex. A székesfehérvári ügyvéd a 444-nek azt mondta, hogy nincs kapcsolat a miniszterelnök családja és a pedofil bűntettet elkövető igazgató között. Azt mondta, hogy az igazgató testvére kérte meg, hogy védje meg, és nem tudott arról, hogy Vásárhelyi János is kegyelmet kért. Szmulai István képviselte Vásárhelyit K. Endre ügyében is, akinek később az elnök kegyelmet adott.

Az ügyvéd nem sokkal a Bicske-ügy lezárása után a FuvarozNak Kft. jogi képviselője lett. A cég tulajdonosa Orbán Viktor apja, Orbán Győző, valamint a miniszterelnök két testvére, Orbán Áron és ifjabb Orbán Győző. 2021-ben a céget a NAKK Zrt. vette át. Ezt a céget korábban Orbán Áron alapította, aki egyben a vezérigazgatója is volt. A cégben Szmulai István a felügyelőbizottság tagjaként tűnt fel.

Tompos Márton, a Momentum politikusa azt írta, hogy Szmulai István volt a jogi képviselője a már említett FuvarozNak elődjének, a szintén az Orbán családhoz köthető NehézKő Kft-nek is. Ezt az információt maga az ügyvéd is megerősítette a 444-nek.

Amint a 444 összefoglalja, történtekre 2016 októberében derült fény az RTL Házon kívül című riportjából. Két áldozat, Illés Levente és Mert Pop arcukat és nevüket is vállalva mesélték el történetüket. Az igazgató és egy másik pedofil nevelő ellen egy évvel később, 2017 augusztusában emeltek vádat. A vádirat szerint Vásárhelyi, aki 26 éven át volt az otthon vezetője, a gondjaira bízott fiúkat orális szexre kényszerítette különböző szívességekért cserébe. Vásárhelyi Bicske díszpolgára és a rangos Bárczy Gyermekvédelmi Díj kitüntetettje volt. A portál a HírTv egy korabeli felvételét vágta be a cikkbe, amelyből kiderült, hogy Szmulai a nyilvánosság teljes kizárását kérte a per folyamán, végül a bíró valóban, csak néhány peric erejéig engedélyezte a kamerák jelenlétét a tárgyalóteremben.

A pedofil nemi erőszak ügye mellett egy másik ügy is nyilvánosságra került, ami arról szólt, hogy Vásárhelyi a helyettese, K. Endre segítségével próbálta rávenni a gyerekeket, hogy hazudjanak a velük történtekről, és vonják vissza korábbi vallomásaikat. K. Endrét 3 év 4 hónap börtönre és hosszú távú eltiltásra ítélték emiatt. Novák Katalin azonban tavaly elnöki kegyelemben részesítette – ahogy arról egy hete elsőként épp a 444 számolt be. A portál azt írja Vásárhelyit a K. Endrével kapcsolatos perben is Szmulai István védte, bár az ügyvéd tagadja, hogy bárminemű kapcsolat volna az ő védőügyvédi szerepe az az Orbán-cégnél való alkalmazásban léte között.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!