Novák helyett Kövér László fogja ellátni ideiglenesen az államelnöki feladatokat

2024. február 10. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin szombat délután bejelentette lemondását a nagy vihart kavart kegyelmi ügy miatt. „Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette” – jelentette ki.

A Telex arról ír, hogy mi történik a továbbiakban, amíg a parlament is elfogadja a lemondást, és új államelnöki választást írnka ki. A döntést a jogszabályok szerint az őt megválasztó Országgyűlésnek kell írásban jeleznie, és csak akkor szűnik meg a megbízatása, ha a parlament azt elfogadja. A parlamenti szavazásig tehát formailag Novák marad a köztársasági elnök.

Az új köztársasági elnököt a megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül választja meg a parlament. Az államfőválasztást az Országgyűlés elnöke, Kövér László tűzi ki, és az új köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon, azaz várhatóan március második felében lép hivatalba.

Egészen addig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke, Kövér László gyakorolja, aki már kipróbálta ezt a feladatkört, miután Schmitt Pál lemondott.

A Telex ismerteti azt is, hogy a továbbiakban milyen kiváltságok illetik meg novák Katalint. Ezek szerint a törvény úgy rendelkezik, hogy Novákot a lemondása után is köztársasági elnökként kell szólítani, akárcsak Schmitt Pált és Áder Jánost. A volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők:

ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 4,5 millió forint havonta.

Novák elhagyja a munkahelyét, a Sándor-palotát, és családjával a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciából is ki kell költöznie, ám az Országgyűlés Hivatalától kap egy másik lakást egy fős személyzettel, és a fenntartási költségeket is az állam állja.

A volt köztársasági elnök élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás és személyes autóhasználat illeti meg. A titkárság elhelyezését és működési költségeit is az Országggyűlés Hivatala biztosítja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!