Novák helyett Kövér László fogja ellátni ideiglenesen az államelnöki feladatokat

2024. február 10. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin szombat délután bejelentette lemondását a nagy vihart kavart kegyelmi ügy miatt. „Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette” – jelentette ki.

A Telex arról ír, hogy mi történik a továbbiakban, amíg a parlament is elfogadja a lemondást, és új államelnöki választást írnka ki. A döntést a jogszabályok szerint az őt megválasztó Országgyűlésnek kell írásban jeleznie, és csak akkor szűnik meg a megbízatása, ha a parlament azt elfogadja. A parlamenti szavazásig tehát formailag Novák marad a köztársasági elnök.

Az új köztársasági elnököt a megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül választja meg a parlament. Az államfőválasztást az Országgyűlés elnöke, Kövér László tűzi ki, és az új köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon, azaz várhatóan március második felében lép hivatalba.

Egészen addig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke, Kövér László gyakorolja, aki már kipróbálta ezt a feladatkört, miután Schmitt Pál lemondott.

A Telex ismerteti azt is, hogy a továbbiakban milyen kiváltságok illetik meg novák Katalint. Ezek szerint a törvény úgy rendelkezik, hogy Novákot a lemondása után is köztársasági elnökként kell szólítani, akárcsak Schmitt Pált és Áder Jánost. A volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők:

ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 4,5 millió forint havonta.

Novák elhagyja a munkahelyét, a Sándor-palotát, és családjával a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciából is ki kell költöznie, ám az Országgyűlés Hivatalától kap egy másik lakást egy fős személyzettel, és a fenntartási költségeket is az állam állja.

A volt köztársasági elnök élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás és személyes autóhasználat illeti meg. A titkárság elhelyezését és működési költségeit is az Országggyűlés Hivatala biztosítja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!