Lemondott Novák Katalin és Varga Judit

2024. február 10. – 19:01

Másolás

Vágólapra másolva


Lemondott Novák Katalin magyar köztársasági elnök, aki 2022 óta töltötte be a posztot. Egy videóüzenetben azt mondta, hibázott, és bocsánatot kért azoktól, akik úgy érzik, hogy megbántotta őket.

„Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről” – mondta Novák Katalin.

A Telex emlékeztet, múlt pénteken került nyilvánosságra, hogy a tavalyi pápalátogatásra hivatkozva Novák kegyelemet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A döntés azért is váltott ki nagy felháborodást, mert ellentétes volt a Fidesz legfontosabb politikai üzeneteivel, a gyerekek és a családok védelmével. A botrány hatására több ismert közéleti személyiség is kilépett Novák tanácsadói testületéből.

A kegyelmi ügyben Varga Judit egykori igazságügyi miniszter felelőssége is felmerült, mert bár Novák döntött a kegyelemről, a kérelmet még miniszerként Varga terjesztette fel, és az érvényességéhez az ő ellenjegyzése is kellett. Nehéz elképzelni, hogy az exminiszter Orbán Viktor tudta és jóváhagyása nélkül döntött volna egy ilyen kérdésben.

Szintén a Telex írja, hogy

lemond Varga Judit a képviselői mandátumáról, nem lesz a Fidesz EP-listavezetője sem.

„Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is” – jelentette be Facebook-oldalán Varga Judit alig pár perccel azután, hogy Novák Katalin lemondott a köztársasági elnöki posztról.

A rendszerváltozás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. „Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését” – írta Varga, majd hozzátette:

„Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom”.

Varga a Facebook-posztban megköszönte mindenki munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozott. „Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében”.

Akiben Orbán Viktor meglátta az erőt és a kurázsit

Novák Katalint 2022. március 10-én választotta meg kormányfőnek a fideszes többségű parlament. Ő volt az első női köztársasági elnök Magyarország történelmében, és 44 évesen egyben a legfiatalabb is. A 2012-es plágiumbotrányba belebukó Schmitt Pál után Novák a második köztársasági elnök, aki a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása alatt lemondott. A magyar történelemben is Novák a második államfő, aki lemondott.

A kétdiplomás, négy nyelven beszélő jogász-közgazdász végzettségű Novák 2014-től lett a kormány vezető családpolitikusa. Politikai pályafutása alatt sikeresen építette a sportos-házias anyuka imázsát, sokak szemében ő volt az emberarcú fideszes. Idővel Orbán Viktor is felfigyelt rá, egy alkalommal azt mondta róla, hogy megvan benne az erő és a kurázsi.

Az akkoriban államtitkári beosztásban dolgozó Novák 2017-ben lett a Fidesz alelnöke. Gulyás Gergely akkori Fidesz-frakcióvezető a családpolitikában mutatott teljesítményével és nyelvtudásával indokolta a döntést. 2020-tól tárca nélküli miniszterként népszerűsítette a kormány családpolitikáját. Posztjáról azután mondott le, hogy 2021-ben hivatalossá vált államfői jelölése.

Bár Novák többször felszólalt egyes fideszes politikusok nőellenes kijelentéseivel szemben, a Fidesz iránti elkötelezettsége egy pillanatig nem volt kétséges: a párt 29. tisztújító kongresszusán úgy mondott beszédet, hogy közben egy OV22 feliratú fülbevalót viselt. Igaz, neki is voltak karcos megszólalásai, mint például amikor a koronavírus-járvánnyal indokolta, miért kell az Alaptörvénybe írni, hogy „az anya nő, az apa férfi”, vagy amikor arról beszélt, hogy a nőknek nem kell a férfiakkal versenyezniük.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!