Lemondott Novák Katalin és Varga Judit

2024. február 10. – 19:01

Másolás

Vágólapra másolva


Lemondott Novák Katalin magyar köztársasági elnök, aki 2022 óta töltötte be a posztot. Egy videóüzenetben azt mondta, hibázott, és bocsánatot kért azoktól, akik úgy érzik, hogy megbántotta őket.

„Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről” – mondta Novák Katalin.

A Telex emlékeztet, múlt pénteken került nyilvánosságra, hogy a tavalyi pápalátogatásra hivatkozva Novák kegyelemet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A döntés azért is váltott ki nagy felháborodást, mert ellentétes volt a Fidesz legfontosabb politikai üzeneteivel, a gyerekek és a családok védelmével. A botrány hatására több ismert közéleti személyiség is kilépett Novák tanácsadói testületéből.

A kegyelmi ügyben Varga Judit egykori igazságügyi miniszter felelőssége is felmerült, mert bár Novák döntött a kegyelemről, a kérelmet még miniszerként Varga terjesztette fel, és az érvényességéhez az ő ellenjegyzése is kellett. Nehéz elképzelni, hogy az exminiszter Orbán Viktor tudta és jóváhagyása nélkül döntött volna egy ilyen kérdésben.

Szintén a Telex írja, hogy

lemond Varga Judit a képviselői mandátumáról, nem lesz a Fidesz EP-listavezetője sem.

„Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is” – jelentette be Facebook-oldalán Varga Judit alig pár perccel azután, hogy Novák Katalin lemondott a köztársasági elnöki posztról.

A rendszerváltozás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. „Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését” – írta Varga, majd hozzátette:

„Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom”.

Varga a Facebook-posztban megköszönte mindenki munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozott. „Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében”.

Akiben Orbán Viktor meglátta az erőt és a kurázsit

Novák Katalint 2022. március 10-én választotta meg kormányfőnek a fideszes többségű parlament. Ő volt az első női köztársasági elnök Magyarország történelmében, és 44 évesen egyben a legfiatalabb is. A 2012-es plágiumbotrányba belebukó Schmitt Pál után Novák a második köztársasági elnök, aki a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása alatt lemondott. A magyar történelemben is Novák a második államfő, aki lemondott.

A kétdiplomás, négy nyelven beszélő jogász-közgazdász végzettségű Novák 2014-től lett a kormány vezető családpolitikusa. Politikai pályafutása alatt sikeresen építette a sportos-házias anyuka imázsát, sokak szemében ő volt az emberarcú fideszes. Idővel Orbán Viktor is felfigyelt rá, egy alkalommal azt mondta róla, hogy megvan benne az erő és a kurázsi.

Az akkoriban államtitkári beosztásban dolgozó Novák 2017-ben lett a Fidesz alelnöke. Gulyás Gergely akkori Fidesz-frakcióvezető a családpolitikában mutatott teljesítményével és nyelvtudásával indokolta a döntést. 2020-tól tárca nélküli miniszterként népszerűsítette a kormány családpolitikáját. Posztjáról azután mondott le, hogy 2021-ben hivatalossá vált államfői jelölése.

Bár Novák többször felszólalt egyes fideszes politikusok nőellenes kijelentéseivel szemben, a Fidesz iránti elkötelezettsége egy pillanatig nem volt kétséges: a párt 29. tisztújító kongresszusán úgy mondott beszédet, hogy közben egy OV22 feliratú fülbevalót viselt. Igaz, neki is voltak karcos megszólalásai, mint például amikor a koronavírus-járvánnyal indokolta, miért kell az Alaptörvénybe írni, hogy „az anya nő, az apa férfi”, vagy amikor arról beszélt, hogy a nőknek nem kell a férfiakkal versenyezniük.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!