Kivizsgálást és közvetlen államfőválasztást követel a magyarországi ellenzék

2024. február 10. – 20:24

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin lemondásával korántsem csitult el Magyarországon a közhangulat. Az ellenzéki pártok képviselői egyrészt továbbra is magyarázatot várnak arra, hogy mi állt Novák Katalin kegyelmi döntésének hátterében, másrészt közvetlen államfőválasztást kérnek. A Telex szemlézte a magyarországi ellenzék első reakcióit, a hozzászólásokból kiderül, hogy sem a köztársasági elnök lemondása, sem a volt igazságügyi miniszter visszavonulása nem elegendő ahhoz, hogy az Orbán-kormány zavartalanul folytathassa működését.

„Orbán Viktornak ki kell állnia, és magyarázatot kell adnia a történtekre. Ő a miniszterelnök, az ő kormánya nevében írta alá Varga Judit a kegyelmet. Ez Orbán rendszere, így eltagadhatatlan a felelőssége” – reagált Donáth Anna, a Momentum elnöke.

Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint is az emberek magyarázatot várnak. „Ha úgy döntött Novák Katalin, hogy távozásával sem adja meg nekik ezt a magyarázatot, akkor azt Orbán Viktornak kell megtennie”.

Közvetlen államfőválasztás, közös ellenzéki jelölt

Az MSZP szerint Novák Katalin lemondásával és Varga Judit visszavonulásával nem zárul még le a történet. „Helyre kell állítani a köztársasági elnöki intézmény tényleges funkcióját, azt, hogy kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett” – áll a szocialisták közleményében.

Más pártokhoz hasonlóan ők is közvetlen államfőválasztát követelnek. Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottságot is kezdeményezett, aminek feladata a kegyelmi és az ellenjegyzési gyakorlat felülvizsgálata mellett a konkrét ügy teljes körű feltárása lenne.

A Jobbik szerint elég volt abból, hogy

„Orbán Viktor saját hűséges pártkatonáit ülteti az egyik legfontosabb főméltóság tisztségébe, a köztársasági elnöki székbe”.

„Novák Katalin lemondása és Varga Judit visszavonulása felér egy dupla beismerő vallomással, az immár volt köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter pedofilbotránya pedig nem rendszerhiba, hanem maga a rendszer. A Fidesz züllött rendszere” – reagált a Párbeszéd-Zöldek is. Az, hogy a Fidesz három köztársasági elnökéből kettő csúfos bukással és botránnyal végezte, világosan mutatja szerintük

„azt a szellemi és erkölcsi mocsarat, amelybe Orbánék beleráncigálták hazánkat”.

A Párbeszéd-Zöldek szerint „itt az ideje, hogy a köztársaságpártiak, a demokratikus ellenzék pártjai közösen jelöljenek olyan új államfőt, aki nemcsak a nemzet egységét jeleníti meg, hanem példát mutat abból: a magyar emberek valóban egymásról gondoskodó, egymást segítő, szolidáris társadalomban akarnak élni”.

A DK aláírásgyűjtést indít, hogy közvetlenül az emberek döntsenek az új köztársasági elnökről. Azt javasolják, hogy az államfőválasztás is június 9-én, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokkal egy napon legyen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!