Kivizsgálást és közvetlen államfőválasztást követel a magyarországi ellenzék

2024. február 10. – 20:24

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin lemondásával korántsem csitult el Magyarországon a közhangulat. Az ellenzéki pártok képviselői egyrészt továbbra is magyarázatot várnak arra, hogy mi állt Novák Katalin kegyelmi döntésének hátterében, másrészt közvetlen államfőválasztást kérnek. A Telex szemlézte a magyarországi ellenzék első reakcióit, a hozzászólásokból kiderül, hogy sem a köztársasági elnök lemondása, sem a volt igazságügyi miniszter visszavonulása nem elegendő ahhoz, hogy az Orbán-kormány zavartalanul folytathassa működését.

„Orbán Viktornak ki kell állnia, és magyarázatot kell adnia a történtekre. Ő a miniszterelnök, az ő kormánya nevében írta alá Varga Judit a kegyelmet. Ez Orbán rendszere, így eltagadhatatlan a felelőssége” – reagált Donáth Anna, a Momentum elnöke.

Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint is az emberek magyarázatot várnak. „Ha úgy döntött Novák Katalin, hogy távozásával sem adja meg nekik ezt a magyarázatot, akkor azt Orbán Viktornak kell megtennie”.

Közvetlen államfőválasztás, közös ellenzéki jelölt

Az MSZP szerint Novák Katalin lemondásával és Varga Judit visszavonulásával nem zárul még le a történet. „Helyre kell állítani a köztársasági elnöki intézmény tényleges funkcióját, azt, hogy kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett” – áll a szocialisták közleményében.

Más pártokhoz hasonlóan ők is közvetlen államfőválasztát követelnek. Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottságot is kezdeményezett, aminek feladata a kegyelmi és az ellenjegyzési gyakorlat felülvizsgálata mellett a konkrét ügy teljes körű feltárása lenne.

A Jobbik szerint elég volt abból, hogy

„Orbán Viktor saját hűséges pártkatonáit ülteti az egyik legfontosabb főméltóság tisztségébe, a köztársasági elnöki székbe”.

„Novák Katalin lemondása és Varga Judit visszavonulása felér egy dupla beismerő vallomással, az immár volt köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter pedofilbotránya pedig nem rendszerhiba, hanem maga a rendszer. A Fidesz züllött rendszere” – reagált a Párbeszéd-Zöldek is. Az, hogy a Fidesz három köztársasági elnökéből kettő csúfos bukással és botránnyal végezte, világosan mutatja szerintük

„azt a szellemi és erkölcsi mocsarat, amelybe Orbánék beleráncigálták hazánkat”.

A Párbeszéd-Zöldek szerint „itt az ideje, hogy a köztársaságpártiak, a demokratikus ellenzék pártjai közösen jelöljenek olyan új államfőt, aki nemcsak a nemzet egységét jeleníti meg, hanem példát mutat abból: a magyar emberek valóban egymásról gondoskodó, egymást segítő, szolidáris társadalomban akarnak élni”.

A DK aláírásgyűjtést indít, hogy közvetlenül az emberek döntsenek az új köztársasági elnökről. Azt javasolják, hogy az államfőválasztás is június 9-én, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokkal egy napon legyen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!