Orbán Viktor alkotmánymódosításra, az ellenzék tüntetésre készül, miközben Novák Katalin tanácsadói közül már többen lemondtak

2024. február 9. – 10:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A köztársasági elnök az egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja” – ezzel a mondattal egészülne ki az Alaptörvény Orbán Viktor magyar miniszterelnök alkotmánymódosító javaslata alapján, ami csütörtök estére meg is jelent a parlament oldalán.

A Telex beszámolója szerint ez azt jelenti, hogy a köztársasági elnök nem adhat kegyelmet, ha azt olyan bűncselekmény után kérik, amiben kiskorú a sértett.

A közvélemény napok óta találgatja, hogy Novák Katalin miért adott kegyelmet a pápalátogatás ürügyén a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon egyik lakóját arra, hogy vonja vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomását.

Mint a Transtelexen csütörtök este megjelent: a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese sajtóforrások szerint Erdélyben tartózkodik.

A miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy Novák Katalin kegyelmi döntése után a kormány nevében alkotmánymódosítást nyújt be.

Orbán Viktor rövid indokolást csatolt a módosítójához. Szerinte erre azért van szükség, mert a köztársasági elnök kegyelmi döntése körül vita alakult ki, és „ezt a vitát minden magyar ember számára megnyugtatóan le kell zárni. Magyarországon a gyermek a legfontosabb! A gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények tetteseit a törvény teljes szigorával kell büntetni. Aki kiskorú gyermek kárára szándékos bűncselekményt követ el, az semmilyen indokkal nem mentesülhet a tettei következményei alól. Egyértelműen ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy a gyermekek kárára szándékos bűncselekményt elkövetők kegyelem útján mentesüljenek a büntetésük hátrányos jogkövetkezményei alól, és újra büntetlen előéletűvé válhassanak.”

Az Alaptörvénynek ez lenne a tizenharmadik módosítása. Ahhoz, hogy ez életbe lépjen, az Országgyűlés kétharmadának meg kell azt szavaznia. Ez nem is lesz túl nehéz a kétharmados többséggel rendelkező FIDESZ-KDNP-kormánynak.

Novák Katalin hivatala a miniszterelnök alkotmánymódosítóját úgy kommentálta a Telexnek, hogy „a köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt”. Arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy az államfő vállalja-e a felelősséget a kegyelmi döntése miatt, és tervezi-e esetleg a lemondását az államfői posztról. A köztársasági elnök lemondását az ellenzéki pártok kérték.

A Momentum elnöke, Donáth Anna szerdán nyílt levélben szólította meg Novák elnöki tanácsadóit. „Arra kérem Önöket, hogy ne maradjanak csendben: álljanak ki Önök is a pedofil bűnöző és bűntársa áldozataiért!” Donáth szerint a közéleti személyiségeknek felelősségük van abban, hogy megszólaljanak az ügyben.

Nem értenek egyet Novák kegyelmi döntésével, ezért lemondanak a tanácsadók

A köztársasági elnök két Erdélyben is ismert tanácsadója mondott le csütörtök este – írta a Telex. Később Tomán Szabina nyilvános Facebook-posztban határolódott el a köztársasági elnöktől, majd Czeizel Barbara lebegtette meg a lemondás lehetőségét, azt válaszolva sajtónak, hogy egyelőre várja „az Elnök asszony indoklását, belátását, döntését.”

Gundel Takács Gábor újságíró és műsorvezető szerint hiba volt a kegyelmi döntés, ezért távozott. „Véleményem szerint rossz döntés született a kegyelmi kérvény aláírásakor. Hiba volt” – írja Facebook-oldalán Gundel Takács Gábor, aki egyike annak a 16 közéleti szereplőnek, akik társadalmi munkában tanácsadóként segítik Novák Katalin munkáját.

„K. Endre ügyével magam is a sajtóban találkoztam. Vannak ügyek, amikkel kapcsolatban zéró a tolerancia, ilyen a pedofília is” – fogalmaz a műsorvezető, aki a Telexnek arról beszélt szerdán, tanácsadóként személyesen mondja el a véleményét a köztársasági elnöknek. Facebook-posztja szerint csütörtökön ezt meg is tette, hiszen úgy tartja helyesnek, hogy „az ember először azzal ossza meg a véleményét, akit illet”.

Nem tudok azonosulni a magyar politikai kultúrával, kommunikációval, cinizmussal, módszerekkel, indulatokkal és gátlástalansággal. Egyik oldaléval sem. Épp ezért nem kívánok a jövőben a Tanácsadó testület tagja sem lenni, mert reményeim ellenére ezt a munkát sem lehet politikamentesen végezni

– nyilatkozta Gundel Takács Gábor.

„Korrekt lépés. Novák Katalin példát vehetne róla” – reagált Gundel Takács döntésére a Momentum.

Lackfi János költő is bejelentette, hogy kilép Novák Katalin tanácsadó testületéből. A művész csütörtök későn este Facebook-oldalán azt írta: „Ez a döntés nem valaki mellett vagy ellen szól, az én ügyem és jogom. Nem szeretnék e tárgyban további vitát nyitni, sem szerepelni, mindent leírtam itt, amit mondani akartam.”

Döntéséről a költő azt írta még: „Nem akartam a témához hozzászólni, a drámai távozásokat nem kedvelem. Viszont a gyűlölet-vihart sem szeretném tovább állni egy olyan fájdalmas és viszolyogtató ügyben, melyhez hangsúlyozottan semmi közöm.

Borzalmas minden pedofil-botrány, és a kegyelem-ügy kapcsán nagyon vártam volna bármiféle magyarázatot. A közfelháborodás teljesen érthető, az viszont aljas dolog, ahogy sokan ennek révén próbálnak kattintásszámot elérni, politikai tőkét kovácsolni, vagy csak jó troll módjára másoknak beszólogatni, saját fensőbbrendűségüket bebizonyítani.”

Korábban Lackfit mi is megkerestük, akkor ő megerősítette a Telexnek, hogy a tanácsadók véleményét sokkal általánosabb kérdésekben kéri ki a köztársasági elnök, amikor pár havonta találkoznak, a kegyelmi ügyek nem kerülnek ilyenkor szóba. A József Attila-díjas költő a Telexnek azt mondta: ő nem ért az elnöki kegyelmekhez, és csak érintőlegesen követte a sajtóban K. Endre ügyét. „Ha nem ismerem, akkor milyen alapon mondjak véleményt?” Lackfi szerint végletesen polarizált a magyar közélet, és részben a közelgő választás miatt kap ekkora figyelmet az ügy.

Novák Katalin kegyelmi döntése miatt tüntetnek péntek délután Budapesten

A Momentum péntek 18 órára Igazságot a gyermekeknek! – Tüntetés Novák Katalin és a pedofilsegítő kegyelme ellen címmel szervez tiltakozást a köztársasági elnök hivatalánál, a Sándor-palotánál. Az eseményen felszólal többek közt Donáth Anna, a Momentum elnöke, Jámbor András, országgyűlési képviselő és Ésik Sándor, ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa alapítója is – írja a Telex.

Az Országos Közös Akarat az aHanggal és más civil szervezetekkel együtt a Belügyminisztériumnál 16 órakor kezdi a tiltakozást TAKARODJATOK! :( Védjük meg a gyerekeket címmel, majd innen vonulnak fel a Várban kezdődő tüntetésre. Az eseményekre pár ezer érdeklődő jelzett vissza.

A Fidesz frakcióvezetője szerint is jó volna tudni mi állhatott a kegyelmi döntés hátterében

Kocsis Máté a Kossuth Rádiónak nyilatkozta ezt, hozzátéve, hogy mivel a kegyelmi döntés alappal vitatott, ezért az államfői kegyelmi jogból is akként kell ezt kiemelni, hogy soha többé ne forduljon elő ilyen vita.

Szerinte jó lenne tudni, hogy mi állt az államfő kegyelmi döntése mögött, és érdemes is lenne erről egyszer beszélni, de az országgyűlési képviselőknek nem azzal kell foglalkozni, hogy mi volt a döntés alapja, hanem azzal, hogy ez többé ne forduljon elő.

Úgy látja, hogy ennek a helyzetnek nem szabadott volna előállnia, függetlenül attól, hogy mi volt a megfontolás.

Az alaptörvény-módosítási javaslatot március második felére fogadhatják el, ugyanakkor ez visszamenőleg nem tud majd segíteni a helyzeten, de a még folyamatban lévő ügyekre, illetve a jövőben benyújtandó kérvényekre már vonatkozik.

Az ügy valóban nagy port kavart, az ellenzéki pártok a köztársasági elnök lemondását követelik. Emellett az MSZP azt is kezdeményezte, hogy egy parlamenti bizottság vizsgálja felül a köztársasági elnök által gyakorolt egyéni kegyelmek miniszteri előkészítését és ellenjegyzési gyakorlatát.

Az MSZP egy 2007-es alkotmánybírósági határozat alapján azt írta, Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek nem volt kötelező a kegyelmi kérvényt elfogadni és ellenjegyezni, Varga viszont megtette, ezért az ellenzéki párt szerint a politikai felelősség a kormányé.

Háttér

Egy hete derült ki, hogy Novák Katalin 2023-ban, a pápalátogatás alkalmával kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének. A gyermekotthonban az igazgató éveken át szexuális zaklatta a bent lakó gyerekeket.

Miután az egyik gyerek jelezte a gyámjának a szexuális zaklatást, az igazgató berendelte K. Endrét, aki ezt a hamis vallomást akarta aláíratni a gyerekkel:

„Kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki. Mostanában sokat gáztöltőztem és ez se volt rám túl jó hatással sokszor nem gondolkoztam tőle tisztán.”

K. Endrét kényszerítésért 2019-ben első fokon, majd 2021-ben másodfokon is 3 év 4 hónap börtönre ítélték. Az igazgató nyolc évet kapott.

Az ügyről eddig mindössze egy kérdést kapott Novák Katalin, egy sajtótájékoztatón, ahol érdemben nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért adott kegyelmet K. Endrének.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!