Több ezren tüntettek a szlovák parlament előtt a különleges ügyészség megszüntetése és a büntető törvénykönyv módosítása ellen

2024. február 8. – 09:20

Több ezren tüntettek a szlovák parlament előtt a különleges ügyészség megszüntetése és a büntető törvénykönyv módosítása ellen
A szlovák zászlót lengető és a „El a kezekkel a demokráciánktól” feliratú plakátot felmutató emberek tüntetésen vesznek részt a szlovák parlament előtt Pozsonyban (Szlovákia), 2024. február 7-én,

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre növekednek az utcai tüntetések Szlovákia-szerte a populista Robert Fico miniszterelnöknek a büntető törvénykönyv módosítására és az országos különleges ügyészség megszüntetésére irányuló terve miatt. Becslések szerint mintegy 18 ezer ember skandálta a február 7-én is a szlovák parlament előtt, hogy „Gyávák, gyertek ki!” A büntető törvénykönyv módosítását az EU éles bírálata ellenére is el akarják fogadni. A kormányellenes tüntetéshullámot kiváltó változtatások többek között a korrupciós és gazdasági bűncselekmények büntetésének enyhítését tartalmazzák. A parlament várhatóan február 8-án gyorsított törvényhozási eljárással fogadja el a vitatott „reformokat”, amit az államfő és az ellenzéki törvényhozók is elítéltek.

A szlovákiai Napunk / Denník N portál beszámolója szerint eredetileg szerdán szavazott volna a különleges ügyészség felszámolásáról és a büntető törvénykönyv módosításáról a Smer–Hlas–SNS alkotta kormánykoalíció, ezért szervezett délutánra tüntetést az ellenzék, aztán menet közben derült ki, hogy újabb módosításokat akarnak benyújtani, illetve a különleges ügyészséget március 15-e előtt nem fogják megszüntetni.

A különleges ügyészség megszüntetése súlyosan érinteni a korrupcióellenes harcot és a jogállamiságot Szlovákiában, ugyanis ez a hatóság foglalkozott eddig az olyan bűncselekményekkel, mint a vesztegetés, a szervezett bűnözés és a szélsőségesség.

Ezeket az ügyeket a regionális hivatalok ügyészei vennék át, amelyek már 20 éve nem foglalkoznak ilyen bűncselekményekkel.

A javasolt változtatásokat élesen bírálták belföldön és külföldön egyaránt

A tervezett változtatások között szerepel továbbá a korrupció és néhány más bűncselekmény büntetésének csökkentése, beleértve a felfüggesztett büntetések lehetőségét, valamint az elévülési idő jelentős lerövidítése.

A meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak szülei felhívásban fordultak a parlamenti képviselőkhöz, és arra kérték őket, hogy ne hagyják jóvá a büntető törvénykönyv módosítását, hogy gondolják át, miért született meg az új büntető törvénykönyv, kinek segít és kinek árt.

A Kuciak-család a felhívásában azt kérdezte a képviselőktől, hogy valóban helyeslik-e, hogy a tolvajok és csalók „piszkos” pénzzel válthatják meg bűneiket. „Vagy önöknek mindegy, hogy az évek óta húzódó nyomozások újrakezdődnek, mert a köztársaság vezetésében néhány ember bűnözőkkel dolgozik együtt?… Próbáljanak meg elgondolkodni azon, hogy miért született meg az új büntető törvénykönyv, kinek fog segíteni és kinek fog ártani.”

Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi miniszter arról beszélt a parlament előtt, hogy Robert Fico becsapta a saját választóit is. Kolíková szerint a kormánykoalíció tisztában van azzal, hogy a választói sem támogatják a Büntető törvénykönyv módosítását, melyet halálos koktélnak nevezett.

Kolíková arra figyelmeztette a tömeget, hogy ne dőljenek be a kormány érveinek a resztoratív igazságszolgáltatásról vagy a büntetések külföldi országok szerinti harmonizálásáról.

„Fico nagyon jól tudja, miért akarja ezt ilyen gyorsan átvinni” – mondta Kolíková, hozzátéve, hogy ha a törvénymódosítás akár csak egy másodpercig is érvényben marad, az büntetlenséget biztosít a Robert Ficóhoz közel álló embernek.

Zuzana Čaputová szlovák elnök szerint is a javasolt módosítások veszélyeztetik a jogállamiságot és „beláthatatlan” károkat okoznak a társadalomnak.

Az Európai Parlament is megkérdőjelezte Szlovákia képességét a korrupció elleni küzdelemre, ha a változtatásokat elfogadják, míg az Európai Ügyészség szerint Szlovákia tervei veszélyeztetik az EU pénzügyi érdekeinek védelmét és a korrupcióellenes keretrendszerét.

Čaputová kijelentette, hogy kész alkotmányos úton megtámadni a jogszabályt. Egyelőre nem világos, hogy az Alkotmánybíróság hogyan döntene.

Fico negyedszerre tért vissza a hatalomba. Bár a 2018-ban lemondott kormányfőt a három évvel ezelőtti választások után leírták, és még eljárások is indultak ellene, a koronavírus-járvány miatti korlátozások elleni tüntetésekben újra meg tudott erősödni. Erre aztán ráerősített az ukrajnai háború folyamán az oroszbarát, Amerika-ellenes üzeneteivel, Fico például ígéretet tett arra is, hogy véget vetne Ukrajna katonai támogatásának.

Fico bírálói szerint, a korrupciógyanús politikus visszatérése miatt Szlovákia feladhatja nyugatbarát irányvonalát, és helyette az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Magyarország politikáját követheti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!