Robert Fico pártja nyerte a szlovákiai parlamenti választást

Legfontosabb

2023. október 1. – 00:00

Robert Fico pártja nyerte a szlovákiai parlamenti választást
Robert Fico (balról a második) és párttársai ünneplik a Smer választási győzelmét 2023. október 1-jén hajnalban Pozsonyban – Fotó: Tomas Benedikovic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • A végleges eredmények alapján Robert Fico volt miniszterelnök pártja, a Smer nyerte az előrehozott szlovákiai parlamenti választást.
  • Mögötte a baloldali-liberális Progresszív Szlovákia (PS) áll, Peter Pellegrini szociáldemokrata pártja, a Hlas pedig a harmadik.
  • A Focus intézet és a Markíza televízió által szombat este közzétett exit poll még a PS-t jelezte előre a választás győztesének.
  • A magyar kormány által megtámogatott Szövetség közel volt hozzá, de az 5 százalékos küszöb alatt maradt, így 2020 után megint nem jutott be magyar párt a pozsonyi parlamentbe.
  • 99,98 százalékos feldolgozottság alapján hét párt lesz ott a törvényhozásban.
  • Innentől a kérdés az, milyen koalíciót tud kötni Fico vagy pedig a mögötte végzett pártok. Három vagy akár négypárti koalíció is jöhet.

Szombaton előrehozott parlamenti választást tartottak Szlovákiában, a szlovák választási iroda adatai szerint pedig szinte teljes, 99,98 százalékos feldolgozottságnál Robert Fico volt kormányfő pártja, a Smer – Szlovák Szociáldemokrácia nyerte meg a választást 22,95 százalékkal.

Mögöttük a baloldali-liberális Progresszív Szlovákia (PS) – amit a Markíza televízió szombat este közzétett exit poll felmérése még a választás nyertesének vetített előre – 17,96 százalékkal lett második, míg Fico egykori párttársa, Peter Pellegrini volt miniszterelnök, 14,7 százalékra számíthat szociáldemokrata pártjával, a Hlas-szal (Hang).

Az eredmények szerint szövetségben indulva bejutott a parlamentbe Igor Matovič exkormányfő pártja, az Egyszerű Emberek (OL'aNO) is 8,9 százalékkal – magabiztosan megugorva a koalíciók elé felállított 7 százalékos küszöböt. A többi pártnak csak 5 százalék kell a bejutáshoz, ez alapján ott lesz még a fentieken túl a pozsonyi parlamentben

  • a kereszténydemokrata KDH 6,82 százalékkal,
  • a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 6,32 százalékkal,
  • és a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,63 százalékkal.

A szintén szélsőjobboldali Republika a bejutási küszöb alatt maradt a maga 4,75 százalékával.

A magyar kormány által támogatott Szövetség pedig a 4,39 százalékos eredményével szintén nem jut be a pozsonyi parlamentbe. Bár a részeredmények alapján egy ponton még úgy tűnt, a pártnak lehet némi esélye a bejutásra, a feldolgozottság növekedésével egyre jobban távolodtak a bejutási küszöbtől. A másik két magyar erő, a Modrí–Most-Híd közös lista és a Magyar Fórum egyaránt fél százalék alatti eredményt ért el.

Nem lesz ott a parlamentben innentől kezdve sem a populista Sme Rodina (2,21 százalék), sem a volt kormányfő, Eduard Heger vezette Demokraták (2,93 százalék).

A részvétel rendkívül magas, 68,5 százalék volt – ilyen magas részvétel 2002 óta nem volt szlovákiai választáson.

A Markíza urnazárást követően közzétett exit poll felmérése egyáltalán nem fedte a későbbi végeredményt. Az a Progresszív Szlovákiát hozta ki a választás nyertesének 23,5 százalékkal, a Smert 21,9 százalékra valószínűsítették, míg a Hlast 12,2 százalékra mérte a kutatás.

A szlovák választási bizottság közlése szerint első körben a kelet-szlovákiai szavazatokat számolták meg, így haladtak folyamatosan nyugatra, egészen Pozsonyig.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke az exit poll közzététele utáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, reménykednek, hogy az eredmény is így alakul, de óvatosak: „Nem szeretném ezt értékelni, hiszen az előző választáson az exit poll jobb eredményt jósolt nekünk annál, mint amennyit valójában kaptunk” – idézte Šimečkát a Sme.

Párttársa, Tomáš Valášek a lapnak éjfél után úgy nyilatkozott, hogy a 15 százalékos feldolgozottságnál szerzett 12 százalékuk „igen alacsony szám”, ezért még nincs ideje latolgatni azt, kivel köthetnek koalíciót – végül majd vasárnap délelőtt tartanak sajtótájékoztatót. Hasonlóan nyilatkoztak a többi párt részéről is, de Peter Pellegrini, aki királycsináló is lehet a választások utáni helyezkedésben, azt mondta: ha nem tudnak stabil koalíciót alkotni, nem szállnak be semmilyen kormányba.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke sajtótájékoztatót tart az exit poll felmérés közzététele után 2023. szeptember 30-án – Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters
Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke sajtótájékoztatót tart az exit poll felmérés közzététele után 2023. szeptember 30-án – Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters

A Smer részéről Robert Fico sokáig nem állt a nyilvánosság elé, de párttársa, Robert Kaliňák volt belügyminiszter szintén arról beszélt hajnal 2 után, hogy meg kell várni a végeredményt azzal, hogy ki tudják értékelni a választást. „Tíz hónapot vártunk az előrehozott választásokra, várhatunk talán még egy napot” – mondta Kaliňák, hozzátéve, hogy a választási iroda mellett ők maguk is párhuzamos szavazatszámlálást végeztek, ezek eredményét viszont csak a hivatalos végeredmény után hirdetnék ki.

A Denník N aztán arról írt vasárnap hajnal 4-kor, hogy a Smer központjában hangos énekléssel fogadták azt, hogy a párt megnyerte a választást, majd azt mondták:

„Győztünk, így kell ezt csinálni, a kutyaúristenit.”

A Hlas elnöke, Peter Pellegrini is gratulált Ficónak a győzelemhez.

Gyimesi György, a Szövetség kampányarca a Partizán és a Napunk választási műsorában a számolás közben úgy nyilatkozott: látszik, hogy több szavazatot értek el, mint 2020-ban, de nem tudni, elég lehet-e ez a bejutáshoz. A magyar párt jelöltje szerint a magas részvétel nem kedvezett a bejutási esélyeiknek.

Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke (k) az eredményvárón az elsőként közzétett exit poll után beszél, mellette Gyimesi György (b) és Mózes Szabolcs képviselőjelöltek a párt pozsonyi központjában 2023. szeptember 30-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke (k) az eredményvárón az elsőként közzétett exit poll után beszél, mellette Gyimesi György (b) és Mózes Szabolcs képviselőjelöltek a párt pozsonyi központjában 2023. szeptember 30-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Nehéz koalíciós tárgyalások várnak Ficóra

Robert Fico a Smerrel sokáig a választás egyértelmű esélyesének tűnt, az utolsó felmérésekben viszont feljött a nyakára a Zuzana Čaputová államfőhöz köthető Progresszív Szlovákia, ami most jut be először a pozsonyi parlamentbe.

Szlovákiában eredetileg jövő tavasszal tartottak volna parlamenti választást, azonban a jobbközép kormánykoalíció összeomlása után ezt előrehozták szeptember 30-ra. A szavazás előtti elemzésünkben arról írtunk, hogy a 2020-as választás után felállt többpárti koalíció egyik célkitűzése az volt, hogy leváltsák a Fico nevével egybeforrt maffiakormányzás rendszerét – de a koronavírus-járvány túl nehéz falatnak bizonyult a kormánypártoknak, ami politikai vitákhoz, bizalmatlansághoz, szakításokhoz és hangos jelenetekhez vezetett.

Valamint ahhoz, hogy Fico újult erővel tért vissza a politikába: bár a 2018-ban lemondott kormányfőt a három évvel ezelőtti választások után leírták, és még eljárások is indultak ellene, a koronavírus-járvány miatti korlátozások elleni tüntetésekben újra meg tudott erősödni. Erre aztán ráerősített az ukrajnai háború folyamán az oroszbarát, Amerika-ellenes üzeneteivel, Fico például ígéretet tett arra is, hogy véget vetne Ukrajna katonai támogatásának.

Robert Fico újságírók kereszttüzében halad át a Smer pártszékháza felé a választás éjszakáján – Fotó: Eva Korinkova / Reuters
Robert Fico újságírók kereszttüzében halad át a Smer pártszékháza felé a választás éjszakáján – Fotó: Eva Korinkova / Reuters

Fico pártja végül nagy különbséggel nyerte meg a választást, de nem tud egyedül kormányt alakítani az arányos választási rendszer miatt, így mindenképpen szövetséget kell majd kötnie legalább két párttal. A többséghez legalább 76 képviselőre van szükség a 150 fős törvényhozásban.

A választások előtt kétféle lehetséges koalíciót valószínűsítettek az elemzők:

Egy populista-oroszbarát szövetséget, amelynek a Smer lehet a vezető ereje, összefogva a jobboldal populistább-szélsőségesebb erőivel: a korábbi kormányzásaiban is partner SNS-szel, vagy akár adott esetben a szélsőjobboldali Republikával. Ha ők kerülnek kormányra, akkor Orbán egyik régi szövetségesét kapná vissza, és nagy változás jöhetne Ukrajna támogatásában, hiszen Fico mellett az SNS sem küldene fegyvereket. A Republika azonban végül a bejutási küszöb alatt maradt.

De esélyt láttak egy européer-centrista összeborulásra is, ahol a Progresszív Szlovákia lenne a fő erő, behozva maga mellé az SaS-t, a kereszténydemokrata KDH-t, és akár még az OL'aNO-t is – igaz, a Matovič-párt a kampány utolsó heteiben szinte minden másik párttal összeveszett, vagy épp összeverekedett. Egy ilyen koalíció esetén erősödhet az ország atlantista elköteleződése, és még inkább elmélyedhet a Visegrádi Négyek válsága, hiszen Šimečka sem nagy barátja Orbánnak. A végeredmény alapján azonban önmagában ez a négy párt sem tudna többséget alkotni.

Igazán egyik szövetségbe se illene bele teljesen Peter Pellegrini pártja, de a Reuters elemzése szerint ők lehetnek a mérleg nyelve – hiszen mind a két oldallal tudnak kompromisszumot kötni, és

a végeredmények alapján a Hlas nélkül egyik oldal sem tudna reálisan többséget alkotni.

Ezek alapján Pellegrininek van a legtöbb esélye kormányra kerülni, igaz, valószínűleg nem a miniszterelnöki poszton.

A Niké sportfogadási iroda pénteki oddsai szerint egyébként a legnagyobb esélye továbbra is Ódor Lajos ügyvezető miniszterelnöknek volt arra, hogy november 1-jén is a kormányfői poszton álljon – hiszen ha sem Robert Ficónak, sem másnak nem sikerül valamilyen koalíciót összehoznia, akkor a magyar közgazdász maradhat ügyvezetőként a poszton.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!