Robert Fico pártja nyerte a szlovákiai parlamenti választást

Legfontosabb

2023. október 1. – 00:00

Robert Fico pártja nyerte a szlovákiai parlamenti választást
Robert Fico (balról a második) és párttársai ünneplik a Smer választási győzelmét 2023. október 1-jén hajnalban Pozsonyban – Fotó: Tomas Benedikovic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • A végleges eredmények alapján Robert Fico volt miniszterelnök pártja, a Smer nyerte az előrehozott szlovákiai parlamenti választást.
  • Mögötte a baloldali-liberális Progresszív Szlovákia (PS) áll, Peter Pellegrini szociáldemokrata pártja, a Hlas pedig a harmadik.
  • A Focus intézet és a Markíza televízió által szombat este közzétett exit poll még a PS-t jelezte előre a választás győztesének.
  • A magyar kormány által megtámogatott Szövetség közel volt hozzá, de az 5 százalékos küszöb alatt maradt, így 2020 után megint nem jutott be magyar párt a pozsonyi parlamentbe.
  • 99,98 százalékos feldolgozottság alapján hét párt lesz ott a törvényhozásban.
  • Innentől a kérdés az, milyen koalíciót tud kötni Fico vagy pedig a mögötte végzett pártok. Három vagy akár négypárti koalíció is jöhet.

Szombaton előrehozott parlamenti választást tartottak Szlovákiában, a szlovák választási iroda adatai szerint pedig szinte teljes, 99,98 százalékos feldolgozottságnál Robert Fico volt kormányfő pártja, a Smer – Szlovák Szociáldemokrácia nyerte meg a választást 22,95 százalékkal.

Mögöttük a baloldali-liberális Progresszív Szlovákia (PS) – amit a Markíza televízió szombat este közzétett exit poll felmérése még a választás nyertesének vetített előre – 17,96 százalékkal lett második, míg Fico egykori párttársa, Peter Pellegrini volt miniszterelnök, 14,7 százalékra számíthat szociáldemokrata pártjával, a Hlas-szal (Hang).

Az eredmények szerint szövetségben indulva bejutott a parlamentbe Igor Matovič exkormányfő pártja, az Egyszerű Emberek (OL'aNO) is 8,9 százalékkal – magabiztosan megugorva a koalíciók elé felállított 7 százalékos küszöböt. A többi pártnak csak 5 százalék kell a bejutáshoz, ez alapján ott lesz még a fentieken túl a pozsonyi parlamentben

  • a kereszténydemokrata KDH 6,82 százalékkal,
  • a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 6,32 százalékkal,
  • és a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,63 százalékkal.

A szintén szélsőjobboldali Republika a bejutási küszöb alatt maradt a maga 4,75 százalékával.

A magyar kormány által támogatott Szövetség pedig a 4,39 százalékos eredményével szintén nem jut be a pozsonyi parlamentbe. Bár a részeredmények alapján egy ponton még úgy tűnt, a pártnak lehet némi esélye a bejutásra, a feldolgozottság növekedésével egyre jobban távolodtak a bejutási küszöbtől. A másik két magyar erő, a Modrí–Most-Híd közös lista és a Magyar Fórum egyaránt fél százalék alatti eredményt ért el.

Nem lesz ott a parlamentben innentől kezdve sem a populista Sme Rodina (2,21 százalék), sem a volt kormányfő, Eduard Heger vezette Demokraták (2,93 százalék).

A részvétel rendkívül magas, 68,5 százalék volt – ilyen magas részvétel 2002 óta nem volt szlovákiai választáson.

A Markíza urnazárást követően közzétett exit poll felmérése egyáltalán nem fedte a későbbi végeredményt. Az a Progresszív Szlovákiát hozta ki a választás nyertesének 23,5 százalékkal, a Smert 21,9 százalékra valószínűsítették, míg a Hlast 12,2 százalékra mérte a kutatás.

A szlovák választási bizottság közlése szerint első körben a kelet-szlovákiai szavazatokat számolták meg, így haladtak folyamatosan nyugatra, egészen Pozsonyig.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke az exit poll közzététele utáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, reménykednek, hogy az eredmény is így alakul, de óvatosak: „Nem szeretném ezt értékelni, hiszen az előző választáson az exit poll jobb eredményt jósolt nekünk annál, mint amennyit valójában kaptunk” – idézte Šimečkát a Sme.

Párttársa, Tomáš Valášek a lapnak éjfél után úgy nyilatkozott, hogy a 15 százalékos feldolgozottságnál szerzett 12 százalékuk „igen alacsony szám”, ezért még nincs ideje latolgatni azt, kivel köthetnek koalíciót – végül majd vasárnap délelőtt tartanak sajtótájékoztatót. Hasonlóan nyilatkoztak a többi párt részéről is, de Peter Pellegrini, aki királycsináló is lehet a választások utáni helyezkedésben, azt mondta: ha nem tudnak stabil koalíciót alkotni, nem szállnak be semmilyen kormányba.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke sajtótájékoztatót tart az exit poll felmérés közzététele után 2023. szeptember 30-án – Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters
Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke sajtótájékoztatót tart az exit poll felmérés közzététele után 2023. szeptember 30-án – Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters

A Smer részéről Robert Fico sokáig nem állt a nyilvánosság elé, de párttársa, Robert Kaliňák volt belügyminiszter szintén arról beszélt hajnal 2 után, hogy meg kell várni a végeredményt azzal, hogy ki tudják értékelni a választást. „Tíz hónapot vártunk az előrehozott választásokra, várhatunk talán még egy napot” – mondta Kaliňák, hozzátéve, hogy a választási iroda mellett ők maguk is párhuzamos szavazatszámlálást végeztek, ezek eredményét viszont csak a hivatalos végeredmény után hirdetnék ki.

A Denník N aztán arról írt vasárnap hajnal 4-kor, hogy a Smer központjában hangos énekléssel fogadták azt, hogy a párt megnyerte a választást, majd azt mondták:

„Győztünk, így kell ezt csinálni, a kutyaúristenit.”

A Hlas elnöke, Peter Pellegrini is gratulált Ficónak a győzelemhez.

Gyimesi György, a Szövetség kampányarca a Partizán és a Napunk választási műsorában a számolás közben úgy nyilatkozott: látszik, hogy több szavazatot értek el, mint 2020-ban, de nem tudni, elég lehet-e ez a bejutáshoz. A magyar párt jelöltje szerint a magas részvétel nem kedvezett a bejutási esélyeiknek.

Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke (k) az eredményvárón az elsőként közzétett exit poll után beszél, mellette Gyimesi György (b) és Mózes Szabolcs képviselőjelöltek a párt pozsonyi központjában 2023. szeptember 30-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke (k) az eredményvárón az elsőként közzétett exit poll után beszél, mellette Gyimesi György (b) és Mózes Szabolcs képviselőjelöltek a párt pozsonyi központjában 2023. szeptember 30-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Nehéz koalíciós tárgyalások várnak Ficóra

Robert Fico a Smerrel sokáig a választás egyértelmű esélyesének tűnt, az utolsó felmérésekben viszont feljött a nyakára a Zuzana Čaputová államfőhöz köthető Progresszív Szlovákia, ami most jut be először a pozsonyi parlamentbe.

Szlovákiában eredetileg jövő tavasszal tartottak volna parlamenti választást, azonban a jobbközép kormánykoalíció összeomlása után ezt előrehozták szeptember 30-ra. A szavazás előtti elemzésünkben arról írtunk, hogy a 2020-as választás után felállt többpárti koalíció egyik célkitűzése az volt, hogy leváltsák a Fico nevével egybeforrt maffiakormányzás rendszerét – de a koronavírus-járvány túl nehéz falatnak bizonyult a kormánypártoknak, ami politikai vitákhoz, bizalmatlansághoz, szakításokhoz és hangos jelenetekhez vezetett.

Valamint ahhoz, hogy Fico újult erővel tért vissza a politikába: bár a 2018-ban lemondott kormányfőt a három évvel ezelőtti választások után leírták, és még eljárások is indultak ellene, a koronavírus-járvány miatti korlátozások elleni tüntetésekben újra meg tudott erősödni. Erre aztán ráerősített az ukrajnai háború folyamán az oroszbarát, Amerika-ellenes üzeneteivel, Fico például ígéretet tett arra is, hogy véget vetne Ukrajna katonai támogatásának.

Robert Fico újságírók kereszttüzében halad át a Smer pártszékháza felé a választás éjszakáján – Fotó: Eva Korinkova / Reuters
Robert Fico újságírók kereszttüzében halad át a Smer pártszékháza felé a választás éjszakáján – Fotó: Eva Korinkova / Reuters

Fico pártja végül nagy különbséggel nyerte meg a választást, de nem tud egyedül kormányt alakítani az arányos választási rendszer miatt, így mindenképpen szövetséget kell majd kötnie legalább két párttal. A többséghez legalább 76 képviselőre van szükség a 150 fős törvényhozásban.

A választások előtt kétféle lehetséges koalíciót valószínűsítettek az elemzők:

Egy populista-oroszbarát szövetséget, amelynek a Smer lehet a vezető ereje, összefogva a jobboldal populistább-szélsőségesebb erőivel: a korábbi kormányzásaiban is partner SNS-szel, vagy akár adott esetben a szélsőjobboldali Republikával. Ha ők kerülnek kormányra, akkor Orbán egyik régi szövetségesét kapná vissza, és nagy változás jöhetne Ukrajna támogatásában, hiszen Fico mellett az SNS sem küldene fegyvereket. A Republika azonban végül a bejutási küszöb alatt maradt.

De esélyt láttak egy européer-centrista összeborulásra is, ahol a Progresszív Szlovákia lenne a fő erő, behozva maga mellé az SaS-t, a kereszténydemokrata KDH-t, és akár még az OL'aNO-t is – igaz, a Matovič-párt a kampány utolsó heteiben szinte minden másik párttal összeveszett, vagy épp összeverekedett. Egy ilyen koalíció esetén erősödhet az ország atlantista elköteleződése, és még inkább elmélyedhet a Visegrádi Négyek válsága, hiszen Šimečka sem nagy barátja Orbánnak. A végeredmény alapján azonban önmagában ez a négy párt sem tudna többséget alkotni.

Igazán egyik szövetségbe se illene bele teljesen Peter Pellegrini pártja, de a Reuters elemzése szerint ők lehetnek a mérleg nyelve – hiszen mind a két oldallal tudnak kompromisszumot kötni, és

a végeredmények alapján a Hlas nélkül egyik oldal sem tudna reálisan többséget alkotni.

Ezek alapján Pellegrininek van a legtöbb esélye kormányra kerülni, igaz, valószínűleg nem a miniszterelnöki poszton.

A Niké sportfogadási iroda pénteki oddsai szerint egyébként a legnagyobb esélye továbbra is Ódor Lajos ügyvezető miniszterelnöknek volt arra, hogy november 1-jén is a kormányfői poszton álljon – hiszen ha sem Robert Ficónak, sem másnak nem sikerül valamilyen koalíciót összehoznia, akkor a magyar közgazdász maradhat ügyvezetőként a poszton.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!