Dróntámadás ért egy amerikai támaszpontot Szíriában, többen meghaltak

2024. február 5. – 10:00

frissítve

Dróntámadás ért egy amerikai támaszpontot Szíriában, többen meghaltak
Izraeli katonák a Gázai övezetben 2024. február 4-én – Fotó: Izraeli hadsereg / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délután Szaúd-Arábiába érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki ezzel megkezdte az ötödik közel-keleti körútját az Izrael-Hamász háború október 7-i kitörése óta.

Anthony Blinken Szaúd-Arábiában – Fotó: Mark Schiefelbein
Anthony Blinken Szaúd-Arábiában – Fotó: Mark Schiefelbein

Az amerikai külügyminiszter a szaúdi koronaherceggel, Mohamed bin Szalmánnal és a szaúdi külügyminiszterrel tárgyal majd, mielőtt Egyiptomba és Katarba utazik, hogy megpróbálja előremozdítani a túszcseréről és fegyverszünetről szóló tárgyalásokat az izraeli kormány és a Hamász között. Ezek után pedig Ciszjordániába utazik majd, ami azért is érdekes, mert az amerikai kormány nemrég bejelentette, hogy szankciókat vezet be a helyi palesztinoktól egyre több területet elfoglaló izraeli telepesekkel szemben.

Legalább hat kurd milicista meghalt és 18 további megsérülhetett, amikor vasárnap dróntámadás érte az al-Omar olajmező melletti amerikai támaszpontot Szíriában. A kurd harcosok a Szíriai Demokratikus Erők nevű milíciához tartoztak, amely az amerikai hadsereg egyik fontos szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcokban.

A drónt az ország szír kormány által ellenőrzött területéről indították. A támadást az Iraki Iszlamista Ellenállás nevű szervezet vállalta magára, amely a BBC cikke szerint az Irán által támogatott síita milíciák ernyőszervezete.

A Szíriai Demokratikus Erők fegyveresei az amerikai hadsereg vezette hadgyakorlaton 2022-ben – Fotó: Delil Souleiman / AFP or licensors
A Szíriai Demokratikus Erők fegyveresei az amerikai hadsereg vezette hadgyakorlaton 2022-ben – Fotó: Delil Souleiman / AFP or licensors

A Syrian Observatory for Human Rights nevű szervezet közlése szerint ez volt a 108. támadás amerikai támaszpontok ellen Szíriában a Hamász október 7-i terrorakciója és az azt követő izraeli hadművelet kezdete óta.

Több műholdfelvétel is arra utal, hogy az izraeli hadsereg egy pufferzóna kiépítésén dolgozik Izrael és a Gázai övezet határán, ami nagyjából 60 négyzetkilométert vehet el a 360 négyzetkilométer területű palesztin enklávéból – írja az Associated Press.

Az izraeli kormány korábban már beszélt a tervéről, hogy a határkerítés gázai oldalán egy nagyjából egy kilométer széles pufferzónát hozzon létre, ezzel is megnehezítve az október 7-ihez hasonló jövőbeni támadásokat. A pufferzóna tervét a nemzetközi közösség elítélte, Izrael legnagyobb támogatója, az Egyesült Államok kormánya is azt nyilatkozta, hogy semmilyen tervet nem támogatnak, ami csökkenti a Gázai övezet területét.

Ehhez képest az AP által elemzett műholdfelvételek arra utalnak, hogy Izrael elkezdte kiépíteni ezt a zónát. A határ déli részén munkagépekkel túrták föl a határkerítés gázai oldalán található szántóföldeket, északabbra pedig épületeket romboltak le a határ egy kilométeres sávjában. A cikk szerint feltételezhetően épületek bontásán dolgozott a 21 izraeli katona is, akikre ráomlott egy kétemeletes épület januárban a Maghazi menekülttábor közelében, miután a Hamász kilőtt egy izraeli tankot, a robbanás pedig idő előtt beindította az épületben elhelyezett robbanóanyagokat.

A Maghazi menekülttábor 2024. február 1-jén – Fotó: Anas Baba / AFP
A Maghazi menekülttábor 2024. február 1-jén – Fotó: Anas Baba / AFP

Az izraeli kormány elismerte, hogy épületeket romboltak le a határ mentén, de nem válaszolt az AP kérdésére, hogy mindehhez a korábban említett pufferzóna kialakításához van-e szükség. Név nélkül nyilatkozó izraeli kormányzati források viszont elismerték, hogy a pufferzónán dolgoznak, bár azt csak „ideiglenesen” akarják majd felállítani. Az AP cikke szerint viszont kérdéses, hogy ha mindent lerombolnak a határ mentén, mennyire lesz ideiglenes a zóna.

Oroszország behívatja az izraeli nagykövetet, mivel szerintük „elfogadhatatlan megjegyzéseket” tett egy interjúban. A minisztérium szerint Simona Halperin a Kommerszant című orosz napilapnak adott interjúban „téves megállapításokat tett” Oroszország külpolitikájával kapcsolatban.

Az interjúban Halperin bírálta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, amiért az lekicsinyli a holokauszt jelentőségét, valamint azt mondta, hogy Oroszország túlságosan is barátságos a Hamász terrorcsoporttal.

Olaszországnak vigyáznia kell, ha megtámad bennünket, célponttá válik – üzente Mohamed Ali al-Húszi, a jemeni húszi lázadók egyik vezetője. A jemeni húszi vezető felszólította Olaszországot, hogy maradjon semleges, ne vegyen részt a vörös-tengeri katonai beavatkozásban.

Az Aspides (Pajzs) európai katonai misszió a tervek szerint február 19-én indul, francia, német, görög és olasz részvétellel. A misszió célja a Vörös-tengeren áthaladó kereskedelmi hajók védelmének biztosítása. A misszió felhatalmazással bír a hajókat támadó jemeni húszik állásaival szembeni ellentámadásra. A katonai beavatkozás taktikai parancsnokságát a Duilio olasz hadihajó látja el.

Olaszországban kiemelt nemzetbiztonsági készültség van érvényben a Hamász palesztin szélsőséges szervezet október 7-i terrortámadása óta. Közel harmincezer helyszínen erősítették meg a katonai vagy rendőri védelmet, köztük az Egyesült Államok és Izrael olaszországi intézményeinél.

A terrorkészültséget tovább fokozták, miután február elsején a firenzei amerikai konzulátus épületére Molotov-bombákat dobtak. A merényletet videóüzenettel egy magát a Hamászhoz közelinek valló csoport vállalta magára, és támadássorozattal fenyegette meg Olaszországot. (MTI)

Annie Lennox skót énekes-dalszerző és politikai aktivista a 66. Grammy-díjátadón való fellépése során tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben. Ő az első előadó, aki ilyen nyilatkozatot tett egy nagyszabású díjátadón.



Sinéad O'Connor Nothing Compares 2 U című dalának előadása végén Lennox a levegőbe emelte egyik öklét, majd azt kiáltotta: „Művészek a tűzszünetért!” Közben a háttérben O'Connor képe jelent meg, aki többször is kiállt Palesztina jogaiért.

Az izraeli Bank Luemi bank zárolta az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének bankszámláját, mert „alapos a gyanú, hogy pénzeszközöket bocsát a gázai terrorcsoportok rendelkezésére”.

Izrael megvádolta az ügynökség 12 alkalmazottját, hogy részt vettek a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásában. Az UNRWA fő adományozói, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság azóta felfüggesztették a szervezet finanszírozását. Izraeli lapok szerint a bank is kapott információkat az UNRWA számláján folyó szokatlan tevékenységről.

A Wafa palesztin hírügynökség jelentése szerint Izrael továbbra is bombázza Hán Júniszt. A városban több kórháza is folyamatos támadás alatt áll. A jelentés szerint az izraeli tüzérség továbbra is nagy területeket bombázott Deir al-Balah városától keletre.

  • Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság több mint 30 húszi katonai célpontra mért csapást;
  • A húszik erre azt ígérték: „nem maradnak válasz és büntetés nélkül” a légicsapások;
  • A brit külügyminiszter jelezte: a légicsapások előtt többször is figyelmeztették a húszikat.

A vasárnapi híreket itt olvashatja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!