AP: Izrael 60 négyzetkilométerrel csökkentheti Gáza területét

2024. február 5. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

Több műholdfelvétel is arra utal, hogy az izraeli hadsereg egy pufferzóna kiépítésén dolgozik Izrael és a Gázai övezet határán, ami nagyjából 60 négyzetkilométert vehet el a 360 négyzetkilométer területű palesztin enklávéból – írja az Associated Press.

Az izraeli kormány korábban már beszélt a tervéről, hogy a határkerítés gázai oldalán egy nagyjából egy kilométer széles pufferzónát hozzon létre, ezzel is megnehezítve az október 7-ihez hasonló jövőbeni támadásokat. A pufferzóna tervét a nemzetközi közösség elítélte, Izrael legnagyobb támogatója, az Egyesült Államok kormánya is azt nyilatkozta, hogy semmilyen tervet nem támogatnak, ami csökkenti a Gázai övezet területét.

Ehhez képest az AP által elemzett műholdfelvételek arra utalnak, hogy Izrael elkezdte kiépíteni ezt a zónát. A határ déli részén munkagépekkel túrták föl a határkerítés gázai oldalán található szántóföldeket, északabbra pedig épületeket romboltak le a határ egy kilométeres sávjában. A cikk szerint feltételezhetően épületek bontásán dolgozott a 21 izraeli katona is, akikre ráomlott egy kétemeletes épület januárban a Maghazi menekülttábor közelében, miután a Hamász kilőtt egy izraeli tankot, a robbanás pedig idő előtt beindította az épületben elhelyezett robbanóanyagokat.

A Maghazi menekülttábor 2024. február 1-jén – Fotó: Anas Baba / AFP
A Maghazi menekülttábor 2024. február 1-jén – Fotó: Anas Baba / AFP

Az izraeli kormány elismerte, hogy épületeket romboltak le a határ mentén, de nem válaszolt az AP kérdésére, hogy mindehhez a korábban említett pufferzóna kialakításához van-e szükség. Név nélkül nyilatkozó izraeli kormányzati források viszont elismerték, hogy a pufferzónán dolgoznak, bár azt csak „ideiglenesen” akarják majd felállítani. Az AP cikke szerint viszont kérdéses, hogy ha mindent lerombolnak a határ mentén, mennyire lesz ideiglenes a zóna.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!