Az Egyesült Királyság és az USA több mint 30 húszi katonai célpontra mért csapást

2024. február 4. – 09:45

Az Egyesült Királyság és az USA több mint 30 húszi katonai célpontra mért csapást
Tüntetést szerveztek 2024. február 3-án az izraeli fővárosban, Tel-Avivban. A résztvevők azt követelték, hogy hozzák haza az izraeli túszokat, akiket a Hamász tart fogva – Fotó: Amir Levy/ Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Többször figyelmeztettük a húszikat” – írta az X-en David Cameron brit külügyminiszter vasárnap, miután több mint 30, Jemenben található húszi katonai létesítményt ért brit és amerikai légicsapás.

Cameron a posztban azt is kifejtette, hogy az Irán által támogatott csoport akciói ártatlanok életét veszélyeztetik, fenyegetik a hajózás szabadságát és destabilizálják a vörös-tengeri régiót. „A húszi támadásoknak véget kell vetni” – áll a külügyminiszter posztjában.

A Hamász irányítása alá tartozó gázai egészségügyi minisztérium vasárnap közölte, hogy legalább 92 ember halt meg reggelre virradóra. A szervezet szerint az éjszakai izraeli bombázás egy rafahi óvodát is eltalált, ahova olyan embereket fogadtak be, akiknek a háború miatt el kellett hagyniuk otthonukat.

Mindeközben a szemben álló felek és közvetítők próbálják minél előbb tető alá hozni a múlt héten, Párizsban kidolgozott tűzszüneti megállapodást. A Jerusalem Post korábban azt írta, a terv három fázist irányoz elő, amelynek első fázisa a Gázában túszként fogva tartott nők, gyermekek és idősek szabadon bocsátása lenne egy hathetes tűzszünetért cserébe.

A második fázis a fogva tartott férfiak és katonák szabadon bocsátását, a harmadik fázis pedig az elrabolt, majd a fogságban megölt emberek holttestének kiadását jelentené. A szabadon bocsátásokat tűzszünet és az Izrael által fogva tartott palesztinok szabadon bocsátása kísérné. Iszmáíl Hanije, a Hamász politikai vezetője szerint a Hamász megkapta a javaslatokat, és prioritásként kezeli az izraeli katonai offenzíva befejezését, valamint azt, hogy az izraeli csapatok kivonuljanak a Gázai övezetből.

Azonban Oszama Hamdan, a Hamász libanoni tisztségviselője, az mondta, hogy a tűzszüneti megállapodásból hiányzik néhány részlet. Ezért Hamdan szerint a Hamásznak több időre van szüksége ahhoz, hogy „bejelentse az álláspontját”, „amely azon a vágyon alapul, hogy a lehető leggyorsabban véget vessünk a népünket érő agressziónak”.

(Guardian)

A húszik közölték, hogy az amerikai és brit légicsapások „nem fogják elrettenteni őket”, és válasz csapásokat ígértek, miután 36 katonai létesítményükre is csapást mértek, 13 jemeni helyszínen. „Nem maradnak válasz és büntetés nélkül” – mondta a húszik katonai szóvivője, Yahya Saree, aki szerint összesen 48 támadást indítottak ellenük.

Lloyd Austin, amerikai védelmi miniszter szerint a támadások célja az volt, hogy destabilizálják az Irán által támogatott lázadó csoportot.

Saree az X-en azt írta, hogy a csapások „nem fogják őket eltántorítani”, és továbbra is támogatni fogják a Gázai övezetben élő a palesztin népet.

Mindez nem sokkal azután történik, hogy Egyesült Államok péntek este megkezdte a légicsapásokat az iráni támogatású milíciák ellen Irakban és Szíriában. A bombázás válasz az elmúlt hónapokban amerikai célpontokat ért közel-keleti támadásokra, különösen arra a múlt vasárnapi dróntámadásra, amely egy szíriai határhoz közeli amerikai támaszpontot ért Jordániában, megölve három amerikai katonát és megsebesítve további több mint negyvenet. A bombázásról és annak hátteréről itt írtunk részletesen.

(Guardian)

13 helyszínen, több mint 30 húszi célpontot támadott meg az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok. A szombaton kiadott közös közlemény szerint a támadásokat több más ország is támogatta, többek között Ausztrália, Kanada, Dánia, Hollandia és Új-Zéland is.

A légi és szárazföldi támadások célpontjai rejtett fegyverraktárak, rakétakilövő állomások és a húszik légvédelmi rendszere volt. Az Irán által támogatott lázadó csoport szerint az amerikai és brit csapatok Jemen több tartományára, köztük a fővárosra, Szanaára is csapást mértek.

Minderre azután került sor, hogy Joe Biden amerikai elnök és kormánya azt mondta, nem hagyja válasz nélkül a múlt heti dróntámadást, ami miatt három amerikai katona meghalt, és több mint negyvenen megsebesültek.

(CNN)

  • Az iraki miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy a területükön végrehajtott amerikai légicsapások Irak szuverenitásának megsértését jelentik, és „katasztrofális következményeik lesznek Irak és a térség biztonságára és stabilitására”.
  • Tizenegyen megsérültek Hán Júnisz központjában, amikor az izraeli erők füstbombákat dobtak le menekültekre – közölte a Palesztinai Vörös Félhold Társaság.
  • Magyarország támogatja az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) egyes dolgozóival szembeni terrorvádak kivizsgálását – mondta Szijjártó Péter.
  • A CNN azt írta szombaton, hogy a jordán légierő is részt vett az Irán által támogatott szervezetek elleni légicsapásokban.
  • Több ezren tiltakoztak izraeli nagyvárosokban a kormány ellen, sokan emellett a Hamász által túszul ejtett izraeliek szabadon engedését is követelik – pontosabban azt, hogy a kormány intézze el, hogy hazajuthassanak.
  • Az USA és az Egyesült Királyság újabb támadást mért az Irán által támogatott jemeni húszikra – közölték amerikai tisztviselők. A támadásokat 10 helyszínen található 30 célpont ellen, hadihajókról és vadászgépekről indították.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!