Iránnal szövetséges fegyveresek támadásában vesztette életét három amerikai katona Jordániában

2024. január 28. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

Drónnal mértek csapást az amerikai hadsereg egyik jordániai helyőrségére Irán támogatását élvező szíriai fegyveresek. A támadásban az amerikai hadsereg három katonája életét vesztette, legalább két tucatnyian megsebesültek, jelentette a Washington Post. A gázai harcok kirobbanása óta ez az első, amerikaiakat ért csapás a Közel-Keleten, mely halálos áldozatokat is követelt, írja a CNN.

A hírtelevízió összegzése szerint péntekig 168 alkalommal érte támadás az amerikai és szövetséges csapatokat Irakban és Szíriában, de ezek jellemzően nem okoztak komolyabb sérüléseket vagy nagyobb anyagi kárt.

Az amerikai helyőrség, a 22. számú torony a szír határ közelében fekszik Jordániában. A támadás a CNN értékelése szerint jelentős eszkaláció. Pedig az Egyesült Államok és hadserege 2023. október 7., a Hamász Izrael elleni példa nélküli terrortámadása óta azon vannak, hogy megelőzzék a konfliktus továbbgyűrűzését, egy nagyobb, az egész térségre kiterjedő konfliktus kialakulását.

A három amerikai katonát a régióért felelős amerikai Középső Parancsnokság is megerősítette vasárnapi közleményében. Joe Biden amerikai elnök sietve közölte, hogy „elszámoltatják” a támadás felelőseit, hozzátéve, hogy bár még nem áll rendelkezésre minden információ, azt már „tudjuk, hogy a támadást Szíriában és Irakban is aktív, Irán támogatását élvező radikális fegyveresek” hajtották végre.

A CNN szerint egyelőre nem világos, hogy a helyőrség légvédelme miért nem tudta semlegesíteni a drónt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!