Iránnal szövetséges fegyveresek támadásában vesztette életét három amerikai katona Jordániában

2024. január 28. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

Drónnal mértek csapást az amerikai hadsereg egyik jordániai helyőrségére Irán támogatását élvező szíriai fegyveresek. A támadásban az amerikai hadsereg három katonája életét vesztette, legalább két tucatnyian megsebesültek, jelentette a Washington Post. A gázai harcok kirobbanása óta ez az első, amerikaiakat ért csapás a Közel-Keleten, mely halálos áldozatokat is követelt, írja a CNN.

A hírtelevízió összegzése szerint péntekig 168 alkalommal érte támadás az amerikai és szövetséges csapatokat Irakban és Szíriában, de ezek jellemzően nem okoztak komolyabb sérüléseket vagy nagyobb anyagi kárt.

Az amerikai helyőrség, a 22. számú torony a szír határ közelében fekszik Jordániában. A támadás a CNN értékelése szerint jelentős eszkaláció. Pedig az Egyesült Államok és hadserege 2023. október 7., a Hamász Izrael elleni példa nélküli terrortámadása óta azon vannak, hogy megelőzzék a konfliktus továbbgyűrűzését, egy nagyobb, az egész térségre kiterjedő konfliktus kialakulását.

A három amerikai katonát a régióért felelős amerikai Középső Parancsnokság is megerősítette vasárnapi közleményében. Joe Biden amerikai elnök sietve közölte, hogy „elszámoltatják” a támadás felelőseit, hozzátéve, hogy bár még nem áll rendelkezésre minden információ, azt már „tudjuk, hogy a támadást Szíriában és Irakban is aktív, Irán támogatását élvező radikális fegyveresek” hajtották végre.

A CNN szerint egyelőre nem világos, hogy a helyőrség légvédelme miért nem tudta semlegesíteni a drónt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!