Nőnek és orvosnak öltözött izraeli katonák rohantak le egy kórházat Ciszjordániában

2024. január 30. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

Magukat nőknek és egészségügyi dolgozóknak álcázó izraeli katonák ütöttek rajta a Dzsenín városában található Ibn Szína kórházon.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint az izraeli erők tüzet nyitottak a kórtermekben – elítélte a támadást. Az izraeli hadsereg közleménye szerint három feltételezett palesztin fegyverest öltek meg a kórház területén. A közlemény szerint a fegyveresek rejtekhelynek használták a kórházat, és egy október 7-ihez hasonló támadásra készültek.

A közösségi médiában terjedő, állítólag a kórházon belüli biztonsági kamerák által rögzített felvételeken körülbelül egytucatnyi, fejkendős muszlim nőnek, vagy fehér köpenyes orvosnak öltözött, felfegyverzett izraeli katona látható. A kórház szóvivője szerint nem volt tűzharc, az izraeli katonák célzottan gyilkolták meg a három feltételezett fegyverest, de a rajtaütés során orvosokat, ápolókat és a kórház biztonsági személyzetét is megtámadták.

A Hamász a három férfit tagjának vallotta, az akciót pedig „gyáva merényletnek” nevezte.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint október 7-e óta az izraeli hadsereg több mint 380 palesztint ölt meg Ciszjordániában. A legtöbbjüket az izraeli erőkkel való összecsapásokban ölték meg, letartóztatási razziák vagy erőszakos tüntetések során. Az izraeli hadsereg szerint az elmúlt négy hónapban közel 3000 palesztint tartóztatott le Ciszjordániában.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!