A gázai épületek több mint fele megrongálódott vagy megsemmisült október 7-e óta

2024. január 30. – 22:01

Másolás

Vágólapra másolva

Részletes műholdfelvételek és előtte-utána képek segítségével elemezte a gázai lakóépületek megsemmisülésének mértékét a BBC.

Az ENSZ szerint mintegy 1,7 millió ember – Gáza lakosságának több mint 80 százaléka – kényszerült elhagyni a lakóhelyét október eleje óta, akiknek közel fele az övezet déli részén él rögtönzött sátorvárosokban.

A BBC műholdas adatelemzése szerint a Gázai övezet egész területén 144 000-175 000 épület sérült vagy semmisült meg október óta. Ez a gázai épületek 50-61 százaléka.

Az IDF többször is azzal indokolta akcióit, hogy a Hamász szándékosan civilek által lakott területekre telepíti a bázisait, és az épületek lerombolását a harcosok célba vételével magyarázta.

Az elemzés szerint a déli Hán Júniszban az épületek 46 százaléka pusztult el vagy rongálódott meg. A város legmagasabb, 16 emeletes, épülete január 9-én omlott össze. A Gáza északi részén található Israa Egyetem is egy izraeli támadásban semmisült meg (az IDF közölte, hogy vizsgálják, ki adott engedélyt a csapásra). Gáza számos történelmi emlékhelye is jelentős károkat szenvedett, köztük az eredetileg a 7. században épült al-Omari mecset is. Gáza északi és középső részén, ahol a háború előtt a mezőgazdaság nagy része folyt, nagy földterületek tűnnek tönkrementnek. Az IDF korábban közölte, hogy különböző mezőgazdasági területeken Hamász-alagútbejáratokat és rakétakilövő helyeket talált, azokat semmisítették meg.

A műholdfelvételek alapján a december eleje és január közepe között az egyiptomi határ közelében felállított új sátrak területe nagyjából 3,5 négyzetkilométert tesz ki, Rafah északnyugati részén szinte minden járható, beépítetlen területet a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek menedékhelyévé alakítottak át.

A műholdfelvételeket a BBC oldalán lehet megnézni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!