Szlovénia tovább finanszírozná az ENSZ palesztin segélyszervezetét

2024. január 30. – 18:50

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovénia csatlakozik António Guterres ENSZ-főtitkárnak a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) további finanszírozására vonatkozó felhívásához – közölte kedden a szlovén külügyminisztérium.

Izrael azzal vádolta meg az UNRWA-t, hogy egyes tagjai részt vettek a Hamász izraeli célpontok elleni, 2023. október 7-i terrortámadásában. Emiatt az Egyesült Államok bejelentette, hogy felfüggeszti az UNRWA finanszírozását, és több ország követte a példáját, köztük Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada, Olaszország, Németország, Új-Zéland és Japán.

A szlovén külügyminisztérium szerint viszont a pénzeszközök befagyasztása veszélyeztetné az UNRWA működését és a közel-keleti palesztinok életét, az UNRWA ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszik a palesztinok számára nyújtott alapvető humanitárius segélyek szállításában.

Szlovénia tavaly 1,2 millió eurót különített el az ügynökség számára, ami az eddigi legnagyobb összeg. Az ország idei hozzájárulásáról még nem született határozat, a kormány a humanitárius szükségletek függvényében dönt az ügynökség finanszírozásáról.

Izrael szerint az UNRWA 12 munkatársa részt vett a Hamász-támadásban. A szervezet vizsgálatot indított az ügyben. A 12 érintett közül kilencet elbocsátottak, egy életét vesztette, a másik két ember személyazonosságát pedig még mindig vizsgálják.

(MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!