Izrael kész tengervízzel elárasztani a Gázai övezet alagútrendszerét

2024. január 30. – 10:28

frissítve

Izrael kész tengervízzel elárasztani a Gázai övezet alagútrendszerét
Palesztin menekülteknek lisztet osztanak az UNRWA rafahi irodájánál 2024. január 29-én – Fotó: Ahmed Zaqout / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az iraki Katáib Hezbollah síita milícia kedden bejelentette, hogy felfüggeszti az amerikai csapatok elleni katonai műveleteit a közel-keleti térségben. Az Iránhoz kötődő fegyveres csoport közleményében azzal indokolta döntését, hogy elejét kívánja venni az iraki kormány „megszégyenülésének”.

Mindennek hátterében három amerikai katona halála áll, akik egy dróncsapásban vesztették életüket Jordánia északkeleti részén működő egyik katonai bázison a szíriai határ közelében. A Pentagon közlése szerint a támadás a Katáib Hezbollah „kézjegyét viselte magán”, bár a történtek végső kiértékelését még nem végezték el.

Egy névtelenséget kérő iraki tisztségviselő szerint a milícia annak nyomán tette bejelentését, hogy intenzív egyeztetések folytak az iraki és amerikai kormányok, valamint iraki fegyveres csoportok képviselői között a helyzet elmérgesedésének megakadályozása érdekében.

A Katáib Hezbollah Irak 2003-as amerikai inváziója nyomán megalakult egyik legjobban felszerelt és legbefolyásosabb milícia a síita fegyveres csoportok ernyőszervezeteként szolgáló Iraki Iszlám Ellenállásban, amely több mint 150 támadást hajtott végre amerikai csapatok ellen a gázai övezeti háború kirobbanása óta. (MTI)

„Meghatározó technológiai áttörésként” számol be az izraeli hadsereg arról a védelmi minisztériummal közösen kifejlesztett eljárásról, amely során tengervízzel árasztanák el a gázai övezet csatornarendszerét, így semlegesítve a Hamász infrastruktúráját.

Forrás: IDF
Forrás: IDF

Az IDF szerint nem okoznak károkat a talajvízben, így nem veszélyeztetik a lakosság ivóvíz-ellátását. Az alagútrendszer felszámolása céljából az izraeli hadsereg robbantásokat is végrehajt – tették hozzá.

A sajtóban már tavaly december óta jelentek meg hírek arról, hogy az izraeli hadsereg teszteli azoknak az alagutaknak az elárasztását, amelyekről úgy vélik, nem bújtatnak ott túszokat. A keddi volt az első alkalom, hogy Izrael elismerte, valóban kifejlesztette, és kész is alkalmazni ezt a taktikát.

Részletes műholdfelvételek és előtte-utána képek segítségével elemezte a gázai lakóépületek megsemmisülésének mértékét a BBC.

Az ENSZ szerint mintegy 1,7 millió ember – Gáza lakosságának több mint 80 százaléka – kényszerült elhagyni a lakóhelyét október eleje óta, akiknek közel fele az övezet déli részén él rögtönzött sátorvárosokban.

A BBC műholdas adatelemzése szerint a Gázai övezet egész területén 144 000-175 000 épület sérült vagy semmisült meg október óta. Ez a gázai épületek 50-61 százaléka.

Az IDF többször is azzal indokolta akcióit, hogy a Hamász szándékosan civilek által lakott területekre telepíti a bázisait, és az épületek lerombolását a harcosok célba vételével magyarázta.

Az elemzés szerint a déli Hán Júniszban az épületek 46 százaléka pusztult el vagy rongálódott meg. A város legmagasabb, 16 emeletes, épülete január 9-én omlott össze. A Gáza északi részén található Israa Egyetem is egy izraeli támadásban semmisült meg (az IDF közölte, hogy vizsgálják, ki adott engedélyt a csapásra). Gáza számos történelmi emlékhelye is jelentős károkat szenvedett, köztük az eredetileg a 7. században épült al-Omari mecset is. Gáza északi és középső részén, ahol a háború előtt a mezőgazdaság nagy része folyt, nagy földterületek tűnnek tönkrementnek. Az IDF korábban közölte, hogy különböző mezőgazdasági területeken Hamász-alagútbejáratokat és rakétakilövő helyeket talált, azokat semmisítették meg.

A műholdfelvételek alapján a december eleje és január közepe között az egyiptomi határ közelében felállított új sátrak területe nagyjából 3,5 négyzetkilométert tesz ki, Rafah északnyugati részén szinte minden járható, beépítetlen területet a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek menedékhelyévé alakítottak át.

A műholdfelvételeket a BBC oldalán lehet megnézni.

Szlovénia csatlakozik António Guterres ENSZ-főtitkárnak a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) további finanszírozására vonatkozó felhívásához – közölte kedden a szlovén külügyminisztérium.

Izrael azzal vádolta meg az UNRWA-t, hogy egyes tagjai részt vettek a Hamász izraeli célpontok elleni, 2023. október 7-i terrortámadásában. Emiatt az Egyesült Államok bejelentette, hogy felfüggeszti az UNRWA finanszírozását, és több ország követte a példáját, köztük Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada, Olaszország, Németország, Új-Zéland és Japán.

A szlovén külügyminisztérium szerint viszont a pénzeszközök befagyasztása veszélyeztetné az UNRWA működését és a közel-keleti palesztinok életét, az UNRWA ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszik a palesztinok számára nyújtott alapvető humanitárius segélyek szállításában.

Szlovénia tavaly 1,2 millió eurót különített el az ügynökség számára, ami az eddigi legnagyobb összeg. Az ország idei hozzájárulásáról még nem született határozat, a kormány a humanitárius szükségletek függvényében dönt az ügynökség finanszírozásáról.

Izrael szerint az UNRWA 12 munkatársa részt vett a Hamász-támadásban. A szervezet vizsgálatot indított az ügyben. A 12 érintett közül kilencet elbocsátottak, egy életét vesztette, a másik két ember személyazonosságát pedig még mindig vizsgálják.

(MTI)

David Cameron brit külügyminiszter szerint most a legfontosabb feladat az, hogy a palesztin nép előtt „politikai távlatok” nyíljanak meg, így a palesztinok meggyőződhetnének arról, hogy visszafordíthatatlan az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásra alapuló rendezése és a palesztin állam megteremtése felé tartó folyamat.

A brit külügyminiszter szerint el kell kezdeni annak kidolgozását, hogy a palesztin állam milyen formát öltsön, milyen keretek között jöjjön létre és miként működjön. Nagy-Britannia és szövetségesei megvizsgálják majd a palesztin államiság elismerésének kérdését, mivel ez is hozzájárulhat a folyamat visszafordíthatatlanná tételéhez.

Ugyanakkor ennek egyik előfeltétele az, hogy a Gázai övezetben „jó, technokrata vezetőkből álló” új palesztin hatóság vegye át az irányítást.

Magukat nőknek és egészségügyi dolgozóknak álcázó izraeli katonák ütöttek rajta a Dzsenín városában található Ibn Szína kórházon.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint az izraeli erők tüzet nyitottak a kórtermekben – elítélte a támadást. Az izraeli hadsereg közleménye szerint három feltételezett palesztin fegyverest öltek meg a kórház területén. A közlemény szerint a fegyveresek rejtekhelynek használták a kórházat, és egy október 7-ihez hasonló támadásra készültek.

A közösségi médiában terjedő, állítólag a kórházon belüli biztonsági kamerák által rögzített felvételeken körülbelül egytucatnyi, fejkendős muszlim nőnek, vagy fehér köpenyes orvosnak öltözött, felfegyverzett izraeli katona látható. A kórház szóvivője szerint nem volt tűzharc, az izraeli katonák célzottan gyilkolták meg a három feltételezett fegyverest, de a rajtaütés során orvosokat, ápolókat és a kórház biztonsági személyzetét is megtámadták.

A Hamász a három férfit tagjának vallotta, az akciót pedig „gyáva merényletnek” nevezte.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint október 7-e óta az izraeli hadsereg több mint 380 palesztint ölt meg Ciszjordániában. A legtöbbjüket az izraeli erőkkel való összecsapásokban ölték meg, letartóztatási razziák vagy erőszakos tüntetések során. Az izraeli hadsereg szerint az elmúlt négy hónapban közel 3000 palesztint tartóztatott le Ciszjordániában.

(Guardian)

Kairóba látogat Iszmáíl Hanije, a Hamász politikai vezetője, hogy megbeszéléseket folytasson a Párizsban megfogalmazott tűzszüneti javaslatról. A Jerusalem Post értesülései szerint a terv három fázist irányoz elő, amelynek első fázisa a Gázában túszként fogva tartott nők, gyermekek és idősek szabadon bocsátása lenne egy hathetes tűzszünetért cserébe.

A második fázis a fogva tartott férfiak és katonák szabadon bocsátását, a harmadik fázis pedig az elrabolt, majd a fogságban megölt emberek holttestének kiadását jelentené. A szabadon bocsátásokat tűzszünet és az Izrael által fogva tartott palesztinok szabadon bocsátása kísérné. Hanije szerint a Hamász megkapta a javaslatokat, és prioritásként kezeli az izraeli katonai offenzíva befejezését, valamint azt, hogy az izraeli csapatok kivonuljanak a Gázai övezetből.

(Guardian)

Több tucat palesztin civil halhatott meg a Gázai övezet déli részén található Rafah városát ért légicsapásokban, közölte a Wafa palesztin hírügynökség. Rafah egyike azoknak a területeknek, amelyeken az izraeli hadsereg többször is felszólította a palesztinokat, hogy meneküljenek biztonságba.

Hani Mahmoud aki az Al Jazeera számára tudósított, azt mondta, hogy a rafahi csapás „nagy pánikot és aggodalmat okozott”. Elmondása szerint több halottról is beszámoltak.

Izraeli légicsapás a Gázai övezetben Izrael déli részéből nézve 2024. január 30-án – Fotó: Ariel Schalit / AP / MTI
Izraeli légicsapás a Gázai övezetben Izrael déli részéből nézve 2024. január 30-án – Fotó: Ariel Schalit / AP / MTI

(CNN)

David Cameron brit külügyminiszter negyedik közel-keleti útját kezdi meg, amióta betöltötte ezt a tisztséget. Cameron Ománban kezd tárgyalásokat. A brit külügyminisztérium közölte, hogy a megbeszélések középpontjában a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózást érő folyamatos húszi támadások, valamint a védelmet biztosítani kívánó amerikai és brit haditengerészeti hajók állnak majd. Cameron legutóbbi regionális látogatásán egyebek mellett Izraelben, Törökországban és Katarban járt.

(Guardian)

Új-Zéland a legújabb ország, amely szünetelteti az ENSZ segélyszervezetének finanszírozását – közölte az ország külügyminisztériuma. Azután döntöttek így, hogy Izrael azzal vádolta meg a segélyszervezet néhány munkatársát, hogy részt vettek az október 7-i Hamász-támadásokban.

„Új-Zéland nagyon komolyan veszi ezeket az állításokat. Fontos, hogy megfelelően megértsék és sürgősen kivizsgálják őket. New York-i ENSZ-képviseletünkön keresztül részt veszünk az ENSZ folyamatban lévő vizsgálatában” – áll a minisztérium közleményében. Új-Zéland évente mintegy 1 millió új-zélandi dollárt (az Egyesült Államokban körülbelül 613 ezer dollárt) adományoz az UNRWA-nak.

Liszteszsákok az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (UNRWA) egyik segélyszállítmányának kiosztásán a Gázai övezetben fekvő Rafah városában 2024. január 28-án – Fotó: Abed Zagout / Anadolu / AFP
Liszteszsákok az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (UNRWA) egyik segélyszállítmányának kiosztásán a Gázai övezetben fekvő Rafah városában 2024. január 28-án – Fotó: Abed Zagout / Anadolu / AFP

Új-Zéland előtt az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Japán, Ausztrália, Franciaország, Ausztria, Svájc, Finnország, Kanada, Románia és Hollandia döntött úgy, hogy szüneteltetik a segélyszervezet finanszírozását.

(CNN)

Jó reggelt! Ha a konfliktus hétfői híreire kíváncsi, itt megtalálja őket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!