Nem kell Orbán vagy Iohannis átvegye a helyét, Charles Michel mégsem indul az EP-választáson

2024. január 27. – 10:00

Nem kell Orbán vagy Iohannis átvegye a helyét, Charles Michel mégsem indul az EP-választáson
Charles Michel az Európai Tanács ülésére érkezik 2020. február 20-án – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel pénteken bejelentette, hogy mégsem indul a júniusi európai parlamenti választáson, kitölti novemberig a mandátumát az állam- és kormányfők testületének élén – írja a Telex.

A belga politikus Facebookon arról posztolt: ugyan független forrásból is megerősítették, hogy az eredeti döntése jogilag és etikailag is rendben van, „a választásom intenzív médiafigyelmet és -spekulációt okozott”.

Korábban a Politico arról írt, hogy ha nem sikerül időben utódot találni, mire átülne az Európai Parlamentbe, az EU tagállami miniszterekből álló Tanácsának soros elnökségét betöltő ország vezetője ugorhat be helyette. Ő júliustól Orbán Viktor lenne. Ugyanakkor nemcsak Orbán Viktor neve merült fel lehetséges utódként, hanem Klaus Iohannis államfőt is azok között emlegették, akik követhették volna Charles Michelt az Európai Tanács elnöki tisztségében. Klaus Iohannisnak ugyanis idén decemberben jár le a második államelnöki mandátuma, és többet már nem indulhat a tisztségért. Még Marcel Ciolacu miniszterelnök is úgy nyilatkozott, Romániának komoly esélye van arra, hogy európai szinten fontos pozíciót kapjon.

Többek között az Európai Parlament is elégedetlenkedett

A pénteki bejegyzésében Charles Michel azt fejtegette:

„szélsőséges reakciókat váltott ki – nem az Európai Tanácsban, hanem azon kívül – a lehetőség”, hogy a választási indulása lerövidítheti az elnöksége idejét.

Az Európai Parlament alig több mint egy héttel korábban fogadott el egy határozatot a magyar jogállamiságról. Ebben többek között „emlékeztet arra, hogy bizonyos esetekben az Európai Tanács elnökét a Tanács féléves elnökségét betöltő tagállamot képviselő európai tanácsi tag helyettesítheti”. A testület arra „kéri a Tanácsot, hogy a lehető leghamarabb találjon megfelelő megoldásokat ezeknek a kockázatoknak a csökkentésére”. A szöveg szerint az Európai Parlament „megfelelő intézkedéseket hozhat, ha nem születik ilyen megoldás”, de hogy pontosan mit, azt nem részletezi.

A Politico korábbi cikke alapján több uniós és tagállami tisztviselő is elégedetlenkedett Charles Michel húzása miatt. Krišjānis Kariņš lett külügyminiszter arról beszélt, hogy „kicsit meglepte” a bejelentés, ami „nehézséget” okoz a fontosabb uniós posztok elosztásánál. (A júniusi európai parlamenti választás után az Európai Bizottság is újjáalakul, így a tagállamoknak oda is vezetőt kell jelölniük.)

Nem akarta, hogy a döntése aláássa az európai projektet

Charles Michel a pénteki bejegyzésében arról írt:

nem akarja, hogy az eredeti döntése „aláássa ezt az intézményt és az európai projektünket, sem azt, hogy bármilyen módon félrekezeljék az Európai Tanács megosztására”.

Arra panaszkodott, hogy egyre több a személyes támadás a tényekre alapozott érvekkel szemben.

Mindezen okokból

„nem leszek jelölt az európai választásokon. Az összes erőfeszítésemet a mostani felelősségi körömnek szentelem rendíthetetlen határozottsággal, amíg véget nem ér”,

magyarul kitölti a novemberig tartó mandátumát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!