Ciolacu: Romániának komoly esélye van arra, hogy európai szinten fontos pozíciót kapjon

2024. január 11. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

Romániának komoly esélye van arra, hogy európai szinten is fontos pozíciót szerezzen meg – jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu miniszterelnök. Kijelentésével a kormányfő arra a felvetésre utalt, ami szerint Charles Michel júliusban esedékes lemondása után Klaus Iohannis államfő lehet az Európai Tanács elnöke.

A kormányfő szerint a tisztség megszerzése Romániának jelentene rendkívül sokat, függetlenül attól, hogy melyik pártból van. A Hotnews forrásai szerint a miniszterelnök pártja, a PSD vetette fel az idei első koalíciós tárgyalásukon a tisztség megszerzésének lehetőségét.

A Nemzeti Liberális Pártban (PNL) azért is szeretné megszerezni Iohannisnak a pozíciót, mert úgy számolnak, hogy ez komoly előnyhöz juttatná a PNL-t az elnökválasztásokon. Klaus Iohannis elnöki pozícióból való lemondását követően, az Alkotmány értelmében az állam második számú közméltósága veszi át ideiglenesen a helyét. Aki ebben az esetben Iohannis hűséges kollégája, Nicolae Ciucă, a szenátus és a liberális párt elnöke lenne. A pár hónapos elnöki pozíció pedig igen komoly politikai lehetőséget jelent, mely nagyot lökhet az alakulat jelenleg igen alacsony támogatottságán.

Klaus Iohannis neve egyébként korábban is felmerült Brüsszelben, például 2019-ben, Donald Tusk távozása után. Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt nyilatkozta 2020 márciusában, hogy ő javasolta a román államfőnek, akit „kivételes politikusnak” nevezett, hogy legyen az Európai Tanács elnöke, de ő elutasította az ajánlatát. Idén viszont már lejár Klaus Iohannis elnöki mandátuma. A román sajtó felvetése szerint Iohannis esélyeit növeli, ha nem sikerül megállapodni Charles Michel utódjáról, akkor az Európai Uniós soros elnökségét épp a vonatkozó időszakban betöltő ország vezetője lesz a szervezet elnöke, aki abban a fél évben épp a magyar kormányfő, Orbán Viktor lesz. Azt, hogy Orbán Viktor irányítsa az Európai Tanácsot fél évig, a többi 26 állam- és kormányfő pedig próbálja elkerülni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!