Több mint 23 ezer palesztin halt meg október 7-e óta Gázában a gázai minisztérium szerint

2024. január 10. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium közleményében azt írta, hogy összesen 23357 palesztin vesztette életét, közel 60 ezren pedig megsebesültek azóta, hogy a Hamász izraeli mészárlására Gázára mért csapásokkal válaszolt Izrael. A minisztérium szerint az elmúlt 24 órában 147-en haltak meg Gázában.

A becslések szerint Gáza teljes lakosságának csaknek 85 százalékát költöztették el otthonából a háború kitörése óta. Közülük sokan a terület déli részén lévő, túlzsúfolt ENSZ-létesítményekben húzódnak meg. Október 11. óta a Gázai övezetben áramszünet van, a WHO közlése alapján 35 gázai kórházból mindössze 15 működik részben.

Izraelnek eddig 186 katonája veszítette életét Gázában. Izrael offenzívája azután kezdődött, hogy a Hamász október 7-én megtámadta Dél-Izraelt, közel 1200 embert lemészárolva. Becslések szerint 240 embert rabolt el a Hamász és vitt túszként Gázába, nagyjából 130 ember sorsa a mai napig nem ismert.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!