Lemondott a francia miniszterelnök, Élisabeth Borne

2024. január 8. – 19:37

Lemondott a francia miniszterelnök, Élisabeth Borne
Fotó: Stephanie Lecocq / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Benyújtotta kormánya lemondását hétfőn Élisabeth Borne francia miniszterelnök, és Emmanuel Macron köztársasági elnök elfogadta – írja az MTI.

„Miniszterelnök asszony, kedves Élisabeth Borne, az ön munkája a nemzetünk szolgálatában nap mint nap példaértékű volt. Ön az államasszonyok bátorságával, elkötelezettségével és elszántságával valósította meg projektünket. Teljes szívből köszönöm Önnek” – írta az államfő az X közösségi oldalon, miután hivatalában fogadta a kormányfőt.

Az elnöki hivatal közleménye szerint az új miniszterelnök kinevezéséig a húsz hónappal ezelőtt hivatalba lépett Élisabeth Borne és kormánya tagjai kezelik a folyó ügyeket. Többen azt várták, hogy Emmanuel Macron még az este folyamán kinevezi az új miniszterelnököt, de ez aztán végül nem történt meg.

Emmanuel Macron 2022-ben nevezte ki az addigi munkaügyi minisztert, Élisabeth Bornet miniszterelnöknek a távozó Jean Castex helyére. Ő volt Franciaország második női miniszterelnöke: korábban Edith Cresson 1991 és 1992 között töltötte be a pozíciót.

Miután Macron pártja 2022-ben elvesztette parlamenti többségét, a miniszterelnöknek nem volt könnyű dolga az elnök akaratának törvénybe iktatásával. 20 hónapos miniszterelnöksége alatt Borne olyan ügyek miatt tartotta a hátát Macron kedvéért, mint például a zavargásokat kiváltó nyugdíjreform. De a kormány decemberben jelentős vereséget szenvedett egy kulcsfontosságú bevándorlási jogszabály kapcsán, amit sokan a Borne-kormány válságaként értelmeztek.

A miniszterelnök távozásáról már egy hete folytak a találgatások, amikről ő nem volt hajlandó nyilatkozni – írja a Le Parisien. A francia lapok szerint maga Macron akarta leváltani Borne-t, mivel az elnök még az első kormányülés előtt meg akarta újítani a kormányát, hogy újra lendületbe kerüljön. A miniszterek közül több kulcsfigura is esélyes a leváltására a BBC szerint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!