Osztrák belügyminiszter: Nem zajlanak tárgyalások Románia és Bulgária teljes körű schengeni csatlakozásáról

2023. december 29. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva

A határellenőrzés megszüntetése a légi és a tengeri közlekedésben nem jelenti Románia és Bulgária teljes körű schengeni csatlakozását, amelynek időpontját nem rögzítették még, emlékeztetett csütörtökön az osztrák belügyminiszter az Agerpres szerint.

„Az Air Schengen azt jelenti, hogy a Romániából és Bulgáriából érkező utasok útlevelét csak a beszállókapuknál ellenőrzik” – magyarázta az AFP hírügynökségnek Gerhard Karner.

A miniszter azonban figyelmeztetett, hogy jelenleg nem zajlanak tárgyalások a két ország teljes körű csatlakozásáról, ezért ennek az időpontja sem ismert még.

Gerhard Karner nyilatkozatának előzménye, hogy Románia és Bulgária bejelentette: a légi és tengeri közlekedésben 2024 márciusában csatlakoznak a schengeni övezethez, miután az elmúlt napokban politikai megállapodás született erről Ausztria illetékes miniszterével. A háromoldalú megállapodás értelmében márciustól megszűnne a határ- és vámellenőrzés a repülőtereken és a tengeri kikötőknél, 2024-ben pedig a közúti és vasúti határ- és vámellenőrzés megszüntetéséről is folytatják a tárgyalásokat.

Ausztria 2022 decemberében elutasította Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, Hollandia pedig Bulgária csatlakozása ellen szavazott a Bel- és Igazságügyi Tanács ülésén. 2023. december 21-én Hollandia úgy döntött, hogy beleegyezik Bulgária schengeni csatlakozásába, így Romániának és Bulgáriának már csak Ausztriát kell meggyőznie.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!