Ausztria beleegyezett: márciusban feloldják a határellenőrzést Románia számára a schengeni reptereken és kikötőkben

2023. december 27. – 23:01

Másolás

Vágólapra másolva

A belügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy politikai megállapodásra jutott az osztrák és a bolgár belügyminisztériummal a reptéri és tengeri határellenőrzés feloldásáról Románia és Bulgária irányába 2024. március elsejétől.

A belügyi tárca szerda esti közleménye szerint 2023. december 23-án a román, a bolgár és az osztrák belügyminisztérium megállapodott abban, hogy 2024 márciusától feloldják a schengeni övezeten belüli határellenőrzést a repülőtereken és a kikötőkben, és még 2024 folyamán tárgyalni fognak a szárazföldi határellenőrzés megszüntetéséről is, 'szoros összefüggésben a határellenőrzés megerősítését célzó kiegészítő intézkedésekkel és a dublini megállapodás betartásával'.

A külügyminisztérium arról is beszámolt, hogy december 26-27-e folyamán diplomáciai csatornákon keresztül, a belügyminisztériumok és a külügyminisztériumok között, többek között az Európai Unióba akkreditált diplomáciai képviseletek szintjén is folytak megbeszélések a politikai megállapodás jogi beillesztéséről szóló tanácsi határozattervezetről. Ezek a megbeszélések 2023. december 28-án folytatódnak.

A politikai megállapodás határozatban való konkretizálásához valamennyi uniós tagállam egyetértése szükséges, amely eljárási lépés holnap, 2023. december 28-án folytatódik.

„A belügyminisztérium köszönetet mond Románia elnökének, a miniszterelnöknek és a Külügyminisztériumnak, beleértve a brüsszeli állandó képviseletet is, az elmúlt 5 hónap során folytatott tárgyalások során nyújtott támogatásukért. A belügyminisztérium köszönetet mond az Európai Bizottságnak és a spanyol elnökségnek, valamint az osztrák és a bolgár belügyminisztériumnak is a konstruktív megbeszélésekért, amelyek a december 23-i politikai megállapodáshoz vezettek Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásáról” – áll a közleményben.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerda este a Facebookon jelentette be, hogy jövő év márciusától a román állampolgárok is élvezhetik a schengeni tagság előnyeit, Románia megkapja a szabad mozgás jogát a légi és a vízi közlekedésben.

„13 év után Románia végre a schengeni övezet tagja lesz. Megszületett az erről szóló politikai megállapodás!” – írta Facebook-oldalán a kormányfő.

Ciolacu szerint ezzel „exponenciálisan nő a konstancai kikötő jelentősége”.

A miniszterelnök ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy 2024-ben sikerül lezárni a tárgyalásokat a szárazföldi határellenőrzés megszüntetéséről is. „Rengeteg munka van ebben a projektben. Köszönöm mindenkinek, aki részt vett ebben és különösen a kormányban dolgozó kollégáimnak, akik annak ellenére is folytatták a munkát, hogy tavaly úgy tűnt, teljesen bezárult a schengeni ajtó” – tette hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!