Az Egyesült Államok szankciókat vet ki a vörös-tengeri hajókat támadó jemeni lázadók iráni támogatói ellen

2023. december 28. – 22:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok kormányzata bejelentette, hogy szankciókat vet ki a jemeni húszi mozgalom iráni finanszírozása miatt egy magánszemélyre és három cégre – írja az MTI.

Az amerikai pénzügyi tárca azzal indokolta friss intézkedéseit, hogy a pénzt a jemeni kormányellenes síiták kereskedelmi hajók megtámadására és a térség stabilitásának megingatására használják fel.

A gázai konfliktusban a palesztinokat támogató húszik november 19-e óta rakéták és drónok bevetésével tucatnyi kereskedelmi hajót foglaltak el vagy támadtak meg a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben. Irán viszont már többször tagadta, hogy segítséget nyújt a húsziknak.

Közleményében a pénzügyminisztérium kiemelte: a szankciók egy olyan hálózatot céloznak, amelyen keresztül az Iránban tevékenykedő Szaid al-Dzsamál üzletember a húszi lázadókat finanszírozza. A büntetőintézkedésekkel sújtott pénzügyi cégek közül kettő Jemenben, egy pedig Törökországban található. A szervezetekhez tartozó összes amerikai erőforrást befagyasztják, és a vállalkozásokat általános üzleti tilalom alá helyezik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!