Éhségsztrájkba lépett, pártja szerint veszélyben az élete a szerbiai ellenzék román származású vezetőjének

2023. december 25. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Éhségsztrájkba lépett Marinika Tepić román nemzetiségű politikus, a szerbiai ellenzék vezetője, hogy elítélje a december 17-i parlamenti választásokon elkövetett csalásokatírja a News.ro.

Pártja szerint az egészsége és naponta infúziót kell kapnia. Marinika Tepić azonban nem hajlandó feladni a harcot. „Megpróbálok nem gondolni rá. Nem áldozatnak tekintem, hanem harcnak és annak, hogy életben maradjak” – mondta a 49 éves nő.

„Az orvosok megpróbálnak életben tartani, ameddig csak lehet, mert nem áll szándékomban feladni, amíg ezeket a manipulált választásokat meg nem semmisítik, amíg el nem ismerik, hogy választási csalás történt, és amíg meg nem védik a nép akaratát” – tette hozzá az ellenzéki vezető.

A parlamenti képviselőnő, aki 2019 óta a Szabadság és Igazságosság Pártjának (SSP) egyik alelnöke a szavazás érvénytelenítését követeli, és december 18-án hat másik képviselőtársával együtt éhségsztrájkba lépett, miután Aleksandar Vučić elnök, jobboldali nacionalista pártját nyilvánították a választás győztesének az ellenzéki összefogással szemben.

A választások széles körű kritikát váltottak ki, miután egy nemzetközi megfigyelőcsoport – köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői – elítéltek egy sor „szabálytalanságot”, köztük „szavazatvásárlást” és „szavazóurnák kitömését”. Szerbiában 28 szavazóhelyiségben kell megismételni a parlamenti szavazást, miután az ellenzéki Szerbia az Erőszak Ellen mozgalom szerint súlyos választási csalások történtek a párhuzamosan tartott országgyűlési és önkormányzati választásokon.

A bírálatok ellenére a szerb elnök pozíciója rendíthetetlen maradt. „Szeretném megkérni mindazokat, akik éhségsztrájkolnak, hogy ne tegyék ezt. Minden nap tarthatnak tüntetéseket, én hozzászoktam a tüntetésekhez” – mondta vasárnap egy televíziós beszédben.

December 24-én is több ezren tiltakoztak Belgrádban a december 17-i választások megismétlését követelve. A tömeg megpróbált betörni a városi közgyűlés épületébe, a rendőrség könnygázt vetett be válaszul.

Marinika Tepić az elmúlt években nacionalista támadások célpontja is volt. Az alaphangot Dragoslav Bokan rendező, Aleksandar Vučić elnök közeli munkatársa adta meg, aki egy országos tévécsatornán „nemzeti ellenségének” nevezte Marinika Tepićet. Aleksandar Vučić szerb elnök 2021-ben ugyan elítélte a nemzetiségi gyűlöletbeszédet, de a Marinika Tepić elleni támadássorozatot tovább szította.

„Határozottan elítélem azokat, akik megbántanak valakit csak azért, mert más nemzetiségű, de Marinika Tepić hazug, és mindent megtett államunk ellen, akárcsak Dragan Djlas (a szerbiai ellenzéki párt, az SSP elnöke – szerk. megj.). Tisztelem a románokat, ukránokat, bosnyákokat és magyarokat, és nem engedem, hogy bárki is sértegesse őket azért, mert más az etnikai hovatartozásuk” – mondta Vučić, hozzátéve, hogy Szerbia minden lakosának ugyanazokkal a jogokkal kell rendelkeznie, és elnökként ennek az elvnek a tiszteletben tartásáért fog küzdeni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!