Könnygázzal verték szét a rendőrök a szerbiai választás megismétlését követelő tüntetőket Belgrádban

2023. december 24. – 23:46

Másolás

Vágólapra másolva

December 24-én több ezren tiltakoztak Belgrádban a december 17-i választások megismétlését követelve. A tömeg megpróbált betörni a városi közgyűlés épületébe, a rendőrség könnygázt vetett be válaszul, írja az MTI. Legkevesebb 35 tiltakozót előállított a rendőrség a tüntetés után, és az oszlatásban két rendőr is megsérült.

Szerbiában az ellenzék szerint csalás történt a szerbiai előrehozott választáson, amit Aleksandar Vučić pártszövetsége nyert meg. Hat napja tartanak a tiltakozások a szerbiai előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választások eredménye miatt. Az ellenzéki politikusok éhségsztrájkot hirdettek, vasárnapra pedig tömegtüntetést is bejelentettek.

Az iskolai mészárlások után kialakult tömegmozgalom, a „Szerbia az erőszak ellen” listáján szereplő képviselők szerint a Vučić pártszövetségének vezető erejét adó Szerb Haladó Párt (SNS) 81 százalékos feldolgozottságnál 21 ezerrel több szavazatot kapott Belgrádban a saját listájuknál, ami csak úgy történhetett, hogy több mint 40 ezer, belgrádi lakhellyel nem rendelkező szavazót szállítottak a fővárosba, ezzel „drámaian megváltoztatták” az eredményt. A „Szerbia az erőszak ellen” végzett a szavazatok 23,69%-val első helyen a hivatalosan kiadott adatok alapján, míg ugyanezek az adatok 46,7%-ot adtak a Szerb Haladó Pártnak.

Tüntetők Belgrádban december 24-én – Fotó: Filip Stevanovic / 2023 Anadolu
Tüntetők Belgrádban december 24-én – Fotó: Filip Stevanovic / 2023 Anadolu

A hivatalos előzetes eredmények szerint Belgrádban az önkormányzati választáson a Szerbia nem állhat meg nevű lista a voksok 39,35 százalékát, míg a Szerbia az erőszak ellen lista a 34,26 százalékát kapta. Az ellenzék úgy véli, az egész választási folyamatot kellene megismételni Belgrádban. A Szerb Haladó Párt tagadja, hogy bármilyen választási csalás vagy szavazatlopás történt volna.

Aleksandar Vucic vasárnap arról beszélt a tüntetésre reagálva, hogy nem zajlik „semmilyen forradalom” és „a hivatalos szervek teszik a dolgukat”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!