Netanjahu: Addig folytatjuk a szárazföldi hadműveleteket, amíg célt nem érünk

2023. december 2. – 09:17

frissítve

Netanjahu: Addig folytatjuk a szárazföldi hadműveleteket, amíg célt nem érünk
Füst száll fel egy izraeli légicsapás után Gázában. Újraindultak a támadások, miután lejárt az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes fegyverszünet – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hírfolyamunk az izraeli-gázai háborúról.

  • 400 izraeli rakéta csapódott be a Gázai övezetben szombaton.
  • Az izraeli kormányfő visszarendelte delegációját Katarból, így nincs fórum a Hamásszal való tárgyalásokhoz.
  • A csütörtökön összeomlott tűzszünet óta 193-an haltak meg a Gázai övezetben.
  • Az Egyesült Államok elnöke szerint túl sok ártatlan palesztin halt meg, még akkor is, ha egyébként Izrael igénye jogos az önvédelemre.
  • Hasonló szellemben nyilatkozott a francia elnök is, aki szerint a Hamász teljes felszámolása nem reális cél.
  • Netanjahu mindkettőjüknek üzenve közölte: a szárazföldi hadműveletek addig folytatódnak, amíg el nem érik céljukat: a túszok kiszabadítását és a Hamász terrorista rendszerének felszámolását.

Nem sokkal azután, hogy az izraeli kormányfő hazarendelte delegációját a Hamasszal való tűzszünet tárgyalásában közvetítő szerepet játszó Katarból, izraeli bombák megsemmisítették a Gázai övezet kevés számú új építésű lakótelepének egyikét. Az izraeli hadsereg a bombák előtt sms-ben értesítette a lakókat, hogy azonnal hagyják el a célpontként szolgáló épületeket – ez az egyik eszköze annak, hogy csökkentsék a civil áldozatok számát.

Hán Júniszban a Hamad lakótelep romjai a szombati bombázás után – Fotó: Mahmud Hams / AFP or licensors
Hán Júniszban a Hamad lakótelep romjai a szombati bombázás után – Fotó: Mahmud Hams / AFP or licensors

A Gázai övezetben lévő Hán Júnisz város 2016-ban megépült lakótelepén több lakás is volt, amelybe olyanok költöztek, akik korábbi izraeli csapásokban vesztették el otthonaikat. A lakótelep Hamád bin Kalifa al-Thani a 2013-ban lemondott katari emír nevét viseli, miután egykor ő tette le a beruházás alapkövét.

A szombati bombák az izraeli sms-ek után egy órán belül érkeztek, egyenként megsemmisítve az épületeket, amelyek tövében az emberek segítségért kiáltoztak – írta a Guardian.

Az izraeli kormányfő egyre határozottabban üzeni a világnak, hogy a harcok folytatódnak Gázában, az Egyesült Államok viszont egyre határozottabban beszél arról, hogy ezt csak a palesztin civilek védelmével teheti meg Izrael.

Előbb Kamala Harris beszélt arról, hogy „túl sok palesztint öltek már meg” a harcokban, majd az Egyesült Államok alelnöke után a védelmi miniszter nyilatkozott hasonló szellemben. Lloyd Austin emlékeztetett arra, hogy Irakban a szövetségesek az Iszlám Állam ellen harcolva a legsúlyosabb összecsapásokban is óvták a civil lakosságot. „Ebből a tanulság nem az, hogy a városi harcokat a civilek védelme mellett is meg lehet nyerni, hanem hogy csak a civilek védelmével lehet megnyerni” – idézte a France24 a védelmi minisztert.

Izrael egészen addig folytatja a Gázai övezetben indított hadműveleteit, amíg el nem éri célját, nyilatkozta szombaton Benjámin Netanjahu. Az izraeli kormányfő szerint az egyik cél továbbra is a túszok kiszabadítása- A Hamász október 7-én nagyjából 240 embert, köztök kisgyermekeket és időseket rabolt el, 110-et sikerült eddig kiszabadítani. Igaz, nem közvetlenül katonai akciókkal, hanem csütörtökig fenntartott tűzszünetért és palesztin foglyok szabadon engedéséért cserébe. A másik cél pedig, hogy „a Hamász ne tarthasson fenn terrorista rendszert”, idézte Netanjahut a CNN.

Mindez a kormányfő szerint nem lehetséges a szárazföldi hadműveletek nélkül. Netanjahu üzent az Észak-Izraelt Libanon déli részéről fenyegető Hezbollahnak is, kijelentve, hogy az izraeli erők egyidejűleg tudják biztosítani mindkét térséget. A libanoni síita szervezet egyre inkább aktivizálja magát északon, ez eszkalációhoz vezethet.

Netanjahu ezzel Kamala Harrisnak is üzent. Az Egyesült Államok alelnöke szombaton a dubaji klímacsúcson elismerte ugyan Izrael igényét az önvédelemre, de kritizálta az izraeli hadsereg akcióit, kijelentve, hogy „túl sok ártatlan palesztint öltek már meg”.

Nem sokkal korábban a francia elnök vonta kétségbe, hogy reális cél lehet a Hamász felszámolása – Netanjahu így Emmanuel Macronnak is válaszolt az izraeli hadműveletek folytatásáról szóló nyilatkozatával. A Financial Times bizalmas forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Izrael hosszan tartó háborúval számol. A diplomáciai egyezkedésről Netanjahu egy időre láthatóan letett, miután a katari tárgyalóasztaltól visszarendelte saját delegációját.

Támogatja az Egyesült Államok Izrael katonai céljait a Gázai övezetben, ám mégis magas helyről érte kritika ezeknek a céloknak a megvalósítási módját. Az Egyesült Államok alelnöke a dubaji klímakonferencián nevezte szívszorítónak mindazt, ami a Gázai övezetben történik. „Túl sok ártatlan palesztint öltek már meg” – idézte a CNN Kamala Harrist, aki a Gázai övezetből érkező képek, felvételek megsemmisítő erejéről beszélt.

Az alelnök szerint nem mindegy, hogyan védi meg magát Izrael, az Egyesült Államok a nemzetközi humanitárius jog betartását elengedhetetlennek tartja.

A Demokrata Pártnak tekintettel kell lennie arra is, hogy az Egyesült Államokban élő palesztinok sokkal inkább az ő, semmint a republikánusok szavazói, ám ha elfordulnak, az egyes helyeken sorsdöntő is lehet, aminek egy évvel az elnökválasztás előtt jelentősége van.

Az Egyesült Államokban 170 ezren vallják magukat palesztinnak, és további 430 ezren arabnak.

Izrael teljesen fel akarja számolni a Hamászt a Gázai övezetben, ami egy évnél is tovább tarthat – írta a Financial Times bizalmas forrásokra hivatkozva. A brit lap szerint a célok között van a Hamász három vezetőjének likvidálása is. Jahja Szinuar, Mohamed Deif, Maruan Ísza és az alagúthálózat nélkül a Hamász alapvető képességeit veszíti el. A jelenleg a 360 négyzetkilométeres Gázai övezet északi részén aktív hadsereget délen is bevetnék.

„Nagyon hosszú háború lesz. Még a felénél sem járunk” – idézte az FT az egyik névtelen izraeli forrást, megjegyezve, hogy az izraeli stratégia rugalmas, tekintettel van a további túszok kiszabadításának lehetőségeire – még 137-en lehetnek a Hamász október 7-i véres támadása után fogságban, bár nem tudni, mennyien lehetnek közülük életben – és a nemzetközi közvéleményre is, amely az izraeli katonai akciót az azzal járó civil áldozatok magas száma miatt fenntartásokkal kezeli.

400 rakétatalálat érte a Gázai övezetet Izrael felől a tűzszünet pénteki összeomlása óta – írta a CNN. A háborút legújabb szakaszát az október 7-én végrehajtott, 1400 izraeli halálával és legalább 240 túsz elrablásával lezajlott támadásával elindító Hamász szerint az elmúlt 36 órában 193 palesztin vesztette életét, 650-en megsebesültek. Az al-Ahli Baptista Kórház orvosa, Fadel Na’im a CNN-nek arról számolt be, hogy hozzájuk 150 sérült érkezett, és száz holttestet szállítottak az épülethez.

Miközben az izraeli hadsereg újra megindította katonai akcióit a Hamász ellen – az izraeli védelmi erők szerint 200 terrorista célpontot támadtak meg –, Észak-Izraelben a Hezbollah is aktivizálta magát, dél-libanoni állásaiból tűzharcban is volt az izraeli erőkkel.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszarendelte az izraeli hírszerzés (Moszad) tisztviselőit, akik Dohában találkoztak a katari tárgyalófelekkel. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben biztos nem újítják meg a tűzszüneti megállapodást.

Döntését azzal indokolta, hogy a Hamászt „nem teljesítette a megállapodás rá eső részét, amely a Hamásznak továbbított és általa jóváhagyott lista szerinti összes gyermek és nő szabadon bocsátását tartalmazta”. Az izraeli miniszterelnük már pénteken – a harcok újraindulása után – azt mondta, a Hamász szegte meg a fegyverszünet feltételeit, mert nem volt hajlandó elengedni több foglyot.

Netanjahu hivatala közleményében azt írta: „A Moszad vezetője köszönetet mond a CIA vezetőjének, az egyiptomi hírszerzési miniszternek és a katari miniszterelnöknek a partnerségükért a hatalmas közvetítői erőfeszítésekben, amelyek eredményeként 24 külföldi állampolgár mellett 84 gyermek és nő szabadon engedése valósult meg a Gázai övezetből”.

Szombat reggel még katari, egyiptomi és amerikai tisztviselők is azt nyilatkozták, azon dolgoznak, hogy újra induljon az ideiglenes fegyverszünet, ami először november 24-én lépett életbe, majd többször meghosszabbították, mielőtt péntek reggel összeomlott volna. Izrael azóta újraindította a támadásokat a Gázai övezetben, a Hamász által ellenőrzött palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint azóta 193 palesztin halt meg a harcokban, és 650-en sérültek meg (a jelentés nem tesz különbséget harcosok és civilek között).

(Sky News)

A Palesztin Vörös Félhold nevű humanitárius szervezet szerint bejutottak a Gázai övezetbe az első humanitárius segélyszállító teherautók az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes tűzszünet pénteki összeomlása óta. A jelentések szerint két üzemanyagszállító teherautó és 50 segélyszállító teherautó haladhat át a rafahi átkelőn.

A teherautók a rafahi átkelő egyiptomi oldalán keresztül érkeztek az Awja átkelőhöz ellenőrzésre, mielőtt továbbutaznának a Gázai övezetbe – közölték egyiptomi biztonsági és vörös félholdas források a Reuters-zel.

Izrael légicsapásokat hajtott végre Szíria fővárosa, Damaszkusz közelében – közölte a szíriai védelmi minisztérium. Az izraeli hadsereg nem kommentálta az állításokat.

Az AFP hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az éjszakai támadásokban két szíriai Hezbollah-harcos halt meg. A Hezbollah harcosai – a Hamászhoz hasonlóan – Irán támogatását élvezik, a gázai konfliktus kezdete óta többször kerültek tűzharcba az izraeli erőkkel.

(BBC)

Az izraeli hadsereg (IDF) elrendelte a Gázai övezet egyes északi és déli részeinek kiürítését is. Az IDF arab nyelvű tájékoztatóban szólította fel több városrész, köztük az északi Dzsabália lakosait, hogy hagyják el otthonaikat, és meneküljenek biztonságosabb területekre. Az IDF javaslata szerint az itt élők Gáza városába mehetnek – ahol Izrael a tűzszüneti megállapodás előtt a legtöbb hadműveletet hajtotta végre.

A Gázai övezet déli részénen levő Hán Junisz melletti Bani Szuhailában élőket is felszólította az IDF, hogy meneküljenek az Egyiptommal határos Rafahban lévő óvóhelyekre.

Az izraeli hadsereg pénteken, az ideiglenes tűzszünet lejárta után folytatta a támadásokat a Gázai övezetben. Az IDF állítása szerint 400 terrorista célpontra mértek csapást. Az éjszaka folyamán vadászgépek támadták a Gázai övezet déli részén lévő állásokat, a támadások célpontjai Hán Junisz környéki területek voltak, ahol Izrael szerint a Hamász vezetőségének egyes tagjai rejtőzködnek.

Valószínűleg ez a terület áll az izraeli offenzíva következő szakaszának középpontjában, ahova az elmúlt hónapban közel százezer palesztin menekült az északi területekről.

Gáza északi része, ahol az izraeli csapatok szárazföldi offenzívát folytatnak, szintén tüzérségi és harckocsitűz alá került pénteken.

Közben Gáza területén folytatódik a humanitárius válság. Az ENSZ szerint pénteken nem küldtek segélyt Gázába Egyiptomból, és a Palesztinai Vörös Félhold szerint arra sincs garancia, hogy szombaton bármilyen szállítmány érkezzen az övezetbe.

Az Egyesült Államok felszólította az izraeli hatóságokat, hogy többet kell tenniük a gázai civil lakosság védelme érdekében a déli területeken.

(BBC)

Szombaton folytatódtak a harcok, miután a Hamásszal kötött egyhetes tűzszünet meghosszabbításáról szóló tárgyalások meghiúsultak.

A tűzszünet határideje péntek hajnalban járt le, nem sokkal később a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júnisz keleti területeit érték intenzív bombázások a Reuters beszámolója szerint. Izrael közölte, hogy szárazföldi, légi és tengeri erői több mint 200 terrorista célpontra mértek csapást Gázában. A Hamász vezette palesztin egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét azóta, hogy péntek kora reggel újraindultak a harcok.

Szombaton kora reggel légvédelmi szirénák szólaltak meg a Gázai övezet határához közeli izraeli településeken, de komolyabb károkról vagy áldozatokról nem érkezett jelentés.

Izraeli katonák a Gázai övezetben 2023. december 2-án – Fotó: Izraeli Védelmi Erők / Reuters
Izraeli katonák a Gázai övezetben 2023. december 2-án – Fotó: Izraeli Védelmi Erők / Reuters

Dél-Libanonból is áldozatokról érkeztek jelentések: a libanoni állami média pénteken arról számolt be, hogy izraeli lövések három ember halálát okozták. Az Irán által támogatott libanoni Hezbollah csoport, a Hamász szövetségese azt mondta, hogy a megöltek közül ketten a harcosai voltak. Hozzátette, hogy több támadást hajtott végre a határon lévő izraeli katonai állások ellen.

Az ENSZ szerint a harcok súlyosbítják a rendkívüli humanitárius vészhelyzetet. „A földi pokol visszatért Gázába” – fogalmazott Jens Laerke, az ENSZ genfi humanitárius irodájának szóvivője.

A november 24-én kezdődött ideiglenes fegyverszünetet kétszer hosszabbították meg mielőtt pénteken felfüggesztették. Izrael korábban azt mondta, hogy addig folytatódhat, amíg a Hamász naponta 10 túszt enged szabadon, de hét nap elteltével a közvetítők nem találtak megoldást arra, hogy több túszt engedjenek szabadon. Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy nem hajlandó elengedni az összes fogva tartott nőt. Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok is közölte, azon dolgoznak, hogy a felek újra a tárgyalóasztalhoz üljenek.

Három regionális forrás (köztük egy magas rangú biztonsági tisztviselő) szerint Izrael a szomszédos Egyiptommal és Jordániával, valamint az Egyesült Arab Emírségekkel is tárgyalt arról a tervéről, amely szerint a háború lezárása után egy „ütközőzónát” (pufferzónát) alakítanának ki a gázai határ palesztin oldalán, hogy megakadályozzák a jövőbeni támadásokat – írja a Reuters.

A források szerint a tervről Törökországot és Szaúd-Arábiát is tájékoztatták (amely nem tart fenn kapcsolatokat Izraellel, és az október 7-i gázai háború kirobbanása után a normalizációs folyamatot is leállította). Izrael a múltban már utalt arra, hogy fontolgatja egy Gázán belüli ütközőzóna létrehozását, a Reuters forrásai szerint most az arab államoknak mutatja be ezeket a Gázára vonatkozó jövőbeli biztonsági tervei részeként. A lap értesüléseit egyik ország sem kommentálta.

Az ütközőzónára vonatkozó tervekről Ophir Falk, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök külpolitikai tanácsadója azt mondta: „Ez a terv ennél részletesebb. Egy háromlépcsős folyamaton alapul a Hamász utáni időkre”.

„A három szint a Hamász elpusztítását, Gáza demilitarizálását és a terület radikalizálódásának megszüntetését foglalja magában. Az ütközőzóna része lehet a demilitarizációs folyamatnak” – mondta, de részleteket nem közölt.

Egy magas rangú izraeli biztonsági forrás a Reutersnek azt mondta, jelenleg vizsgálják a pufferzóna ötletét, és egyelőre az sem világos, hogy milyen mélyre nyúlna Gáza belsejébe: egy vagy két km-re, vagy csak pár száz méterre. A Gázai övezet 40 km hosszú és 5 és 12 km közötti szélességű, bármilyen módosítás még kisebb területre zsúfolná a 2,3 millió lakost. Korábban Jordánia, Egyiptom és más arab államok is hangot adtak félelmüknek, miszerint Izrael célja az lehet, hogy kiszorítsa a palesztinokat a Gázai övezetből.

A kezdeményezés nem jelzi az izraeli offenzíva közeli végét, de azt mutatja, hogy Izrael a háború utáni Gázai övezet kialakításában nem csak az olyan ismert arab közvetítőkre támaszkodna, mint Egyiptom vagy Katar.

  • Péntek reggel újraindultak a harcok Gázában.
  • Izrael azt állítja, hogy a Hamász megsértette a tűzszünetet, a Vaskupola reggel elkapott egy Gáza felől érkező rakétát.
  • Egy jelentés szerint Izrael régóta tudott a Hamász támadási tervéről, de nem hitték, hogy meg is tudják azt valósítani, ezért nem vették azt komolyan.
  • Szabadon engedett palesztin foglyok azt állítják, hogy bántalmazták őket az izraeli börtönökben.
  • Katar megerősítette, hogy folynak a tárgyalások az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet felújításáról. Egyes források szerint azonban összeomlott a párbeszéd.
  • A libanoni média szerint hárman meghaltak Libanonban az izraeli rakétázások során.
  • Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a Hamász megszegte a tűzszüneti megállapodást, ezért az ő hibájuk, hogy nem folytatódott a tűzszünet.
  • Pénteken három túsz halálát jelentették be, akik a Hamász fogságában veszítették életüket.

A pénteki eseményeket ide kattintva érheti el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!