Izrael ütközőzónát alakítana ki a Gázai övezetben

2023. december 2. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

Három regionális forrás (köztük egy magas rangú biztonsági tisztviselő) szerint Izrael a szomszédos Egyiptommal és Jordániával, valamint az Egyesült Arab Emírségekkel is tárgyalt arról a tervéről, amely szerint a háború lezárása után egy „ütközőzónát” (pufferzónát) alakítanának ki a gázai határ palesztin oldalán, hogy megakadályozzák a jövőbeni támadásokat – írja a Reuters.

A források szerint a tervről Törökországot és Szaúd-Arábiát is tájékoztatták (amely nem tart fenn kapcsolatokat Izraellel, és az október 7-i gázai háború kirobbanása után a normalizációs folyamatot is leállította). Izrael a múltban már utalt arra, hogy fontolgatja egy Gázán belüli ütközőzóna létrehozását, a Reuters forrásai szerint most az arab államoknak mutatja be ezeket a Gázára vonatkozó jövőbeli biztonsági tervei részeként. A lap értesüléseit egyik ország sem kommentálta.

Az ütközőzónára vonatkozó tervekről Ophir Falk, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök külpolitikai tanácsadója azt mondta: „Ez a terv ennél részletesebb. Egy háromlépcsős folyamaton alapul a Hamász utáni időkre”.

„A három szint a Hamász elpusztítását, Gáza demilitarizálását és a terület radikalizálódásának megszüntetését foglalja magában. Az ütközőzóna része lehet a demilitarizációs folyamatnak” – mondta, de részleteket nem közölt.

Egy magas rangú izraeli biztonsági forrás a Reutersnek azt mondta, jelenleg vizsgálják a pufferzóna ötletét, és egyelőre az sem világos, hogy milyen mélyre nyúlna Gáza belsejébe: egy vagy két km-re, vagy csak pár száz méterre. A Gázai övezet 40 km hosszú és 5 és 12 km közötti szélességű, bármilyen módosítás még kisebb területre zsúfolná a 2,3 millió lakost. Korábban Jordánia, Egyiptom és más arab államok is hangot adtak félelmüknek, miszerint Izrael célja az lehet, hogy kiszorítsa a palesztinokat a Gázai övezetből.

A kezdeményezés nem jelzi az izraeli offenzíva közeli végét, de azt mutatja, hogy Izrael a háború utáni Gázai övezet kialakításában nem csak az olyan ismert arab közvetítőkre támaszkodna, mint Egyiptom vagy Katar.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!