A déli Hán Junisz környéke lehet az izraeli offenzíva következő szakaszának középpontjaHán Junisz

2023. december 2. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg (IDF) elrendelte a Gázai övezet egyes északi és déli részeinek kiürítését is. Az IDF arab nyelvű tájékoztatóban szólította fel több városrész, köztük az északi Dzsabália lakosait, hogy hagyják el otthonaikat, és meneküljenek biztonságosabb területekre. Az IDF javaslata szerint az itt élők Gáza városába mehetnek – ahol Izrael a tűzszüneti megállapodás előtt a legtöbb hadműveletet hajtotta végre.

A Gázai övezet déli részénen levő Hán Junisz melletti Bani Szuhailában élőket is felszólította az IDF, hogy meneküljenek az Egyiptommal határos Rafahban lévő óvóhelyekre.

Az izraeli hadsereg pénteken, az ideiglenes tűzszünet lejárta után folytatta a támadásokat a Gázai övezetben. Az IDF állítása szerint 400 terrorista célpontra mértek csapást. Az éjszaka folyamán vadászgépek támadták a Gázai övezet déli részén lévő állásokat, a támadások célpontjai Hán Junisz környéki területek voltak, ahol Izrael szerint a Hamász vezetőségének egyes tagjai rejtőzködnek.

Valószínűleg ez a terület áll az izraeli offenzíva következő szakaszának középpontjában, ahova az elmúlt hónapban közel százezer palesztin menekült az északi területekről.

Gáza északi része, ahol az izraeli csapatok szárazföldi offenzívát folytatnak, szintén tüzérségi és harckocsitűz alá került pénteken.

Közben Gáza területén folytatódik a humanitárius válság. Az ENSZ szerint pénteken nem küldtek segélyt Gázába Egyiptomból, és a Palesztinai Vörös Félhold szerint arra sincs garancia, hogy szombaton bármilyen szállítmány érkezzen az övezetbe.

Az Egyesült Államok felszólította az izraeli hatóságokat, hogy többet kell tenniük a gázai civil lakosság védelme érdekében a déli területeken.

(BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!