Egy magyar–izraeli lány és édesanyja is kiszabadult, újabb túszokat engedett el a Hamász szombat este

2023. november 25. – 09:58

frissítve

Egy magyar–izraeli lány és édesanyja is kiszabadult, újabb túszokat engedett el a Hamász szombat este
A hatéves Amelia Aloni megöleli a nagymamáját a Schneider gyermekkórházban, miután a Hamász által szabadon engedett túszok visszatértek Izraelbe – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb túszokat, 13 izraelit és 4 külföldit adott át a Hamász terrorszervezet majdnem hétórás késlekedés után a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szombat este. A kiszabadult túszok között van egy magyar állampolgársággal is rendelkező nő, Noga Weisz – írja az MTI.

Hamásznak helyi idő szerint délután 4-kor kellett volna átadnia a túszokat a vöröskeresztnek, de Izraelt az egyezmény pontjainak megszegésével vádolva hét órával késleltette a fogolycserét.

A négy külföldi thaiföldi vendégmunkás, akiket szintén az övezetbe hurcoltak.

A kiszabadult nyolc izraeli gyermek és öt nő nagy részét a Beeri nevű, a Gázai övezettel szomszédos kibucból rabolták el a Hamász október 7-i terrortámadásában, és az azóta eltelt ötven napban a Gázai övezetben ismeretlen helyen őrizték őket.

Izrael az éjszaka folyamán nyilvánosságra hozta a szombaton kiszabadultak névsorát, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező 18 éves Noga Weisz nevét, ő édesanyjával, a magyar állampolgársággal nem rendelkező 53 éves Shiri Weisszel szabadult ki. Az édesapát, Ilan Weisst a „fekete szombat” óta eltűntnek nyilvánították, ami azt jelenti, hogy nem találták meg holttestét, de arról sincs információ, hogy elhurcolták volna a Gázai övezetbe.

Hila Rotem Sosani 13 éves lány is kiszabadult, de szintén elrabolt édesanyját nem engedte el a Hamász, noha ezt Izrael hangsúlyosan kérte, mert az egyezmény szerint a szülőket és gyermekeiket együtt kell szabadon engedni.

Kiszabadult a 9 éves Emily Hand, aki egyedül, családja nélkül került fogságba, amikor ottalvós pizsama partira ment barátnőjéhez, Hila Rotem Sosanihoz a kibucba. Először azt közölték édesapjával, hogy azonosították földi maradványait, de később ez tévedésnek bizonyult, és túsznak nyilvánították.

Hazatérhet a 17 éves Noam Or és 13 éves húga, Alma Or. Édesanyjukat meggyilkolták október 7-én, apjukat pedig velük együtt Gázába hurcolták.

A 67 éves Sosan Haran élettársát és nővérét meggyilkolták, őt több rokonával pedig rabságba hurcolták a Hamász fegyveresei. Harannal együtt elrabolták, és szombaton szabadon engedték lányát, a 38 éves Adit is, és két gyermekét, a 3 éves Jahelt és a 8 éves Navét, akiknek édesapja, a szintén 38 éves Tal továbbra is túsz a Hamász kezében.

A 21 éves Maja Regevet a zenei fesztiválról rabolták el 18 éves öccsével. Ő súlyos, de nem életveszélyes egészségi állapotban érkezett Izraelbe. Maja Regev az egyetlen kiszabaduló, akit nem a Beeri kibucból vittek el az övezetbe. A Hamásszal kötött megállapodás szerint vele együtt elrabolt 18 éves öccsét is vissza kellett volna juttatni Izraelbe, mert gyermeknek számít életkora alapján.

Rafahtól a határellenőrzés, személyazonosságok ellenőrzése után az összes kiszabadult túszt Izraelbe szállítják, ahol kórházakban helyezik el őket egészségi állapotuk felmérésére és megfigyelésre.

A 18 éves magyar-izraeli állampolgár Noga Weiss és 53 éves izraeli állampolgár édesanyja, Shiri Weiss is ott van azok között a túszok között, akiket a Hamász második körben szabadon engedett, értesült a családtól a Hetek. Mindkettejük neve és fényképe is szerepel a Times of Israel most elengedett túszokat felsoroló listáján. Az átadás nem volt zökkenőmentes, több mint 5 óra halasztást követően jött létre. Szabadulásuk után a Sheba Medical Centerbe szállították őket, a családtagjaikkal is ott találkozhatnak majd. Az egyik rokon a Heteknek azt mondta, hogy nagyon reménykedtek a szabadulásukban, alig várják, hogy találkozzanak.

Forrás: Osnat Weiss
Forrás: Osnat Weiss

A Weiss családot október 7-én ejtették túszul a Hamasz terroristái a Beeri nevű kibucból. Az édesanyát és 18 éves lányát túszként tartották fogva 50 napon át, míg az édesapát, Ilan Weisst azóta is eltűntként tartják nyilván.

A Hamász szombat este közölte, hogy 13 izraeli és hét külföldi túszt adott át az Izraellel kötött fegyverszünet részeként, írja a CNN és a Times of Israel.

A szombati túszcsere második hullámát eredetileg délután négyre ígérte a Hamász, azonban később azt állította, hogy Izrael megszegte a tűzszünetben tett ígéreteit – Izrael szerint ilyen nem történt – ezért estig húzta a túszok elengedését.

A tervek szerint a túszokat a rafahi átkelőhöz szállította a Hamász, ott kerültek át izraeli képviselőkhöz. A Vöröskereszt és az IDF is megerősítette szombat este, hogy a túszok már a rafahi átkelőnél vannak.

Órákig tartó várakozás után Katar bejelentette, hogy a Hamász által fogvatartottak közül 13 izraeli és 7 külföldi túsz szabadulhat ki még szombat éjjel. A Hamász is megerősítette, hogy dolgoznak a szabadon engedési folyamaton.

„A foglyok szabadon bocsátásása mindkét oldal hibájából késett, de a mindkét féllel folytatott katari-egyiptomi kommunikáció révén elhárultak az akadályok. Ma este 39 palesztin civilt engednek szabadon, cserébe a 13 izraeli túsz mellett a megállapodás keretein kívül 7 külföldi állampolgárt is elenged a Hamász” – mondta Majed Al-Ansari katari szóvivő.

Katar pontosította is a listát: a hét külföldin kívül nyolc izraeli gyereket és öt izraeli nőt enged el a Hamász, a palesztin foglyok közül 33 kiskorút és hat nőt enged szabadon Izrael.

Egy izraeli tisztviselő korábban azt mondta, hogy „óvatosan optimisták”, mivel a felmerült kérdéseket megoldották, így a túszok második csoportjának szabadon bocsátása még akár szombaton megtörténhet. (Times of Israel)

A Hamász fegyveres szárnya szombaton azt közölte, hogy elhalasztja a túszok szabadon engedésének második körét addig, míg Izrael „nem enged be segélyszállító teherautókat Gáza északi részébe”, írja a BBC és a Times of Israel.

A Times of Israel szerint homályos üzeneteket közvetít a Hamász: míg egyes képviselőik azt állították, hamarosan kezdődik a 13 túsz elengedése, addig a közlemény másról beszél. Izrael állítása szerint ráadásul az egyezmény értelmében beengedtek már 200 teherautót az övezetbe. A Hamász a fegyverszüneti megállapodás megsértésével vádolta Izraelt, Izrael azonban a BBC-nek azt mondta, ilyen nem történt.

A 200 teherautóból 50 már megérkezett Izrael szerint Gáza északi részére, amerikai és izraeli képviselők szerint úgy néz ki, a Hamász a maradék autók megérkezését várja. A késéssel kapcsolatban az IDF szóvivője, Richard Hecht azt mondta, hogy a túszok elengedése „lassú folyamat”.

„Amint véget ér a Hamásszal kötött tűzszünet, az izraeli csapatok azonnal újra támadásba lendülnek Gázában” – mondta Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke. Halevi a katonák előtt arról is beszélt, hogy az IDF Hamászra gyakorolt hatása nélkül sem a túszok szabadon engedése, sem a fegyverszünet nem jött volna létre.

„Nem állunk meg addig, amíg vissza nem adják az összes túszt” – mondta. Hozzátette, az IDF a szünetet arra fogja használni, hogy felkészüljön. De a szünet után ismét támadást indítanak, hogy „felszámoljuk a Hamászt és nyomást gyakoroljunk rá, hogy minél hamarabb engedje el az összes túszt”.

(Times of Israel)

Helyi sajtóértesülésre hivatkozva a Times of Israel azt írja, hogy a szombat délutáni túszcserében várhatóan főként a Beri kibucból származó túszokat enged majd szabadon Gázából a Hamász. A Beri kibuc közössége volt az egyik legsúlyosabban érintett a Hamász október 7-i támadásakor.

Egy, a Berihez közeli Kfar Aza kibucban kollégáink is jártak, a helyszínről itt írtunk. Izrael a Hamász itt készült felvételeiből egy 43 perces videót is összevágott, erről itt írtunk.

Szombaton várhatóan 13 izraelit ad át a Hamász a délután négy körül kezdődő kiengedésben. A CNN azt írta, a szombati túszok között várhatóan amerikai állampolgárok nem lesznek, a Fehér Ház reméli, hogy a következő három napban amerikaiakat is enged el a Hamász.

Várhatóan délután 4 órakor kezdik meg a Hamász által túszul ejtett izraeliek második csoportjának szabadon engedését, írja a Times of Israel. A lap szerint most újabb 13 túsz szabadon bocsátása várható, az izraeli hatóságok korábban azt közölték, hogy 14 izraeli túszt enged el szombaton a Hamász 42 palesztin fogolyért cserébe.

A tűzszüneti megállapodás részeként a Hamásznak négy nap alatt legalább 50 izraeli túszt, Izraelnek pedig 150 palesztin foglyot kell szabadon engednie. Izrael közölte, hogy minden további 10 kiszabadult túsz után egy nappal meghosszabbítható a fegyverszünet.

Csak akkor tudunk a közel-keleti fegyveres konfliktusban érintett magyar túszokról információval szolgálni, amikor az semmilyen módon nem fenyegeti a biztonságukat – írta Szijjártó Péter a Facebookon. A külgazdasági és külügyminiszter posztjában azt írta, hogy sokan érdeklődnek és sokan követik aggódva a közel-keleti fegyveres konfliktus során kialakult túszdrámát.

„Soltan Bin Saad Al-Muraikhi katari külügyi államminiszter kollégával folyamatosan kapcsolatban vagyok. A katariak mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több túsz és minél több magyar fogvatartott visszakapja a szabadságát” – írta.

A hatéves Emilia Aloni megöleli a nagymamáját, miután kiszabadult a Hamász fogságából Fotó: Schneider Children's Medical Center / Reuters
A hatéves Emilia Aloni megöleli a nagymamáját, miután kiszabadult a Hamász fogságából Fotó: Schneider Children's Medical Center / Reuters

A Peta Tikva-i Schneider Gyermekkórház több fotót is közölt arról, ahogyan a Hamász fogságából kiszabadult túszok 50 nap után találkoznak a családtagjaikkal. A Reuters által kiadott képen például a hatéves Emilia öleli meg a nagymamáját:

A kórház a családok jóváhagyásával több fotót és videót is közölt a kiszabadult túszokról, akik között a legkisebbek 4 és 2 évesek. Őket az anyjukkal együtt vitték el október 7-én, és most találkoztak újra az apjukkal. „Valóra vált az álmod, nemsokára hazamegyünk” – mondta a férfi a kislányának a Times of Israel tudósítása szerint.

(Times of Israel)

Az Izraeli Védelmi Erők szerint a légvédelem elfogott egy „gyanús légi célpontot”, amely Libanon felől lépett be az izraeli légtérbe. Az incidens miatt több nyugat-galileai településen is beindultak a légvédelmi szirénák. Reggel is történt egy hasonló incidens, az IDF szerint Felső-Galileában a szirénák azért szólaltak meg, mert egy elfogó rakétát lőttek ki egy célpontra a terület felett.

(Times of Israel)

A Schneider Gyermekgyógyászati Központ közzétett egy videót, amin az látható, ahogyan egy 9 éves fiú először találkozik újra az édesapjával, miután kiszabadult a Hamász fogságából.

A gyerek éppen a fogság alatt töltötte be a kilencedik születésnapját, aminek megünneplésére Izrael-szerte rendezvényeket tartottak, írja a Times of Israel. A fiút 55 éves anyjával és 78 éves nagyanyjával együtt engedték szabadon pénteken, de az idős nő férje még Gázában maradt.

A fiú apja a BBC-nek azt mondta, örül, hogy néhány családtagját szabadon engedték, de ezt beárnyékolja az, hogy vannak olyanok, akik még Gázában maradtak. "Ez egy lépés a boldogság felé, de “még mindig egy nagyon, nagyon szörnyű valóságban vagyunk” – mondta Itay Raviv.

A Hamász 14 izraeli túszt enged szabadon szombaton, 42 palesztin fogolyért cserébe a négynapos, ideiglenes tűzszünet második napján – közölték az izraeli hatóságok. A katari közvetítéssel létrejött megállapodás három az egyhez arányban írja elő a fogolycserét, írja a BBC. A listát csak azután hozzák nyilvánosságra, hogy a túszok biztonságban lesznek Izraelben.

A tűzszüneti megállapodás részeként négy nap alatt a Hamásznak legalább 50 izraeli túszt, Izraelnek pedig 150 palesztin foglyot kell szabadon engednie. Izrael közölte, hogy minden további 10 kiszabadult túsz után egy nappal meghosszabbítható a fegyverszünet.

A dél-gázai Khan Younis városában szombaton hosszú sorban álltak az emberek benzines kannákkal és más tartályokkal egy benzinkút előtt, azt remélve, hogy üzemanyaghoz jutnak az ENSZ szállítmányából. Több mint egy hónap után először jutott segély a Gázai övezet északi részébe is, egy ENSZ-konvoj lisztet vitt két olyan létesítménybe, ahol a harcok miatt kitelepített emberek kaptak menedéket.

Az ENSZ a humanitárius segélykonvojok október 21-i újraindítása óta most vitte a legnagyobb mennyiségű élelmiszert, vizet és gyógyszert a térségbe, és a háború kezdete óta először 129 000 liter üzemanyagot – a harcok kitörése előtti napi mennyiség alig több mint 10%-át –, és gázt is tudott szállítani.

(Guardian)

Jó állapotban van az a négy gyerek és négy nő, akiket a Peta Tikva-i Schneider Orvosi Központba vittek, miután kiszabadultak a Hamász fogságából, írja a Times of Israel. „Együtt vannak a családjukkal egy nekik előkészített külön területen, orvosi, szociális és pszichológiai csapatokkal együtt” – közölte a kórház. A holoni Wolfson Orvosi Központban öt kiszabadított túszt látnak el, ők is stabil állapotban vannak, és ők is találkoztak a családjukkal.

(Times of Israel)

Újabb túszokat enged szabadon a Hamász, palesztin foglyokért cserébe, az AFP értesülései szerint a fogolycserét közvetítő Katar várhatóan még szombaton bejelenti a kiszabadítandó foglyok és túszok számát. Az izraeli hatóságok közölték, hogy megkapták a kiszabadítandó túszok listáját, de számokat vagy pontos időpontot nem közöltek. Péntek este 13 izraeli, köztük nagyon kicsi gyerekek és idős nők, tíz thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki állampolgárt engedtek szabadon.

A négynapos tűzszünet értelmében a Hamásznak legalább 50 embert kell szabadon engednie aközül a körülbelül 240, többségében izraeli túsz közül, akiket az október 7-i támadások óta tart fogva. Cserébe Izrael legalább 150 palesztin foglyot enged majd el, és 300 kamionnyi humanitárius segélyszállítmányt enged be Gázába.

(Guardian)

  • A Világélelmezési Program több mint 100 segélykocsival várt a gázai határon.
  • Megkezdődött a négynapos fegyverszünet.
  • Észak felé indultak a tűzszünetben a palesztinok.
  • Bezuhant Netanjahu kormányának támogatottsága.
  • Katar megerősítette, hogy az izraeli hatóságok 39 palesztint engedtek el, valamint 24 Hamász-túsz szabadult ki.
  • Helikopterekkel szállították kórházba a szabadon engedetett túszokat.
  • Közölték, hogy szombaton kiket engedhetnek szabadon a túszok közül.

Az előző napi híreket ide kattintva találja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!