Túszok szabadon engedéséről és fegyverszünetről született megállapodás Izrael és a Hamász között

2023. november 22. – 06:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli kormány szerdán jóváhagyott egy olyan megállapodást, amely a Hamász 50 túszának szabadon bocsátását biztosítja palesztin foglyokért cserébe, valamint fegyverszünetet a Gázai övezetben.

„A kormány jóváhagyta a megállapodás első szakaszának nagy vonalakban megfogalmazott tervezetét, amelynek értelmében négy nap alatt legalább 50 túszt – nőket és gyerekeket – engednek szabadon, és ezalatt szünetet tartanak a harcokban” – áll a túszalkuról szóló izraeli közleményben.

A megállapodásban olvasható az is, hogy az első ötven túsz szabadon bocsátása után „minden további 10 túsz szabadon bocsátása egy további nap szünetet fog eredményezni”. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az első négy nap alatt sikeresen végbemennek a túszcserék, akár meg is hosszabbodhat a fegyverszünet.

A Hamász is közleményt adott ki a megállapodásról, ebben azt írták, az 50 izraeli túszért cserébe 150, izraeli börtönökben fogva tartott palesztin nőt és kiskorút bocsátanak szabadon. A szervezet szerint Izrael ígéretet tett rá, hogy a harcok szüneteltetése alatt senkit sem fog megtámadni vagy letartóztatni Gázában.

Az alku a Hamász szerint lehetővé teszi továbbá, hogy humanitárius segélyt, orvosi ellátmányt és üzemanyagot szállító teherautók százai juthassanak be Gázába. Azt is közölték, hogy a négynapos szünet alatt a légi forgalom teljesen leáll Gáza déli részén, és napi hat órára, helyi idő szerint 10 és 16 óra között Gáza északi részén is.

A Hamász az október 7-i támadásai során mintegy 240 embert rabolt el Izraelből.

(BBC, MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!