Izrael közzétett egy listát azokról a fogva tartott palesztinokról, akiket szabadon engedhet a túszalku részeként

2023. november 22. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli igazságügyi minisztérium közzétett egy 300 fős listát azokról a palesztin rabokról, akik szabadulhatnak a túszalku részeként. Az első jelentések szerint a megállapodás értelmében 150 palesztin rabot engedhetnek majd el izraeli börtönökből, de csak nőket és kiskorúakat, és csak akkor, ha nem gyilkosságért ítélték el őket.

A közzétett lista alapján viszont a fogvatartottak többsége – a 300-ból 274 – férfi. A 14 és 59 év közötti férfiak többsége 17 vagy 18 éves.

A listán szerepelnek a fogvatartottak bűncselekményei is. Ezek közé tartozik a gyilkossági kísérlet, a bombadobás, a robbanó- vagy gyújtótárgy készítése, az ellenséges szervezettel való kapcsolatfelvétel, a súlyos testi sértés és a nacionalista indíttatású gyújtogatás, de olyan kisebb bűncselekmények is, mint a kődobálás.

Izraeli katonák őrizetbe vett palesztin férfiakat szállítanak a Gázai övezetből – Fotó: Menahem Kahana / AFP
Izraeli katonák őrizetbe vett palesztin férfiakat szállítanak a Gázai övezetből – Fotó: Menahem Kahana / AFP

Kedden a Human Rights Watch a BBC-nek azt mondta, becslésük szerint közel 7000 palesztin van izraeli fogságban, köztük 200 nő és körülbelül 60 kiskorú.

Egy izraeli, terrortámadások áldozataival foglalkozó szervezet már bejelentette, hogy helyi idő szerint délelőtt tízkor fellebbezést nyújt be az izraeli legfelsőbb bírósághoz a túsz- és tűzszüneti megállapodás ellen, amennyiben nem hozza nyilvánosságra a kormány a foglyok listáját, akiket az alku részeként szabadon akar engedni.

(BBC, Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!