Biden szerint amerikaiak is vannak az ötven túsz között, akiket szabadon engedhetnek

2023. november 22. – 07:52

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök az X-en azt írta, „rendkívül örül” annak, hogy létrejött a megállapodás, és így a „hetekig tartó fogságot és kimondhatatlan megpróbáltatásokat” elszenvedett túszok közül néhányan újraegyesülhetnek családjukkal. Az amerikai elnök megköszönte Katar és Egyiptom vezetőinek a megállapodás elérésében tanúsított „vezetést és partnerséget”, és hozzátette, nagyra értékeli Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök „elkötelezettségét” a harcok szüneteltetésének támogatása mellett.

Biden azt írta, „a mai megállapodás újabb amerikai túszokat hoz haza”.

Bár a túszok pontos kilétéről és állampolgárságáról egyelőre nem közöltek részleteket, az izraeli média szerint egyelőre csak az izraeli állampolgárokra vonatkozik a megállapodás. Amerikai kormányzati források viszont már kedden arról beszéltek, hogy az első ötven szabadon bocsátott túsz között amerikaiak is lesznek.

A túszalku megkötésében aktívan közreműködött az Egyesült Államok. Nem véletlenül: jelenleg tíz amerikai állampolgárt tartanak nyilván eltűntként Gázában, ők feltehetően fogságban vannak. Az amerikai kormány egyik magas rangú tisztviselője szerint az alku első szakaszában közülük hármat szabadon engedhetnek, köztük egy Abigail nevű kislányt, aki pénteken lesz négy éves, és akinek mindkét szülőjét meggyilkolták az október 7-i támadásban.

(BBC, X)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!