Újraválasztották Orbán Viktort a Fidesz élére

2023. november 18. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz tisztújító kongresszusán Orbán Viktor volt az egyedüli induló a párt elnöki posztjáért és, amint előre látható volt, meg is választották. A Telex percről percre történő közvetítéséből kiderül, a négy alelnök is maradt: Gál Kinga (1150 szavazat), Kósa Lajos (1145 szavazat), Kubatov Gábor (1158 szavazat) és Németh Szilárd (1121 szavazat).

A miniszterelnököt vastaps fogadta, külön is köszönetet mondott a jelölésért. „Megtisztelő, hogy ismét rám bíztátok a feladatot, vezessem Európa legerősebb pártját, a Fideszt, jegyezte meg. Ami az odaadásomat illeti, nem fogtok csalódni.”

„Menet közben nem cserélünk lovat”

– jelentette ki a miniszterelnök.

A ciklus közepén vagyunk szerinte most, ilyenkor nem váltunk lovat, különösen akkor, ha jó irányba húz, és van még benne szufla. Jelentem a kongresszusnak, a kormányban és bennem is van még szufla. A 2025-ös kongresszuson pedig majd döntünk a hovatovábbról, tette hozzá.

Orbán Viktor a Fidesz 30. kongresszusán a budapesti Hungexpón 2023. november 18-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Orbán Viktor a Fidesz 30. kongresszusán a budapesti Hungexpón 2023. november 18-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Orbán előre jelezte, hogy továbbra is a legjobb korban van, és két év múlva is a legjobb korban, sőt a legjobb karban lesz.

Orbán szerint a választások óta sok dolog történt, de szó nélkül mégsem lehet mellette elmenni, hiszen a külföldiek kilóra akarták megvenni a leendő magyar kormányt, sőt az országot is. Ez nem tréfa dolog Orbán Viktor szerint.

Ha ugyanis a baloldal nyert volna, ma migránsok tíz- és százezrei lennének Magyarorzságon. Budapest olyan állapotban lenne szerinte, mint a terrorpárti tüntetésektől meggyötört nyugat-európai nagyvárosok, genderaktivisták grasszálnának az óvodákban, kötésig állnánk a háborúban, és Soros György adósrabszolgái lennének még az unokáink is.

Erre szerződtek le szerinte a baloldali pártok. A pénzért büntetlenül lehet árulni a hazát? Ez nem maradhat így, mondta Orbán, meg kell oldani. Elvárja a képviselőktől, hogy alkossák meg a törvényt, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő, „hajrá Máté”, mondta Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének.

Orbán szerint sok nehézséggel találkoztak már: Covid, Gyurcsány, migránsok. De semmi sem volt olyan nehéz, mint az utóbbi két év a háborúval és a „vágtató inflációval”. Azonban minden nehézséget sikerült legyőzni, annak ellenére, hogy Brüsszel folyamatosan akadályokat gördített Magyarország elé. Neki mély meggyőződése hogy a brüsszeli európai modellre nekik nemet kell mondani, mert az fenntarthatatlan, Brüsszelben tönkreteszik és vesztébe vezetik Európát, amire lassan keresztet lehet vetni, mondta a miniszterelnök.

A kongresszuson korábban már számos vezető fideszes politikus felszólalt. Kövér László például arról beszélt, hogy az Európai Unió két évvel közelebb került saját maga felszámolásához. A házelnök azt is mondta: ez nem a Soros Gyuri bácsik és Alexek országa és az amerikaiak vágóhídra küldik az ukránokat, míg Kocsis Máté frakcióvezető az ellenzéket ekézte többek között azzal, hogy a Demokratikus Koalíciót a baloldal „csődörpártjának” nevezte, akik „megbüfiztették a baloldali kis pártokat”. Deutsch Tamás szerint a brüsszeli bürokraták fanatikus háborús agitátorokká váltak, Semjén Zsolt pedig úgy látja, a Fidesz-KDNP az unió legsikeresebb politikai konstrukciója. Szijjártó szerint Magyarország szerencsés helyzetben van, mert itt a józan ész és a nemzeti érdekek épp egybeesnek.

De nemcsak a fideszesek, hanem olyan celebek is a helyszínen voltak, mint Győzike, Nagy Feró és Dér Heni. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a határon túli magyarok nevében szólalt fel, és arról beszélt, hogy Orbán kopernikuszi fordulatot hozott a magyar politikában, amióta hatalmon van, azóta a magyarság erősebb mint bármikor az elmúlt száz esztendőben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!