Kelemen Hunor a Fidesz-kongresszuson: Orbán kopernikuszi fordulatot hozott a magyar politikában

2023. november 18. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

A 30. kongresszusát tartja a Fidesz, írja a Telex, amely percről percre követi a politikai fórum történéseit, bár nagy újdonságra nem számít senki, gyakorlatilag ezer százalékos, hogy Orbánt ismét pártelnöknek választják, és a két jelenlegi alelnök, Kósa Lajos, illetve Németh Szilárd is megtarthatják pozíciójukat. Orbán Viktor kis megszakítással összesen 27 évet volt már a Fidesz elnöke, és az elmúlt húsz évben már kihívója sem volt. Öt év múlva utoléri Kádár Jánost az évek tekintetében, de Angela Merkelt, Helmut Kohlt és Margaret Thatchert már beelőzte.

Orbán Viktor a Fidesz 30. kongresszusán a budapesti Hungexpón 2023. november 18-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Orbán Viktor a Fidesz 30. kongresszusán a budapesti Hungexpón 2023. november 18-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Telex beszámolója szerint a kongresszuson a határon túli magyar politikai közösségek nevében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke köszöntötte a kongresszus résztvevőit. Megemlékezett Pásztor Istvánról, a Vajdasági Magyar Szövetség október végén elhunyt elnökéről. A vajdasági politikus Kelemen szerint „olyan volt, mint a bátyánk”, Sütő András szavaival élve pedig „a Kárpát-medencei magyarok égtartó emberének” nevezte.

„Nekünk kisebbségben élő magyaroknak megszokott helyzet a magyarázkodás” – folytatta Kelemen, és azt mondta: Bukarestben, Pozsonyban, Belgrádban, sőt, még Brüsszelben is magyarázkodniuk kell a határon túli magyaroknak, ami sokszor idegőrlő. Egyetlen helyen nincs szükség szerinte magyarázkodásra: „itt, ebben a közösségben”.

Arról is beszélt Kelemen, hogy Orbán kopernikuszi fordulatot hozott a politikában: száz év után nem Magyarország van egyik oldalon és a határon túli magyarok a másik oldalon. Ma minden magyart megillet a magyar állampolgárság és a közös felelősség. Az RMDSZ elnöke szerint ma bátran és emelt fővel mondhatjuk, hogy erősebbek vagyunk, mint bármikor az elmúlt száz esztendőben, és abban bízik, hogy a 21. század jobb lesz, mint a 20. század.

2024-ben több választás is lesz Romániában és Magyarországon is. Egyetlen cél lehet ezeken a választásokon Kelemen szerint: „győznünk kell”. Azt is mondta, hogy a 2024-es választások a nagy átalakulások évtizedéről szólnak, és ennek az átrendeződésnek a magyarok nem lehetnek vesztesei. A 2024-es választások tétje, fogalmazott Kelemen, hogy „a házat megőrizzük, de a rosszul teljesítő személyzetet lecseréljük”.

A Fidesz 30. kongresszusán Deutsch Tamás arról beszélt, hogy brüsszeli bürokraták fanatikus háborús agitátorokká váltak, Kövér László szerint pedig az amerikaiak vágóhídra küldik az ukránokat. A házelnök azt is mondta: ez nem a Soros Gyuri bácsik és Alexek országa, Semjén Zsolt pedig úgy látja, a Fidesz-KDNP az unió legsikeresebb politikai konstrukciója. A kormánypárt kongresszusát percről percre közvetíti a telex, részletekért ide kell kattintani.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!